Jagode-opšta tema

Не знам како се то рачуна, сад ћу ти казати па ти израчунај. Прошле године у пролеће сам садио и не дуго после у мају брао прве плодове, није их било много, али их је било. Нисам заламао прошле године цветове, јер ме жена запретила: "убићу те ако не буде довољно јагода за торту".:haha: Сад ово им је друго пролеће.
Stole77 Jel ti te prve godine kad si sadio u prolece imalo nekog roda,mislim koliko si jagoda otprilike imao po sadnici i kako su sadnice bile razvijene sto se tice lisne mase?Pitam ovo jer sma i ja sam posadio u prolece ove godine pa cisto da uporedim da li mi se dovoljno dobro razvijaju.

Nele, puzeve golace trazi u suton, znaci negde oko 7pola 8 pocinju da deluju i obicno se na foliji vide oni tragovi kao da su gliste isle po njoj:ppozdrav:

Stole77 Jel ti te prve godine kad si sadio u prolece imalo nekog roda,mislim koliko si jagoda otprilike imao po sadnici i kako su sadnice bile razvijene sto se tice lisne mase?Pitam ovo jer sma i ja sam posadio u prolece ove godine pa cisto da uporedim da li mi se dovoljno dobro razvijaju.
Ајој ма не знам можда на 500 садница 10-20-30 кг јагода.. Лисна маса добра, 90 посто зелени, 10 посто контејнерске.. Мало цветова па мало и рода. Након 7 дана од садње дао у корен Превикур Енерџи са Јаром фосфор, прихрана, заливање и то је то. Ух, већ касним на посао.. поззз

@edward79 Gde si kupio živiće i kakve (frigo, kontejner, zeleni)? Koja je sorta u pitanju i kada si je sadio? Neku fotku sadašnjeg stanja, ako može... Izvini što smaram, razmišljam o prolećnoj sadnji iduće godine, pa...

@edward79 Gde si kupio živiće i kakve (frigo, kontejner, zeleni)? Koja je sorta u pitanju i kada si je sadio? Neku fotku sadašnjeg stanja, ako može... Izvini što smaram, razmišljam o prolećnoj sadnji iduće godine, pa...
KUpio sam zelene zivice od jednog coveka koji ima svoj sajt i veliku povrsinu lepo negovanih jagoda.Sorta je queen elisa,sadio sam krajem marta.Bice slika dok uslikam pa cu postaviti.

Nele, puzeve golace trazi u suton, znaci negde oko 7pola 8 pocinju da deluju i obicno se na foliji vide oni tragovi kao da su gliste isle po njoj:ppozdrav:

Немам фолију на јагодама, тако да не могу да видим траг.
Мати ми рече да је у пар наврата виђала неке црвиће.
:ppozdrav:

Na pijaci vec 10 dana ima jagoda u gajbama, kazu nisu iz plastenika i iz Sapca su. Nabavna cena tih jagoda je 250 dinara a prodaje se po 300.
Meni u Subotici tek pre 5 dana pocela berba iz plastenika. Krajem marta imali smo temeperature od -5. Za vanjske jagode barem od njih petoro cujem da im krece berba za 10 dana. Kojeg god prodavca da pitam odakle su dobijem razlicite odgovore, da su iz okolnih sela Subotice do dole u Srbiji pa i da su iz Grcke.
Nije mi jasno kako su napolju stigle pre plastenika?

@mojalovaa Kako si uspeo da ti u plasteniku bude 3 stepena a napolju -5 tj 8 stepeni rezlike? Pretpostavljam da je to bila noc gde nema sta da greje plastenik, Meni bude 2-3 stepena razlike ako ne dogrevam.

@mojalovaa Kako si uspeo da ti u plasteniku bude 3 stepena a napolju -5 tj 8 stepeni rezlike? Pretpostavljam da je to bila noc gde nema sta da greje plastenik, Meni bude 2-3 stepena razlike ako ne dogrevam.[/QUOTE]

Sta ja znam , plastenik je velik , 37 metara , visina je na sredini oko 2.7 m , a sirok 4.7 m , po danu bude sunca i ako je vani snjeg i mogu ti reci da mi je po danu temperatura znala ici i do +13 a vani bude oko nule.

Te jagode od pre 10 dana sto se prodaju to su iz uvoza ja berem tek za 7 8 dana imam i neke sada zrele ali to je clery ona stize pre od albe.Kupio sam cerkici te iz uvoza pa reko ajd probam i ja jednu pa bre bolje da sam uzeo plasticnu flasu i da je zvacem bolji ukus ima.

