Jagode-opšta tema

Imas na netu samo ukucaj.
Djavola oni otplacuju 30 godina.
Mediteranska klima pogodna za te stvari, izvoz na sve strane.
Vidite da jagode iz uvoza ima u svakoj bolje snabdevenoj trgovini.
Ne mozemo se mi porediti sa njima jer zaostajemo bar 20 god u svakom pogledu.
Da nema uvoza i da je realna cena nasih proizvoda bila bih druga prica.

Ma ljudi moji sto letite u oblacima !!
Odakle nam tolike pare za te silne tehnologije za hidroponski uzgoj !!
Drugo !!
Mi na ovim prostorima nemamo strucnjake za takav uzgoj ! Iza tih velikih ulaganja u te nacine proizvodnje stoje veliki konzorcijumi , lanci marketa kojima treba ta roba . a sta mi ovde imamo !! Markete koji nam gule kozu kad dodje otkup , drzave koja ni u jednom trenutku ne pita nas sta i koliko nam treba. Neke minimalne subvencije i dodatke, kolko da nam zzatvore usta da ne bi vikali. I ovo sto radimo i ove rezultate koje postizemo su odlicni, gledajuci u kakvim uslovima sve to postizemo !!

- - - - - - - - - -

Sutra pustam prvi put vodu na mojim jagodama ove godine Formulacija 11-44-11 HAIFA MINERALS. Ove godine cu da probam organska djubriva u tecnoj formi, poreklom iz danske.
Moj prijatelj je zastupnik za njih u Makedoniji , pa jedan moj plastenik ce biti kako ogledna parcela , pa da vidim sta ce da bude !
Radi se o biodjubriva TERRA BIOSA !
O detaljima kad budu prvi rezultati vidljivi !!

Janosh , ovo je kod nas tu u RH , ima staklenik na 1 hektar povrsine , trose pola slepera biomase za zagrijavanje na dan , ukupno je investicija sto ja znam negdje oko 200 000 eura za staklenike koji su tu bili i prije rata , oko 500 000 da se ponovo ustakle , oko 400 000 eura sistem za hidroponski uzgoj , 70 000 eura komp za upravljanje i jos oko 500 000 eura ostalih stvari , + 18 mjesseci oko 1000 eura bruto plata za 6 radnika koji su tu radili ustakljivali i tako redom , znaci oko milion i sedamstosedamdeset hiljada eura , paprika mu je u startu 3 eura kg , bere 5000 kg na dan , ajde sada izracunaj koliko treba da se povrate investicije .

Jagoda naspram drugi proizvoda jos ima i dobru cijenu , stvar je sto ti imas jagode kada i svi a onda je ima dosta i svi zajebavaju za cjenu , da je imas 30 dana ranije imao bi na veliko 3 eura po kili i nebi mogao da dostavis koliko im treba , u hrvatskoj ima firma fragaria i imaju 10 hektara pod plastenicima jagoda , 23.04.2012 nudili su oko 25 kn na veliko za kg. to je 3,33 eura , izvoze mislim za svedsku , a pazi jos i oni zaradili.

Druze, sve su to jake firme i ne moze se bilo ko sa takvima koji investiraju milione porediti.
Ima i kod mene u kraju u dve firme ukupno 9 hektara modernih plastenika.
Ali to jedan sitan privatnik ne moze sebi priustiti.

@ Toni svakar

Druze da nije malo rano za pustanje prihrane, jagoda jos miruje, po meni bar jos mesec danan nebi trebao pustati prihranu:sta::sta::sta:

Gde si Aco faco :osmeh:
Čovek bre vredan a ne ko ti :osmeh:
Šalim se. Em Makedonija Em plastenik. On će da bere a ti nećeš ni sistem da okrpiš :haha:

Hahahahahah i to sto kazes, meni tek sledi krpljenje sistema:haha::haha: Taman kad ja zavrsim krpljenje sistema covek ce da zavrsi berbu:haha:

Pozdrav kolege jagodari.Imam jedno pitanje za vas dali treba sada prihraniti jagodu i koje vrste zastite sada treba primeniti?

Ništa, još uvek je rano za prihranu. Po meni rano za bilo kakve poslove.
Posle čišćenja se tretira nekim od bakarnih preparata

Ljudi dali ste razredjivali jagodu i koliko ste bokora (vratova) ostavljali po sadnici?
Rano je jos za ciscenje jagode.

Kazu strucnjaci da ne bi trebalo da bude vise od 5 naj bolje od 2 do 4 komada , i ako mislim da ni sa 5 nece biti problema ako korjen ima dovoljno hrane i vode.

- - - - - - - - - -

Vratovi ili bokor ti je kada pogledas sada jedan zivic , vidjet ces da on vise nije 1 kako si ga sadio vec da ima vise zivica koji idu iz jednog korjena , ima vise bokora , e sada ove srednje koji su stariji bi valjda trebalo da sa ostrim predmetom isjeces van ali da ne zeznes ostale , tako da ti ostane od 2 do 4 komada u zivicu , kako ti se ne bi desilo da jagode bude na desetke ali bude sitna jer nema dovoljno hrane da se razvije u veliku i socnu jagodu.

Ljudi sada ja trebam jedan savjet , dali je rano stavljati jagode u plastenik , odnosno da navucem foliju preko konstrukcije , bojim se ako rano stavim da ne naidje lose vreme pa da mi sve propadne , a opet svaki dan ranije mi dosta znaci sto se tice prodaje radi bolje cijene.

Nije rano .samo da bude dobro vreme da mozes da utegnes foliju sto je jako bitno,a posle 7 do 10 dana ciscenje i prskanje .Ja sam tako radila i nije bilo problema.

@ mojalovaa

To i jeste mač sa dve oštrice. A svaka godina je drugačija pa se ne možeš vezati za neki datum. Niske temperature joj ne bi trebale smetati sve dok se ne pojave cvetovi. Spremi ti i agril za svaki slučaj, pa ako bude nekih najava niskih temperatura, dodatno pokriješ agrilom. Može da pomogne a ne košta puno

Koliko sam obavesten, ne provereno u drugoj polovini marta se ocekuje jedan snezni talas.
Sto znaci da ce biti mrazeva i tem ispod 0.
Sve je ovo jos rano za radove u jagodi.

Jesenas su na sve strane trubili da ce ova zima biti gora od prosle, a nema ni "z" od zime. U prognozu verujem samo 2-3 dana unapred.

dugoročnu prognozu niko nemoze da da tačno samo nagađanje.treba neki put da se pogledaju emisije o meterologiji

Nazad
Vrh