Jagode-opšta tema

U prevu si Dejane
Ako je konejnerska sadnica dobra u jesen cveta, cak ako se ne odstrani cvet izbaci i rod.

Recite mi dali ce ova godina biti ranija ili kasnija sa pocetkom berbe jagode?
Kog datuma ste prosle godine poceli brati jagodu?
Ja sam prosle godine prvi put brao 4 maja. Ove godine ne znam kad ce da stigne posto je zima bila topla a sad ova zima i nikako da se stabilizuje vreme.
Dejan10@
I kod mene ima cvetova koji su prezimili isto sam sadio i kontejnerske sadnice. I slozio bih se sa tobom da i one cvetaju posle sadnje, nakon nekih mesec i po dva.
Ja sam vise za kontejnerske sadnice posto kod njih je veci procenat primanja em sto je dosta jeftinije. Mislim da frigo sadnica je PRECENJENA.

*bem li ga. Kod mene nije bilo cvetova. Sadnice dobro razvijene, sađene na vreme, lepo se razvile do zime, sve po P.S.-u... Istina ja sam sadio samo Arosu (kasna sorta), možda je i do sorte. Ostale sorte sam prodavao pa ne znam kako je bilo kod ljudi koji su ih sadili. Bio sam ubeđen da ne cvetaju u godini sadnje, ali uvek naučiš nešto novo :osmeh:
Što se tiče vremena zrenja to je sve relativno. Meni i kolegi je njiva na 200m rastojanja a njemu ista sorta cveta i zri 2-3 dana ranije.
Što se tiče frigo sadnica, puno se već pisalo o tome pa da ne budemo dosadni. Ima svoje i dobre i loše strane, ali samo na njih dobijaš subvencije.

Kad smo kod subvencija, neko je pitao za subvencije na 5.000 sadnica. Ne znam kakve su sad uredbe ali na tu količinu/površinu ranije nije moglo da se dobije. Treba proveriti na sajtu ministarstva

Subvencije, koliko znam nova uredba jos nije izasla. Za proslu godinu: neki od uslova su mora da se zasadi 0.3 ha, analiza zemljista, rigolovanje, izmirene obaveze za poreze, za frigo sertifikovane uslov 40.000 na ha, folija, KPK, ugovor o zakupu na 3 godine, i bilo je 700.000 din po ha..... ima jos

Subvencije, koliko znam nova uredba jos nije izasla. Za proslu godinu: neki od uslova su mora da se zasadi 0.3 ha, analiza zemljista, rigolovanje, izmirene obaveze za poreze, za frigo sertifikovane uslov 40.000 na ha, folija, KPK, ugovor o zakupu na 3 godine, i bilo je 700.000 din po ha..... ima jos

Bas tako! Samo sto jos uvek nisu isplatili!!!!!

I posto nova uredba nije jos izasla, sta da radimo mi koji planiramo prolecnu sadnju? Evo ja sad moram da kupim 100 kg folije i 3200 metara KPK jer planiram za vikend to da postavim. Jedino sto mogu da uradim je da na racunu navedem broj mog gazdinstva pa ako bude uredba pokusam to da prilozim. Da li ce mi priznati tako ili ne to zavisi od njih, kako ce definisati u uredbi.

Meni je kicma pukla koliko sam tih cvetova odstranio.Imam jedno pitanje pojavilo mi se na krejivima lista bas tamno crna boja posle minusa sto je bio pre par dana da li je to od njega ili ne neka bolestina.To se pojavilo samo na mladim listovima sto su tek sada krenuli.

Meni je kicma pukla koliko sam tih cvetova odstranio.Imam jedno pitanje pojavilo mi se na krejivima lista bas tamno crna boja posle minusa sto je bio pre par dana da li je to od njega ili ne neka bolestina.To se pojavilo samo na mladim listovima sto su tek sada krenuli.

