Jagode-opšta tema

Vidim neko sadi jedan red na foliji neko dva. Kakva su iskustva. Inace posadjeno juce oko 7000zivica roksane. Ostaloj jos 3000 za utorak.

- - - - - - - - - -

I samo sto ovo napisah zovu me i kazu klonuli zivici. Jel treba necim da se prska posle sadnje ili samo voda pa dok se ne primi :)
Касниш са заливањем. намају воде зато су клонуле. Остави их још мало без воде и садићеш поново.

Pitanje za iskusnije jagodare: ima li smisla sada davati kalcijum jagodi tj. interesuje me koliko dugo zadrzava primenjeni kalcijum u sebi? Pitam ovo zato sto mi je po analizi zemljista pre sadnje, sadrzaj CaCO3 bio 0.00% pa sam mislio da povecam sadrzaj kalcijuma u biljkama sa par prskanja do kraja vegetacije i posle na prolece.

Ne znam da li je prava tema, ali se nadam da će iskusni jagodari odgovoriti na jednu dilemu-pitanje.
Da li od starog bokora jagode , koji je na istom mestu ( u saksiji) nekoliko godina , mogu formirati više novih , kvalitetnih sadnica? Razdvajanjem i raščlanjivanjem onog velikog odrvenelog korena...
Ili da se posadi ceo busen u zemlju... i čekati sledeće proleće da izbaci konce i napravi nove živiće, te sledeće jeseni rasađivati?
Zahvalan na odgovoru!!!

Ne znam da li je prava tema, ali se nadam da će iskusni jagodari odgovoriti na jednu dilemu-pitanje.
Da li od starog bokora jagode , koji je na istom mestu ( u saksiji) nekoliko godina , mogu formirati više novih , kvalitetnih sadnica? Razdvajanjem i raščlanjivanjem onog velikog odrvenelog korena...
Ili da se posadi ceo busen u zemlju... i čekati sledeće proleće da izbaci konce i napravi nove živiće, te sledeće jeseni rasađivati?
Zahvalan na odgovoru!!!
jasam to radio sa zengu,slobodno očepi i rasadi ,od jedan busen sam napravio 10 čepke i iduću godinu sam dobio oko 100 zivića,mene bila muka naterala to da radim::novac::nisam imao da kupim ziviće.

Hvala na odgovoru! Nego radi se o tome... da mi tip tvrdi da samo od živića se dobije prava biljka a ova , navodno , od starog korena , je valjda lošija ili kako već...lošije rađa ili kako već...
Ja sam pokušao da ga uverim u ovo što si i ti rekao ,ali čovek uporan...samo sam hteo da proverim svoje saznanje i iskustvo, i postupiću tako.
Hvala!!!

Hvala na odgovoru! Nego radi se o tome... da mi tip tvrdi da samo od živića se dobije prava biljka a ova , navodno , od starog korena , je valjda lošija ili kako već...lošije rađa ili kako već...
Ja sam pokušao da ga uverim u ovo što si i ti rekao ,ali čovek uporan...samo sam hteo da proverim svoje saznanje i iskustvo, i postupiću tako.
Hvala!!!
Zivici se uvek uzimaju od mladog jednogodisnjeg zasada.Sto je biljka starija veci je potencijal zaraze.Zato ti je covek to rekao.Ti mozes napraviti i tako jagode od bokora ali veci je potencijal zaraze tojest bakterioze sto ne mora nista da znaci ako su ti biljke zdrave bice i rasađene zdrave.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

Koji je optimalni rok za sadnju jagode? Ja sam posadio 14.08.2017. Da li je to rano ili kasno kakva su vasa iskustva? Sutra cu da slikam jagode i da izbacim sliku ovde.

Zahvaljujem kolegama na brzom odgovoru! A kako sam ja obična Srbenda i ništa mi nije malo...nastavljam...
Danas sam rasađivao...a i sutra ću...Čepke samio tako , neka ima par belih žilica , neka ne...valjda će pustiti...
Da li?
Koje đubre-veštak da pustim kroz kap po kap , da se to primi onako ljudski ...? Naravno da sam pre pravljenja bankova zafrizirao nešto pregorelog...ali računam da se doda nešto...
Unapred zahvalan!!!

Kako vi zalivate? Jel treba i dalje redovno ili nema potrebe za zalivanjem,tek onako svremena na vreme?

Zalivena...
a4fc919cc989cf5a4525409d987440e5.jpg

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Ovo je veliki problem, i tek će biti na proljeće. Moj savjet je da prokopaš kanaliće sa padom u jedan sabirni bunarčić inače na ovom mjestu nikad neće biti jagoda. Ja imam jednommalo udubljenje od 1-2m i tu mi se sliježe voda, na tom mjestu biljke su i u toku suše slabe a da ne pričan prinos u proljeće. Ovdje se omže zgodno riješiti ovaj problem sa vodom.

Moje sadnice, stare 4 godine, se skroz osusile letos jer ih nisam nista zalivao...E sad razmisljam da li da ih vadim i sadim nove, ne znam koliko je tacno da jagode treba menjati nakon 4- 5 godina, ili da sacekam prolece kada krenu pa da vidim kakva je situacija....120 sadnica je u pitanju pod folijom, za licnu upotrebu

Drugari, ima li ko viska zivica Albe I Senge Sengane? Albe nekih 1000 komada, Senge 5-10000.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Moje sadnice, stare 4 godine, se skroz osusile letos jer ih nisam nista zalivao...E sad razmisljam da li da ih vadim i sadim nove, ne znam koliko je tacno da jagode treba menjati nakon 4- 5 godina, ili da sacekam prolece kada krenu pa da vidim kakva je situacija....120 sadnica je u pitanju pod folijom, za licnu upotrebu

Koliko ja znam, a ne znam previše, jagode se moraju posle treće sezone premestiti...već si prebacio jednu godinu...
I kod mene je isto, tjt. nisam ih previše ( kraće rečeno zapostavio sam ih) zalivao letos , a treća sezona...bilo je oko trista komada takođe na foliji i kap po kap...Jedva sam izvukao pedesetak čepki i premestio ih na drugo mesto...sad pre petnaest dana.

nema od tog posla nista...

Nazad
Vrh