Jagode-opšta tema

Немам саднице,купио бих,тј договорио сам са човјеком за 2000 садница у чашицама,рачунам око пола дунума да ће покрити.Планирао сам почетком марта садити,ставити малч фолију испод и купити агрил фолију ако буде мраза да имам.Тако сам планирао па шта буде.

Pozdrav svima. Ja sam Srecko iz Kraljeva. Kako sam totalno nov u ovoj prici imam puno pitanja. Citao sam skoro sve teme o jagodi i u pocetku sam mislio da nesto i znam ali kako vreme odmice cini mi se sve manje... Prvo sadnja prolecna-letnja? Argumenata ima za obe mozda vise za prolecnu ali komsija Aca nije bas slavno prosao( takva godina) ali meni u svakom slucaju nece da odgovara jer sam fizicki zakasnio. Znaci letnja! U dogovoru sa poljoprivdernom sluzbom vrsim izbor najadekvatnijih parcela jer sam definitivno odlucio zakup a ne kupovina! Sada pitanje za iskusne : da li se stize za adekvatnu pripremu zemljista ako je sada zasadjena psenica i ako se skine krajem juna pocetkom jula...znam da dosta zavisi od analize zemljista ali predpostavimo da da po proceni svih iz tog kraja da zemlja nije preterano ni kisela.... Voda ima na 5-6 m ravnicarski kraj... Hvala unapred. A ne rekoh planiram oko 1 ha, letnja sadnja, kompletna podrska Interas itd...

Ja sam zasadio jagodu 15 jula tako da mislim da nije kasno ,a znam jos neke sto su i pocetkom avgusta zasadili.Sto se tice zita koliko sam ja saznao zito je dobro da bude pre jagode.Najbolje ti je da uradis analizu zemlje pa ces tacno znati sta ti fali i samim tim da i kako da usradis.Ja sam cini mi se imao 4.5ph vrednost zemlje ,bila je bas losa i bacio sam 50t stajnjaka i 10t sataracionog mulja i mislim 500kg djubriva.I jagoda je se dobro primila i za sad je sve kako treba.Ali opet sacekaj jos neke odgovore iskusnih forumasa jer ovo sve sto sam ti rekao je moje iskustvo.

Poslednja izmena od urednika:
Ja sam sadio oko 1 jula al od vrucina mije propalo dosta ,jasam isto radio analizu al kod mene je Ph 7,5 malo je visok al stase moze,humus 4.itd

Pa tako smo se i dogovorili ,sisanje ce biti ili 1. ili 3. marta.Isto su mi i rekli da na jesen preskocimo da bih koren ojacao.Sisanje cemo najverovatnije da radimo iz dva dela ,pola cemo da sisamo posle 3,5 ili 7 dana.
Ako si tako podelio radove oko sisanja zbog radnika onda je mozda u redu , ali ako sisanje delis zbor dostizanja jagode ranije ili kasnije onda si morao da mislis na sorte !! Ako su ti jagode jedna sorta onda sa zakasnelim sisanjem neces dobiti nista, posto karakteristike te sorte su da stize ranije ili kasnije . Zato pri sadnju jagoda , sade se najmanje dve sorte sa razlicnim vremenskim intervalom zrenja plodova ( rane, srednjekasne i kasne sorte ). Ovo je moje misljenje. Posto si rekao da je to sorta klery , ako ti je ista sorta na celoj parceli, bolje bi ti bilo da poradis na plasmanu t.j. da nadjes kupce koji ce ti uzimati sve sto pobers, posto u isto vreme ce ti stici velika kolicina jagode koju moras negde plasirati , pa umesto da ti prodas nju ispadne da ona proda tebe.