Tamna boja znaci da ju je zima malo oprzila , malo pospricaj folijarno (preko lista) nesto na bazi dusika + mikroelementi.
Ako se nekome pojavili mladi zuti listovi iz sredine a ostali su normalni , to je zbog manjka svjetlosti , to je bio problem sada ko je imao u plasteniku jer je snjeg sprecio prolaz svjetla preko folije , takodejr spricati folijarno nesto od gnojiva na bazi dusika,

Za NEBOJSU@ Da me razume
ebdc39244471728.jpg
510efc244471767.jpg
45c72e244471796.jpg

To ja zovrm cvetovi iz bokvice ili ti cvetovi koji su krenuli krajem jeseni i preziveli zimu
Uglavnom se radi o slabijim biljkama koje se nisu lepo razvile
A toga kod mene ima dosta i ne verujem da cu ove godine brati kvalitet a ni kolicinu
http://www.imagebam.com/image/510efc244471767
http://www.imagebam.com/image/ebdc39244471728
http://www.imagebam.com/image/45c72e244471796

Ja sam jagode osisao isprskao sa bakrom jos pre 15 dana. Danas sam pustio u sistem Vydat 10l sutra planiram ako mi vreme dozvoli prihranu 10-40-10. Da li neko ima iskustva sa preparatom Isabion danas mi je prodavac nahvalio kao da je puno dobra stvar?[h=1][/h]

Svake godine izadje na trziste neki novi preparat, a trgovci se trude da zazivi kod proizvodjaca,
kao da su oni sami to isprobali.

Recite mi dali je pocela jagoda da isterava mladi list?
Kod mene nesto sporo, ovo hladno vreme poprilicno usporava budjenje.

@Dejan

Mi te cvetove i pupoljke odstranjujemo, ali ne znam dali ce jagoda da istera novu rodnu granu.
a frigo jagoda i stara i nova mi nije terala cvet u jesen.
Samo ova prva reprodukcija, koju sam jednom u oktobru ocistio.

Dušik=azot

Janoš je u pravu što se tiče tih preparata. Svake godine nešto novo, a svi bi da ti budeš taj koji će to da proba u praksi. Retki su oni koji naprave ogled pa ti pokažu šta i kako.

@ dejan

Znam za to, dešava se. Ti cvetovi će procvetati ali su propali, crn im je tučak. Negde sam čuo i da ih zovu "lažni cvetovi".

Nije ni meni baš sve oko tih cvetova i formiranja prinosa najjasnije pa ako neko zna neka napiše. Ono što ja znam je da jagoda stvara potencijal za prinos na jesen, t.j. tada se stvaraju začetci cvetova i tada se još formira prinos. Kasnije se samo može doprineti da se taj potencijal pravilno razvije i održi. E sad, znamo da neke cvetove izbaci još u jesen i to je to, od njih ništa. Ono što ostane za proleće to nam je to. Moraću da potražim o tome po onim mudrijaškim knjigama :osmeh:

Što se tiče tamnih fleka može da bude i od vetra
A žutilo može biti i od prevlaženog zemljišta, manjka azota i gvožđa.

Janoše i kod mene nešto kilavo kreće. Ima novih listova ali nije to to. Na nisam još stigao ni da očistim. Ludnica od vremena. Nije mi se još desilo da ovako kasno moram da čistim

@ genca

Ja folijarnu prihranu idem 0,5% tj na 10 litara ti dođe 50 grama. Preporuke idu 0,3-0,8% zavisno od formulacije i proizvođača. A za ridomil je preporuka za bakterijsku pegavost i trulež korenovog vrata bila 0,4-0,5% a sad vidim u novom katalogu da je preporuka za trulež korenovog vrata 2,5 kg/ha ali nema ništa o koncentraciji

Razgovarao sam sa jednim jakim jagodarom i on mi rece skidaj sav stari cvet i pupoljke.
Izbice nova venka sa pupoljcima.
Mi otklanjamo sve stare cvetove i rodne grancice.
Jagoda mi nikada do sada nije ovako napredovala posle rasadjivanja u jesen i usla je u zimu u odlicnoj formi.
Veoma dobro se izbokorila, krupna,,,
ali sada se tesko budi.

Prosle godine je otapanje snega se zavrsilo oko 1 marta i od tada temperatura je isla samo gore.
Nije bilo toliko variranja.

Ova godina je veoma nezgodno pocela, prvo se par dana podigle tep, do 20 tak stepeni, pa zatim udarile kise, sneg, ponovo toplota, mraz,,,
nema vezano 15 dana normalnih tem da sadnice pocnu da napreduju.

Nazad
Vrh