Jagode-opšta tema

@riciboy, koje jos prednosti ima mini tunel? Koliko jagode stignu pre, da li manje ima bolesti itd?
@mojalova, zanima me kada joly stiže, i kakva je sorta? Posadio sam je je sad vec prosle godine, pa zanima kakva je?

Sent from my iPad using Tapatalk

Pozdrav jagodari. Moželimi ko reći koliki je otprilike prinos stalnoradjajiće jagode po živiću a koliki albe pošto sam obezbedio živiće za prolećnu sadnju te dve sorte, pa me čisto interesuje dali se poklapaju podaci iz knjiga sa vašim iskustvima jer jedno je knjiga a drugo iskustvo, npr u knjigama kaže stalnorađajuće sorte daju od 1 do 2kg po živiću za celu sezonu a za albu sam zaboravio podatke.

Joli je po okusu super , to je sve sto trenutno znam jer i ja sam ju proljetos sadio vidjet cu sada , niski tuneli ti mogu dovesti rod od 7 do 10 dana ranije zavisi od godine , ali jednako toliko i stete ako ne otvaras rano ujutro , i ako ne prozracujes pepelnica ti ne gine i jos nekoliko razlicitih bolesti .
Ja imam i jednoradjajuce i stalno radjajuce , nisam neki strucnjak ali nisam nikada sa jednoradjajucima presao 450 grama po sadnici , Irma je stalnoradjajuca i oko 850 grama u sezoni od toga oko 600 grama u prvom rodu.

Ja sam cuo da joly stize nesto kasnije i da je dosta dobra sorta. Ja sve jagode pokrivam sa agrilom koji bi trebao da zamenim (dotrajao je) pa sad razmisljam da li da ulazem opet u agril ili tunele.
Meni alba ima dosta dobar prinos, ali joj je mana sto nema neki ukus.

Ako se ne varam ja imam Joli , Asiu i Irmu i Joli je naj ranija od njih , Asia je srednja a Irma je stalnoradjajuca i naj kasnija , kada smo vec kod jagoda , he hee , koja folija vam se pokazala naj bolja , ja sam do sada kupovao kod nas od proizvodjaca al me ovaj put izgleda presao jer vidim da je dosta folije popucalo , a tek je prva godina , gdje su 3 godine jos

Neznam koja je sorta stalnoradjujucih ali gledao sam neku emisiju na tv gde jedan lik iz okoline čačka navodi da ima prinos do 2kg po zivicu e sad ako je to tako to je fantasticno ali mislim da tu ima jos jedan problem a to je da stslnoradjajuce sorte imaju problem u vrelim danima a to je izuzetna osetljivost ploda tjst mekoca tako da nije pogodna za transport i cuvanje duze od pola 12 do 24 sata najdalje i zato je i trgovci i izbegavaju.

- - - - - - - - - -

gde nadjoh ovo pola hahaha

Pozdrav svima, imam par pitanja vezana za ovu temu.
Kada otprilike pocinje prolecna sadnja? Na 8 ara je bolje da se sadi jedan red ili dupli red. Molim vas recite mi vasa iskustva, nov sam u ovome.. poz

Ima tema o prolecnoj sadnji
http://poljoinfo.com/showthread.php?t=7872

A sto se tice dileme jednored ili dvored... Dvored je rasprostranjeniji mada jednored ima svojih prednosti. Bolje je provetravanje i bolja osuncanost, nema lezanja vode na foliji, laksa zastita i berba... Mana je sto lakse dodje do ozegotina i sto nema masina za postavljanje folije za jednored... neko ce dopuniti ako sam nesto zaboravio

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ja mislim da jednoredna sadnja ima mnogo vise prednosti nego mana, pogotovo ako bude opet godina kao prosla. Prosle godine sam zasadio 3000 sadnica sa jednorednom folijom. Masinu sam nagovorio drugara da napravi za njega i za mene( a i neki dinar da zaradi).

poz za sve vas, citam i pratim vas odavno al nesto nisam mogao pisati na teme ,, inace sam iz Bosne i ovo proljece dobi neku donaciju i uzeo jagode ,zengu, 6000 hiljada.. solidno su se razvile i u oktobru sam osiso,ne znam dal sam dobro uradio il ne al ja osisa :D sad citam i negdje sam procito da se trebaju bokori razredjivati al ja nemam pojma kako se to radi :( pa ako moze neko da mi objasni,,,

Trebao si da osisas ali ranije ovako rizikujes da izmrzne. A sto se tice bokorenja, nema potrebe sad to da radis. Bokorise druge i trece godine.

joj znam da sam trebao ranije da osisam al srecom bila je fina duga jesen i kod nas nije bilo nekih jakih mrazeva osim za novu godinu kad je bilo minus 20 al tad je bilo dosta snjega i nadam se da nece nista da im smeta a evo kako gledam prognozu u februaru isto nece temperaure ici ispod minus 5 pa se nadam da joj nece nista smetati..

Pa napisao sam al eto ajde opet cu , teoretski mogu do 2 kg za cjelu sezonu , u praksi ne mogu , mozda 1.2 kg maksimum ald aih bas forsiras junacki , u prvom valu oko 600 grama , u ostala 3 vala po 200 grama po valu .

Verovali ili ne i bilo mi je sjmnjivo da daju dva kilograma po živiću, da je tako svi bi je sadili zar ne?E sad još jedno pitanje koja sorta od tih stalnoradjajućih je recimo dobra za duže stajanje a da nepropadne posle par sati stajanja u gajbicama?

Verovali ili ne i bilo mi je sjmnjivo da daju dva kilograma po živiću, da je tako svi bi je sadili zar ne?E sad još jedno pitanje koja sorta od tih stalnoradjajućih je recimo dobra za duže stajanje a da nepropadne posle par sati stajanja u gajbicama?

Ako je topla onda ni jedna , moras ju nakon berbe ohladiti inace propadne za par sati svaka , nije vazno dal je mjesecarka ili jednoradjajuca , cim je vani visoka temperatura znase sta sljedi , grije se jagoda i pocinje da fermentira , kod jednoradjajuci je to manji problem jer tada nisu toliko visoke temperature ali kod mjesecarki kada na suncu zna biti i 45 stepeni , uffff , nije za veliku proizvodnju ako nemas plastenike sa mrezama za zasjenjivanje i to zasjenjivanje minimalno 60%

Eventualno na malo vecim nadmorskim visinama, gde nema tropskih vrucina

Послато са U8815 користећи Тапаток 2

Ja sam probao neku staru sortu i tri godine sam je gajio, doduše nisam joj baš nešto posebno vodio računa ali brate mili da je radjala radjala je e sada što je plod bio malčice sitniji to je druga priča ali imala je tu manu da kada je ubereš za par sati propada ako je neiskoristiš.

Nazad
Vrh