- - - - - - - - - -

Pozdrav svima. Ja sam Srecko iz Kraljeva. Kako sam totalno nov u ovoj prici imam puno pitanja. Citao sam skoro sve teme o jagodi i u pocetku sam mislio da nesto i znam ali kako vreme odmice cini mi se sve manje... Prvo sadnja prolecna-letnja? Argumenata ima za obe mozda vise za prolecnu ali komsija Aca nije bas slavno prosao( takva godina) ali meni u svakom slucaju nece da odgovara jer sam fizicki zakasnio. Znaci letnja! U dogovoru sa poljoprivdernom sluzbom vrsim izbor najadekvatnijih parcela jer sam definitivno odlucio zakup a ne kupovina! Sada pitanje za iskusne : da li se stize za adekvatnu pripremu zemljista ako je sada zasadjena psenica i ako se skine krajem juna pocetkom jula...znam da dosta zavisi od analize zemljista ali predpostavimo da da po proceni svih iz tog kraja da zemlja nije preterano ni kisela.... Voda ima na 5-6 m ravnicarski kraj... Hvala unapred. A ne rekoh planiram oko 1 ha, letnja sadnja, kompletna podrska Interas itd...
Prvo za sadnju !!
Mozda nije komentar za ovde posto ima vec otvorena tema za prolecnu sadnju ali ajde . Ja sam pobornik za letnju t.e. jesenju sadnju jagoda !!!
U celoj literaturi koju sam procitao svugde se proklamira jesenja sadnja jagoda ili sadnja da bude zavrsena do kraja avgusta meseca, a u plastenicima do sredine septembra. Ja sam moje jagode 2011 god posadio krajem avgusta i prosle godine sam imao dobar prinos . Ovo sa prolecnom sadnjom sada u srbiji furaju ljudi iz ATP-a ali ne znam koliko je to isplatljivo i efikasno. To trebaju reci oni koji su vec sadili prolecnu sadnju. Nije ti kasno da posle psenice sredis zemljiste i posadis jagode. Psenica je dobar predusev za jagode. Nemoj zuriti i puno srece i uspeha.

DSCF1462.JPG
DSCF1462.JPG
Pa prica je zasto se sisanje deli iz dva dela zbog nekih vremenskih neprilika i bas zbog toga da ne stigne sve u isto vreme pa da imam problem sa plasmanom.Jos uvek nije odluceno nista ,da li ce biti sisanje sve u dva dana ili cu napraviti raxmak od 7 dana.Za plasman sam vec poceo polako da se raspitujem i neke kontakte sam vec napravio.najveci problem je u tome sto se ne znaa cena pa ne mozes nista konkretno da se dogovoris vec to mora sve navrat nanos kada krene plod.Inace sve mi je clery.Eco par slika.Ja sam posle 32 dana od sadnje vec imao rod i posle na svakih 4 dana sam imao po otprileke 300-400kg.

DSCF1462.JPG
https://www.dropbox.com/s/gpubz5y53jc9fwp/DSCF1462.JPG

https://www.dropbox.com/s/p5ej31fuhde6eqw/DSCF1466.JPG

https://www.dropbox.com/s/tg0jw53daffdb9f/DSCF1945.JPG

https://www.dropbox.com/s/41bd1smta1a6ezf/DSCF1979.JPG

https://www.dropbox.com/s/3jsrlq2lo0y67z1/DSCF1982.JPG

https://www.dropbox.com/s/ki21yh6lfqtho7t/Fotografija0039.jpeg

Inace lisce se skida rano u prolece , to podrazumeva ako je dobro vreme ti radovi pocinju oko 1 Marta a moze i ranije .
а шта је са оним што неки кажу: "лисна маса се шиша око месец дана после бербе јагода"? видим људи раде тримером за траву и то брзо иде.

мислим да ли уопште има потребе шишати јагоду после брања, кажу после кад нема плода лисна маса црпи јагоду и слаби корен, па ваља да нема лисне масе лети.. али опет са друге стране опасност шишања је да сунце спали јагоде, као што се десило код мене када је око 80 посто све изгорело од сунца и уништено садница.
........
а сад у пролећној се само лисна маса проређује? тј не иде се тримером већ се ручно чупају стари суви, измрзли делови. Ако све иде ручно, колико уопште треба радне снаге и времена да онај ко има веће површине све то заврши.

