Evo još jedne ideje za razmišljanje...kad smo već kod "razmišljanja"...
Te linka na kojem se može malo više doznati o ovome...
https://www.youtube.com/watch?v=QoAOzMTLP5s
Naravno, Value Proposition je taj naš proizvod kojeg nudimo (jagoda) odabranom kupcu, a da bi ga prodali, možda treba odgovoriti na neka pitanja...
https://www.youtube.com/watch?v=aN36EcTE54Q
Ukratko...moramo početi drugačije razmišljati...više se novac ne zarađuje samo na njivi nego na "neki" drugačiji način..."valjda"...a i ovome "ružnom" jednom mora doći kraj...
Koji su nam "glavni" kupci, glavni kanali distribucije, kako mislimo zadržati i vratiti kupce, ko su nam glavni "partneri" u poslu, pa tek onda sa kojim i kakvim proizvodom ćemo to postići, na koji način naplatiti proizvod, koje glavne aktivnosti moramo poduzeti da bi ostvarili prihod...Pazite, akcenat je na onome "glavni", a ne svi kao što do sada radimo pa na kraju ništa i ne prodamo...
Baš me zanima da li će išta od ovoga biti spomenuto na tom svajetovanju 11 februara...šta će oni odgovoriti na ovo tvoje pitanje Nebojša...sve, sve ali kad dođe do prodaje nigdje nikog od stručnjaka da realizuje "markenting plan" ili kako ga već zovu...i opet će nam tamo neko uzimati jagodu za o,5 eura, dok te naše "kolege" vani...ma...ništa...naravno da bi bilo kao u Njemačkoj ili Italiji sa 5 eura/kg...
Nadam se da ovo što sam ovdje naveo nije off topic...sve se ovo može odnositi na bilo koji posao, pa i ovaj naš sa kojim se mučimo i koji je sve više i više u, da ne kažem...
Ali još se "odmaramo" od obaveza koje nam stižu pa valjda možemo malo i duskutovati...stoga razmislite...zamislite da vam je Value Proposition svježa jagoda prve klase, pa mi bar recite, koji su vam "glavni" kupci, na koji način ćete doći do njih, koje ćete "glavne" aktivnosti poduzeti da dobijete tu jagodu i koliku cijenu bi vam ti kupci mogli platiti...i na kraju, da li je cijena koštanja svega što ste uložili manja u odnosu na ono što ste od tih svojih kupaca naplatili, to jest, da li ste išta zaradili...