Jagode-opšta tema

@ rade.antic
Pocni sa djubrenjem kao i svake godine, ali povecaj kolicinu djubriva posto kazes da i me treca godina. Inace sve drugo je isto.

Ma kakvim cenim trimerom.imao sam po 15 zena i za dva dana smo uspeli da osisamo sve.
Bila je polemika kako da sisamo ,dali da sisamo skroz da ostanu samo pupoljci ili da ostavimo manje stare listove.Odlucili smo na drugu varijantu iz razloga da se pupoljci ne bih slucano povredili makazama ,da malo zastiti stari list pupoljke i da prenosi fotosintezu,navodno te stare liskice ce otpasti same po sebi.
Evo par slika.Slike su velike pa cu ubaciti linkove!

https://www.dropbox.com/s/3avu5gwrvp0zf7s/DSCF3509.JPG

https://www.dropbox.com/s/513amx83198wq41/DSCF3506.JPG

https://www.dropbox.com/s/m5z5zt2iavkycp1/DSCF3504.JPG

Moze li neko da mi odgovori sta ce se desiti sa pupoljcima koji su ostali od prosle godine, a nekim slucajem se ne odstarane sa jagode.
Preskoce se, ne vide se,,,
Dali mogu oni da ugroze ovogodisnji rod?

Nisam ranijih godina preterano obracao paznju na ovu pojavu u prolece, mada smo pod obavezno odstaranjivali takve pupoljke.
Cini mi se da ih ove god ima malko vise na sorti klery.

Oceli smetati sta jagodi ovaj najavljen minus cak do -13 u sledecu nedelju, odakle sad toliki minus?

Ne bih trebalo da smeta, jagoda se jos nije probudila iz zimskog sna. Tj tek se budi.
Najvise stete ima kada je jagoda u fazi cvetanja.

@Janosh
Ja sam stare pupoljke ostavio prosle godine . Kad su pocele jagode da rastu one su se osusile i nije smetalo na plodu. Jedino je problem sto moze u njih da prezime neke larve od insekata pa da oni naprave neku stetu, zato sam ove godine pri ciscenju u plastenicima skidao i njih.

@Toni

Nije mi do ove jeseni jagoda terala pupoljke.
Nije bilo jer smo jesenas skidali i poneki cvetic koji se razvio.
Ove godine primecujem da ima ponegde. Sto se tice insekata kad dodje vreme mora se tretirati od insekata.
Mada nikada insam imao nekih vecih problema, osim sa grinjom.
Sta je dobro pustiti kroz zaliv od insekticida sa prvom prihranom?

@ Janosh
Ja sam kroz sistem pustio Nurelle D , z unistavanje gusenica , a pri prskanju sam koristio prvo Actaru. Inace takvi pupoljci se najcesce javljaju kod novog zasada, posadjen u leto. Nije nista strasno ali ocisti pupoljke zbog preventive .

Evo kako sam ja poceo:05.03.2013 god sam ocistio proslogodisnji list.05.03.2013. sam prskao folijarno bakar tj plavo. 09.03.2013 sam pustio malo ciste vode da se ispere sistem pa sam pustio flexil-p formulacija 10.50.10 sa dosta fosfora za koren.kasnije planiram flexil n za lisnu masu.qvality za plod.I kod mene ima pupoljaka prosle godine sam skida i pupoljke i cvet kicma mi je pukla ali opet je ostalo.Nego primetio sam neke crvene bube i pauke da li da prskam sa nekim insekticidom da nije rano.

@ joker
Pa gore sam napisao !
ne stete nikako osim sto mozda u tim pupolcima ostane poneka larva od insekata koja mozda prezivi preko zime, pa u prolece pravi probleme . Inace nema neke stete na plod ili na rodnost u prolece.

@ Branko. dj
Pa pri prvog prskanja si trebao da koristis neki insekticid, ali i sada ti nije kasno. Ja sam za prvi put u plasteniku koristio Actaru. To sto kazes za pauke , to su najverovatnie obicni pauci i to ce actara da pobije sigurno. Za crvenog pauka je jos rano, ali ako ga imas onda koristi Vertimec, ubuduce.

Asia je super jagoda, problem je što kod nas iz uvoza verovatno stiže zaraženi sadni materijal pa na Asiji i Albi je bilo dosta antrakoze dok na sadnom materijalu koji sam kupio kod nas nije bilo. Ove godine spremam sam frigo sadni materijal pa ako bude sve ok biće roda u septembru.

Pozdrav jagodari!

Vidim da se vec krenulo sa radovima. Fino, fino i treba, dosta smo odmarali vreme je da vidimo sta se desava u jagodnjaku a i da krenemo u novu nadam se bolju i uspesniju sezonu. Sa ciscenjem sam krenula juce u jagodnjaku, znaci otklanjanje staroga lisca i ciscenje zasada od trave. Posto me vecina pita za sortu jagode "HONEY" ili Medena kako je kod nas zovu evo par slikica kako sada izgleda kada se polako budi. Inace ovo je moja prva sorta koju sam sadila da je frigo zivic.

- - - - - - - - - -

Postovani jagodari,

ovim putem se izvinjavam svima koji ste mi slali poruke ( PUTEM OVOG FORUMA ) a ja vam nisam odgovorila. Nije da nisam htela nego zbog obaveza koje imam poslom kojim se bavim nisam uvek u mogucnosti da vam odmah odgovorim. Ujedno radim i na svom sajtu o jagodi i gledam da bude sto pristupacniji svima koji ga koriste. Jos jednom svima veliko izvinjenje i ukoliko vam je potreban moj brzi odgovor najbolje da me kontaktirate na mobilni koji imate na mom sajtu o proizvodnji jagode ili putem mejla isto ima na sajtu. Veliki pozdrav svima i da nam ova godina plodonosi vece kolicine nase ljubimice jagode i da smo svi zdravi i poslovno jaki i sposobni. Vojka Zrenjanin

pozdrav jagodari.da li neko zna da me uputi kako do povracaja novca od drzave ako na primer kupim sadnice kap po kap creva..foliju..
dal je dosta da se samo registrujem kao poljoprivrednik.i koliko to kosta.i da li imam pravo na sve to ako hocu samo 5000 (pethiljada) sadnica da posadim.unapred haval na odgovoru.

- - - - - - - - - -

@saja mene interesuje isto rumba.5000 pethiljada sadnica.nemogu da ti saljem pp...

@ TONI SVAKAR
Druže neznam zašto nemogu da ti pošaljem poruku u PP, možeš me kontaktirati preko e-mail: sjankovicsd@gmail.com

Zamolio bih za pomoc sve forumase na ovoj temi,
Brat mi je dobio plastenik 5*25 u koji sada u martu hoce da posadi jagode. Plastenik ima i sistem za navodnjavanje.
Potrebne su mi informacije koji rasad da kupi i gde. Takodje bi bio zahvalan, kada bi neko bio spreman da mi pokaze na koji nacin proizvodi jagode u plasteniku odnosno da dodjem do njega i vidimo (ja i moj brat) kako to radi.
Unappred zahvalan na svim odgovorima.

Nazad
Vrh