- - - - - - - - - -

Na te osisane u jesen moze se staviti stajnjak (provreli) dobijes izolator i djubrivo za prolece.
Ja to nisam koristio ali sam cuo da moze pa cu probati ove jeseni jedan dva reda za probu.
Може. Искусан јагодар, форумаш Бумсајт је то радио. Ево мислим његове фотке.

Hvala svima na odgovorima, ali ipak iz PSSS Kraljevo smatraju da nemem dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu. Iako mi salju brosure da je dovoljno mesec dana pre poceti sa pripremom. mozda misle na faktor vremenskih uslova( kise, suse ....) ipak uci u nabaku zivica a da nisi siguran da stizes?? Ako ima neko od seniora iz ovog posla nek slobodno da svoje misljenje ili iskustvo ...

@ kuureee

Prvo, nije mi jasno kako možeš da uložiš tolike pare u zasad a da ništa ne znaš o tome a tek posle dođeš na forum po znanje. Ali ok, svako zna svoje. Imaš brate ovde sve napisano pa lagano čitaj.

Te fore oko šišanja sa razmakom ne pale. Kao što reče Toni, sve će ti stići istovremeno. A kleri pogotovo zri dosta koncentrsano. To je jedna stvar što se tiče klerija. Druga, po meni bitnija, je da nisi smeo da mu ostavljaš jesenji rod jer si time umanjio potencijal ovom prolećnom rodu. Ali ako si bar jesenas uzeo neke pare, onda ok.

@ sbkv

Posle pšenice ti teoretski imaš vremena za sadnju ali u praksi može biti problema. Recimo, bude suša, što ti je 1 ko kuća :osmeh: Onda imaš problem da to pravilno uzoreš i pripremiš. Pa da izbušiš bunar, uradiš analizu. Pa dok napraviš bankove i središ sistem... Opet kažem, može, ali postoji mogućnost i da se to produži do kraja jula što opet nije kasno. E sad još mi nešto zapade za oko. A to je ta voda na 5-6m. To ti nikako neće biti dovoljno vode. Treba ti pravi bunar koji može dati ozbiljnije količine vode.

Ja sam pristalica toga da se parcela odabere ove godine a sadi dogodine. Onda imaš fore sve da odradiš, očistiš parcelu od korova, izbušiš bunar i proveriš ga, popraviš neki nedostatak ako ga ima, pa onda možeš da poseješ neku kulturu koju skidaš i ranije od pšenice.

Verovatno si mislio na Intersad??

@ nebojsa
Hvala na komentaru. Da mislio sam na Intersad. Sto se tice radova oko bunara, analize zemljista to mislim da radim mnogo pre i da pripremim ceo sistem za KPK mnogo pre samo je pitanje , u pravu si , ono od Boga. Da ne sastavi neko lose - nepovoljno vreme pa da onda ??? da li znas koji je krajnji rok za sadnju kraj avgusta ??? :sta:

Ako pogledamo cenu paradajza na veliko prosle godine od 100 din/ kg (kvant) i cenu jagode,
daleko se vise ispati saditi paradajz.
Jagoda u proseku kod svih nas maksimum izbaci 500 gr po zivicu. ::lose::
Jedan struk paradajza samo da rodi 4 kg to je veoma unosnije.
Ako se ponovi prosla godina, definitivno cu morati nesto da menjam u proizvodnji.

@STOLE77
Nisam mislio bas tako ali nesto u tom fazonu.Otom potom videcu na jesen .

Cuo sam za to ciscenje lisca kasnije odradjeno kasnije stize ili ti cveta.(ne verujem)
Pa videcu i to kod kuce imam osam reda cetri vec ociscena sorta ista
A u isto vreme cu ih pokriti (tunelom) pa bas da vidim da li ima razlike

Имам свињског ђубрета и нешто мало од телади па ме занима да ли ваља да то разбацам за јагоде или да узмем од кума ђубрета од бикова,тј није мјешано са свињским?Шта је боље за јагоде?

