Jagode-opšta tema

Sto se tice ekofriza, mislim da su to samo reklame.
Svake godine izlaze krajem zime neki novi preparati, mada ja u to ne verujem.
Nema nista bez agrila.

I kad jasno pitaš ZA KOLIKLO STEPENI spušta tu tačku mržnjenja, dobiješ neki diplomatsko-filozofsko-muljatorski odgovor
Prof. sa polj. fakulteta kaže max 0,2-0,3 stepena (ali mislim da niko nikad nije radio neke prave oglede na tu temu) pa nek bude i 0,5 stepeni, opet to nije ništa spektakularno kako se bombastično reklamira. Međutim, da budem pošten, nekad će i ta mala razlika biti dovoljna da spasi rod. Samo kad će se to tako sve namestiti, pitanje je. Sa druge strane ako se uzme cena tih preparata (ne znam tačno kolika je, ali pretpostavljam da nije veća od par gajbica jagoda) možda i ima smisla poprskati pa bar da se ne kaješ ako, ne daj bože, bude nekog mraza. U svakom slučaju mislim da neće da škodi

Pozdrav svim jagodarima
Zovem se Dusan i zelim da pocnem da se bavim proizvodnjom jagoda u plasteniku na foliji.
Ima li neko ko se bavi takvom proizvodnjom i kako se pokazala?
Unapred hvala na odgovoru

Ako mene pitas , ja u plasteniku imam SUGER LIA , plastenik je 4.7 x 37 x 2.7 metara , 1000 sadnica u 3 reda.
I ako bude srece jos takav jedan dizem za jedno 10 dana max.

Reci mi jel koristis frigo sadnice? Kad ih sadis? Jel navodnjavas kap po kap? Jel su ti te proslogodisnje? Ima li neka slika?

Reci mi jel koristis frigo sadnice? Kad ih sadis? Jel navodnjavas kap po kap? Jel su ti te proslogodisnje? Ima li neka slika?

Ne sadnice su zelene , sam sam ih pravio , mozes pogledati pod "maticnjaci za rasad jagoda" , sadio sam ih u 12 mj. 2011 godine , i za probu sam stavio plastenik da vidim kako ce biti , svidilo mi se i sada sam ponovo te jagode stavio u plastenik tako da ce mi ovo biti prva prava berba pa cemo da vidimo.
Da svaki red ima navodnjavanje kap po kap , slike plastenika imas samo ne znam gdje vracaj nazad pa ces naci sto sam stavio negdje u 7 mjesecu 2012.
Imam istu sortu koju sam sadio iz mojih zelenih sadnica u 6 mjesecu odmah do plastenika i to za par dana ide u plastenik , super su se razvile , bokor mi je u prosjeku sada izmedju 25 i 40 milimetara pa se nadam da bi trebalo biti i jagoda , kidao sam negdje neki cvjet koji se pojavljivao , prihranjivao sa 11-44-11 , puno smo truda ja i supruga ulozili u njih pa se nadam da ce biti i rezultata.

Posto vidim da bi ti sadio jagode , evo moj savjet , idi max. 2500 sadnica po osiguranom radniku ( to je ono sto znas da ces imati sigurno ljude kad treba da ti pomognu) ako radis ili ako rade , ako ne rade mozes ici do 5000 komada , s tim da ces za berbu morati naci radne snage jer ti sam tu kolicinu ne mozes da oberes.
Od sorti ja bi ti preporucio prije svega SUGER LIA i ASIA , poslje toga ALBA , QUEN ELISA to su za mene super sorte jer su slatke i solidno rode , a ti sada kako hoces odnosno kako mozes.

Ja bio danas da obidem moje jagode za sad su lepo podnele zimu i merio redove posto treba da narucujem plasticne sipke za mini tunele da probam par reda da vidim kako ce ispasti

Hvala puno na odgovoru.
Vec sam narucio sadnice Daroyal. Za pocetak cu manju kolicinu dok ne steknem neka iskustva i vidim kako to funkcionise. Interesuje me po pitanju prihrane da li je ovo prihrana koju si cele godine davao ili se prihrana menja u zavisnosti od perioda u kome je jagoda? Koliko sam citao veci procenat fosfora se daje nakon sadnje tj. za jacanje korena a kasnije ide prihrana u nekom drugom odnosu. Interesuje me koju si kolicinu prihrane davao (po biljci ili po duznom metru, u kojim periodima). Mozda su ti moja pitanja malo bzv ali sam pocetnik pa sve volim da pitam. :D Pozdrav

Ja sam razmisljao da stavim jednu sortu stalno radjajucih jagoda{neznam kako se zove sorta} u plastenik ali se razmisljam tjst imam dilemu dali to da uradim kao niske tunele ili visoke.Mislim da je visoki tunel mnogo veca investicija.

Pravo da ti kazem sumnjicav sam po pitanju tih stalnoradjajucih sorti i njihovog prinosa. I ja sam se razmisljao posto je bila jedna sorta u ponudi. Cena joj je bila dosta niza pa me to na kraju odbilo. Ima li neko iskustva sa tim stalnoradjajucim sortama u plasteniku?

Ja imam posadjenu IRMU , super jagoda , moze dati u 5 mjeseci koliko radja do marzeva oko 2.5 kg po sadnici , posadio 1000 kom za probu pa cu da vidim.
Mini tuneli ce vam pomoci samo da vam jagoda dodje oko 2 tjedna brze , ali naj vec problem kod mini tunela je taj da taman kada vise ne mozete pokriti jagode onda dodju mrazevi i sve zeznu , tako da ili verona plastenici , odnosno plastenici ili nista , ja probao pa se u...o

Malo je to povelika kilaza po struku stalno radjajuce jagode.
Razmislite malo, da je to bas tako, pa svi bih smo nju gajili i stavljali pod plastenike.
Ispada da 10 000 struka da rod od 25 000 kg.
Zna li neko uopste koliko je to kolicinski jagode?

Mislim da je to preduvano.

Gde i nadje brate 2,5 kila po korenu !!!
Pa nisu ovo kruske !!!
Koji ces ti milijarder postati ovakooo !!!
Kolko sam ja procitao u literaturi , stalnoradjajuce sorte maksimum koji su dali bio je oko 1,5 kilogama po zivicu. Racunjate da oni tokom leta kad su temperature i + 40 ne radaju to su nergde dva meseca.
nemojte ljudi da se razbacujete sa ciframa !!!

Jas sam prosle godine imao dosta dobar prinos po korenu stalno radjajucih jagoda ali sam imao bas u tim letnjim mesecima kada su bile visoke temperature problem sa plodom jer kada god nisam navreme stigao da oberem plod se u rekordno kratkom roku susio,dzaba zalivanje i zasncavanje bankova kada zvezda upekne.

- - - - - - - - - -

Da dodam jos i to da je prosek po sadnici bio oko 300gr.

Nazad
Vrh