Jagode-opšta tema

Postoji dosta problema kod sadnje jagode u međuredovima voćnjaka. Od jagoda ne možeš prolaziti kako treba ni da bi zaštitio ni da bi orezao ni obrao voćnjak... Za jagode je problem to što se voćnjak prska i sve pada po jagodama tako da je jako teško ispoštovati karence.
Ima i ovde nešto o tome
http://poljoinfo.com/showthread.php?3264-Moderni-vocnjak/page2

pozdrav društvo ja nešto razmišljam da zasadim jagode između kruške po dva reda i pitao sam čoveka kaze moze a joker kaze ne moze nikad nisam imao jagode a iso bi u njivu da sad izvlačim ziviće pa kolko nakupim šta mislite o tome moze li brzi odgovor ali malo opširnije napomena ja sam lajk za jagode a tema je ko kec na desetku pozdrav
Pa ljudi sad ce BOZIC a vi pricate o sadnji Jagoda :haha:, Pa gde vi zivite u Majamiju. :cool::cool::cool:

Samo malo voditi racuna o prskanju vocki i bez problema s moze gajiti.
Samo sto se medjuredna obrada ne moze odradjivati traktorom, tanjiranjem, rotofreziranjem.

Nisam ja rekao da ne može, samo sam ukazao na probleme. U lešniku to funkcioniše dosta dobro jer se ne prska toliko često.
Ako imaš jagode između redova voća zaboravi na prskanje atomizerom i na prolazak bilo kakve mehanizacije. Na malom voćnjaku, gde se i tako ne koristi puno mehanizacije i može da prođe. Ali po meni i dalje ostaje problem zaštite. Eventualno pokrivati jagode dok se ne poprska... Moji prijatelji su imali jagode između voća (3 god. dok voće nije poraslo) ali oni, blago rečeno, nisu baš vodili računa o tim stvarima. A trebalo bi...

Pitanje!!!
Spremam zemljiste za prolecnu sadnju,bacio sam zgoreo stajnjak cekam mraz da bih poorao pa me zanima da li jos neko djubrivo(mineralno) treba rasturiti pre oranja,nesto poput Cropcare (5-14-28,) ili slicno,ili da sacekam analizu zemljista pa po njoj da uradim djubrenje?
:sta:

Sacekaj analizu zemljista. Najbolje kad uzores i pripremis zemljiste tek onda razbaciti djubrivo i isfrezirati. Tako ce djubrivo ostati u gornjih 10-15 cm i to ce masina da pokupi i da gurne ispod folije. To si trebao da uradis i sa stajnjakom

Ja takodje radim prolecnu sadnju. Pripremu zemljista sam uradio kao sto i Nebojsa predlaze i takodje po dobijanju analize, umnogome ti kaze sta nedostaje zemljistu. Zanima me koje ces sorte saditi i gde nabavljas frigo sadnice?

- - - - - - - - - -

Pitanje. Ukoliko ima neko misljenje kako je najbolje uraditi zalivanje parcele kao i prihrane preko sistema kap po kap, bio bih mu umnogome zahvalan. Ja tu ne poznajem stvari bas najbolje... Uglavnom, parcela je 25 ari, pored reke, imam i gradsku vodu, mogu da koristim i elektricnu pumpu i pumpu na gorivo. Voleo bih da cujem koje pumpe vi predlazete, koje su pokazale kao kvalitetne kao i uopste sistem navodnjavanja koji bi bio efikasan. Hvala

pa valjda da ugrabim vreme meka zemlja puna vode zivič povušeš on izlazi sa sve koren ne znam stvarno šta da vam odgovorim ali ako kazete da ne sadim prestajem

@ komita

Ako možeš da koristiš tu vodu iz reke (naravno ako nije baš jako zagađena) i još da koristiš električnu pumpu, ti si na konju. U principu, najbolje bi bilo da izračunaš kolika će ti biti potrošnja vode pa na osnovu toga da nabaviš pumpu. Ali ako već imaš neku, možeš zalivati onoliko redova koliko pumpa može da izgura.
Imaš ovde dosta toga o navodnjavanju pa baci pogled

http://poljoinfo.com/forumdisplay.php?140-Navodnjavanje

- - - - - - - - - -

@ vladale.rs

Pa iskreno ja još nisam čuo da neko sad sadi (što ne znači da ne može). Bojim se da će izmrznuti. Mislim da je bolje da na proleće kad se malko prolepša povadiš između redova to što preživi zimu i presadiš.

razumem te poslušaćute da si bude sigurno nego meni je terasa zastaklena ali kad su veliki mrazevi u njoj mi luk onako u kutiju smrzne neće li ošteti urovene ziviće ili da trazim neki podrum

Mozes slobodno da posadis nista se nece dogoditi , toplo je vreme tako da nece da izmrznu , jedino sto ces imati jednak efekt kao da ih sadis i u 4 mjesecu , ja sam jedne sadio krajem 11 mj. bilo je -4 i nista se nije desilo osim sto je postotak primanja bio 99.98% a to ne moze da bude lose , posto je toplo , a zile rade do -5 u zemlji one ce se samo ukorjeniti , lisna masa se nece ni mrdnuti , ako ide crna folija , bit ce ti onda negdje oko + 5 u zemlji , tako da mogu sa sigurnoscu da kazem da se nece nista strasno da dogodi.:ideja:::super::::super::::super::::super::

Mozes slobodno da posadis nista se nece dogoditi , toplo je vreme tako da nece da izmrznu , jedino sto ces imati jednak efekt kao da ih sadis i u 4 mjesecu , ja sam jedne sadio krajem 11 mj. bilo je -4 i nista se nije desilo osim sto je postotak primanja bio 99.98% a to ne moze da bude lose , posto je toplo , a zile rade do -5 u zemlji one ce se samo ukorjeniti , lisna masa se nece ni mrdnuti , ako ide crna folija , bit ce ti onda negdje oko + 5 u zemlji , tako da mogu sa sigurnoscu da kazem da se nece nista strasno da dogodi.:ideja:::super::::super::::super::::super::
Reci mi jel bilo kakvog roda u prolece to sto si posadijo kasno.

@ Nebojsa

Pa zar i ti sine brute :haha:, koliko ima vise otvorenih temi o jagodama, to ni sami neznamo :haha:. Svim jagodarima u novoj godini 2013, zelim puno zdravlja, srece, ljubavi, a pare ce te imati, kad prodate jagode po ceni od 5e kg, to vam od srca zelim :ppozdrav:

Dragi prijatelji sa foruma, nov sam član i želim da vas sve pozdravim.Posadio sam za pocetak 800 zivica zengu da vidim dali se ispalti,posto ja nista neznam o jagodama pa bih voleo nesto da naucim od vas.

Nazad
Vrh