POzdrav jagodari.Eto sada citam vase postove i primecujem da sam sa svojim jagodama napravio gresku jer sam ih osisao jesenas i to samo staro i osteceno lisce.Sta ti je neznanje i nepoznavanje neke materije a hoces nesto eeeeee.........

Ajmo ljudi od pocetka !!!
Posle berbe moze se sisati list ( ko kako moze , trimerom ili rucno ) da se jagode malo oslobode zelene mase i da se odmore preko leta . Ali tu ima jedan problem !! Jagode ne trpe vrucinu pa moze sa letnim sisanjem doci do susenja korena i uginuca. Meni se to desilo pre dve godine i otad ih ja preko leta ne sisam . Mozda nije po PS-u ali je delotvorno , bar kod mene !
U prolece se otstranjuju stari i isuseni listovi na korenu , i proredjivaju se bokori, ostavlaju se max 5 vratova. Rekao sam gore da nema veze period ciscenja sa cvetanjem i stizanje plodova. To zavisi od sorte . Zato se u parceli sade najmanje dve razlicite sorte da se ne sakupi velika kolicina jagoda pri branju nego da ide parcijalno do kraja juna meseca.
Sto se tice stavljanja djubriva oko korena u jesen, preporucujem ako niste iskusni u proizvodnji da to ne cinite jer je jako rizicno. Moze da djubrivo ako nije dobro pregorelo da osteti ili skroz unisti koren i u prolece da ne dobijete nista. Jagoda izdrzava niske temperature preko zime . Cak neki strucnjaci kazu da sto hladnije vreme preko zime to bolje , zato sto hladnoca pospesuje koren da stvara vise cvetnih pupoljaka a sa time i vise plodova u prolece !
Sto se tice sadnje jagoda !!!
Cela parcela i svi radovi oko sadnje trebaju biti zavrseni do pocetka Jula meseca !! Da bi ste na vreme poceli i na vreme zavrsili . Sadnja jagoda se moze prolongirati i do sredine Oktobra ako to vremenski uslovi dozvoljavaju , ali to je rizik za sledece prolece jer te jagode posadjene u Septembru ili Okotbru mesecu ne mogu se dobro razviti da bi na prolece dali maksimalan rod. Zato se sa sadnjom pocinje pocetkom Jula a zavrsava se najkasnije krajem avgusta, da bi se zivici dobro prihvatili i razvili.

- - - - - - - - - -

@ kuureee
Dobra ti je parcela prijatelju, bar po onome sto sam mogao da vidim sa slike sve je izvanredno uradjeno. I ja sam na istom sa Nebojsom , da nisi trebao ostaviti jesenji rod , ali ako si uzeo neki dinar onda je ok !!
Mozes li mi reci odakle si nabavio one kartonske gajbice koje su na slikama??

U prolece se otstranjuju stari i isuseni listovi na korenu , i proredjivaju se bokori, ostavlaju se max 5 vratova.
Ауу, па како ви то све стигнете који имате хектар, неколико хектара јагода? Оде и ту много дневница на раднике, а не иде баш брзо. Ваља се сагнути око све јагоде и черупати је.

A sta si ti mislio prijatelju !! Posadis sadnice i odes u prolece da skupljas novac a !!
EEEE moj burazeru !! Dok stignes do novca ima da vaskrsnes !! Od 01 Februara svakog dana sam u plastenicima sa troje ljudi koje ih placam . Pa posle pocinjem sa onim jagodama na otvorenom , a kad dodje berba skupe se i po desetoro.
I zamisli na kraju dodje neki oblak sa gradom i ode sve u pm.
Ako to prezivis , onda te jebu prekupci ,cene i prodaja !!
Ima nesto para al dok stignes do njih ima da ti usi sviraju.

- - - - - - - - - -

NEBOJSAAAA !!!
IMA,L SNEGA KOD VAS ???
KOD NAS DOLE U MAKEDONIJI DOSO DANAS SNEG 15 CM.
JEBALI SMO JEZA !!!!

Nazad
Vrh