@mojalovaa, meni 4 metra visok, 7,5 sirok i 30 metara dugacak. Namerno sam hteo sto vislji plastenik jer ga sunce ugreje za 10 minuta a noci bi trebao zbog vece kubikaze sporije da se hladi.

Ove jagode kojima niko ne zna tacno poreklo sam probao i imaju solidan ukus. Takodje imam Albu i Kleri. Kleri je vec na pola berbe a Alba tek ulazim.
Imao sam problem za budji pa sam na nekim jagodama morao da proredim listove zbog provetravanja i zanimljivo je da su na tim sadnicama pocele prve da crvene jagode i imaju za sada vise i krupnije plodove.
Koristio sam i biljni antifriz i bas mi je pomoglo. Na -6 mi se nije skoro nista smrzlo cvetova ali posle 2 nedelje na -3 mi se smrzlo barem 20% cvetova. Dogrejavao sam plastenik. Stiglo mi je nesto ranije nego ostalima u plasteniku.
Sve sam cinio da mi dodju sto pre jagode i sada mi na pijaci kazu da ima domacih jagoda od napolju. Pao sam u nesvest.

@mojalovaa, meni 4 metra visok, 7,5 sirok i 30 metara dugacak. Namerno sam hteo sto vislji plastenik jer ga sunce ugreje za 10 minuta a noci bi trebao zbog vece kubikaze sporije da se hladi.

Ove jagode kojima niko ne zna tacno poreklo sam probao i imaju solidan ukus. Takodje imam Albu i Kleri. Kleri je vec na pola berbe a Alba tek ulazim.
Imao sam problem za budji pa sam na nekim jagodama morao da proredim listove zbog provetravanja i zanimljivo je da su na tim sadnicama pocele prve da crvene jagode i imaju za sada vise i krupnije plodove.
Koristio sam i biljni antifriz i bas mi je pomoglo. Na -6 mi se nije skoro nista smrzlo cvetova ali posle 2 nedelje na -3 mi se smrzlo barem 20% cvetova. Dogrejavao sam plastenik. Stiglo mi je nesto ranije nego ostalima u plasteniku.
Sve sam cinio da mi dodju sto pre jagode i sada mi na pijaci kazu da ima domacih jagoda od napolju. Pao sam u nesvest.

Napolju ne vjerujem da ima jagoda , jer je kod nas zima bila dosta blaza nego kod vas u srbiji i tek se moze ocekivati za jedno 15 dana da ce poceti da zriju , tako da iz vana nije sigurno , iz plastenika moze biti , ja ih takodjer imam u plasteniku , jedan postavit 20.02.2013 i njih sada berem , drugi postavit 20.03.2013 i njega cu poceti brati tek za jedno 5 dana , tako da sa otvorenog nije sigurno.

Narode u okolini prokuplja sa otvorenog ljudi juce poceli da beru jagodu, kleri je u pitanju

Људи, па код мене на отвореном стигле. Јуче и данас се убих од јагода! Хоћу да пукнем колико сам се најео. Нити имам пластеник, нити су под фолијом. Мислим да је један ред у питању Клери (добио од ујака живиће јесенас), а друге оне обичне (не знам које су, само нису крупне). Бацио сам им једном мало уреу и једном попрскао муртоником и то је све.
Мало ми чудно да мени стигле пре него некима под фолијом, а камо ли у пластенику.

Meni je danas vec trece branje a nemam plastenik, doduse pokrivao sam sa agrilom.
@mojalovaa
Ja sam razmisljao da postavim plastenik za jogodu ali mislim da se ne isplati. Zato sto ne moze da se postigne neka mnogo bolja cena, bar ovde kod nas. Vec u aprilu imas kod nas uvozne jogode iz turske kolko hoces i to za 150-200 dinara (to ti je odprilike 1.5-2e).

Ja sam juce pojeo prvu jagodu. Za dan-dva ce vec imati koje kilo. Na otvorenom su, na foliji, bez plastenika, nisu ni agrilom pokrivane. I to alba i marmolada.
Zanimljivo je da sam kleri posadio bez folije (50 komada, cisto za probu) i poprilicno kasni cak i za marmoladom. Bar jedno 5-6 dana.

Nazad
Vrh