Jagode-opšta tema

Ljudi,,pomozite mi,danas sma isao u berbu jagoda i da kazem 90% jagoda su mi nacete,odnosno nagrizene od nekih crvenih buba,popaca i mrava.Cime da ih preprskam da pobijem tu gamad?Popaca imam bas puno.

Zrikavci koliko ja znam ne jedu jagodu. Da li imas puzeva golaCA?
Nemam puzeva,vec samo neke popce tako su mi neke zene rekle da se zove crna neka buba sto skace i te crvenkaste male bube.

- - - - - - - - - -

Imam zanimljivo pitanje za clanove,na slici imam sadnicu koja je jako dobro napredovala ,lisna masa je dobra izuzetno krupne liske,ali mi uopstre nije rodila nijednu jagodu u odnosu na mnogo manje razvijene koje su dale rod.U pitanju je prolecna sadnja.Kao sto vidite cak su i stoloni poceli da rastu na moje iznenadjenje,koje sam ostavio jer hocu da ih pikiram i napravim kontejnerske za letnju sadnju da prosirim.Zanima me zasto ovakve najbolje sadnice nisu dale rod a pruzile stolone?

Kod mene ista situacija zasađena Alba u 3-ćem mjesecu od 30 rodilo samo dvije lisna masa je velika i zdrava stalone zakidam jer ih ne planiram razmnožavati sada nemam sliku slikaću sutra pa postaviti..
Na ove dvije što su rodile plod je dobar, sve su zasađene u isto vrijeme.

Zbog toga sto jagoda nije prosla vrjeme mirovanja od nekih 3 mjeseca na temperaturama oko 0 stepeni , neznam kako se to tocno kaze , ali uglavnom svaka sadnica mora proci tu fazu mirovanja kako bi dala rod , osim mjesecarki

@mojalovaa
Po tvom obrazlozenju znaci da se prolecna sadnja uopste ne isplati,odnosno da je letnja sadnja jedino isplativa...Ali kako onda ostale sadnice daju rod,doduse mali ali ipak rode 2,3,4 jagodea isto prolecna sadnja(i one nisu imale period mirovanja oko zime)?Ti bi trebao to da znas,jer sam primetio da ti i ja jedini imamo queen elisu.

@mojalovaa
Po tvom obrazlozenju znaci da se prolecna sadnja uopste ne isplati,odnosno da je letnja sadnja jedino isplativa...Ali kako onda ostale sadnice daju rod,doduse mali ali ipak rode 2,3,4 jagodea isto prolecna sadnja(i one nisu imale period mirovanja oko zime)?Ti bi trebao to da znas,jer sam primetio da ti i ja jedini imamo queen elisu.

Svaka jagoda , bilo koju sortu da radis sadnice , ako hoces da ti cvjeta par dana nakon sadnje mora da prodje fazu mirovanja od nekih 90 dana na temperaturi oko 0 stepeni , nije bitno dali je to Quen ili neka druga , Quen je specificna zbog bujnog rasta , od nje sam pravio sadnice i desilo mi se jedino da ako posadim u prolece , da mi cvjeta u kasniju jesen tako da ne znam sta je kod tebe problem , pa cak ne znam ni o kakvim se sadnicama radi , dali su frigo ili sta drugo .
Kod mene je quen svjetlo crvene boje i jagoda je slatko kisela , ja sam odustao od nje , ali zato sto je Irma jagoda , a iza nje Asia , Irma +10 , Asia 9 , quen 7 , Suger lia 8 bodova od 10

Pa dobro ti imas vise iskustva sa sortama,mada vidim u nekim starijim postovima da si govorio da quen daje preko kilo.Ja sam sadio obicne zelene zivice krajem marta,ili ti 3. meseca da bi one procvetale vec krajem aprila ili 4.meseca,znaci nisu imale period mirovanja.Mozda je tvoje podneblje takod a joj treba dugo da procveta,kod mene ne.Moje pitnaje je bilo zasto najbolje i najbujnije sadnice nisu dale rod,a pustile su stolone vec?Eto jedino me to cudi.

Da , daje preko kile jagoda , samo mi se ne svidja okus , iako mi se cini da me je tip. zeznuo sa tom sortom , jer vidim na slikama da je ona jarko crvene boje a kod mene je svjetlocrvena , i kazu da je slatka a kod mene je slatko kiselkasta , tako da mi se sve cini da mi nije dao tu sortu koju je rekao.

ja iskreno nisam primetio neku razliku u ukusu od ostalih vrsta koje se prodaju na pijacu,mozda si u pravu d aje malo kiselkasta ali samo malo...jedino sto sam ja primetio da ima nekako izduzen oblik...covek koji mi je prodao zivice ima razne sorte ali tvrdi da je ona najbolja sorta koja sve 4 godine daje jednak i dobar prinos u odnosu na ostale sorte.

Al ste se raspricali bre, nema me par dana i i terba mi posle 3h da procitam posteve :haha::haha: Aj ovako nisam pamtio imena ali nacice se valjda ko je sta pitao. Kao prvo switch ima karencu u jagodi 3 dana, dok se teldor navodno vodi da ia karencu 1 dan. Ja sam uvek prskao kad je kriticno, oberem svu jagodu, poprskam i 3 dana nema ulazenja i mislim da je jedna hladnjaca davala na proveru moje i jos par jagoda od prijatelja i niko nije nista stetno nasao.

@edward sad sto se tice prolecne sadnje, koje su ti ovo sadnice sto si sadio u prolece? Frigo, zelene, vadjenje iz njive? Kao sto je kolega moja lova rekao, za prolecnu sadnju ako zelis neki rod, moras da posadis sadnicu koje je mirovala najmanje 3 meseca na temperaturi od 0 do -2 i ona cim se posadi nakon 6-7nedelja beres zrelu jagodu, zavisno od vremenskih uslova. Ja sam prosle godine posadio skoro 200 000 sadnica i svaka mi je dala od 12-15 ploda ali je problem bio od samog starta, mnogo niske temperature i meni je ta jagoda stigla negde oko 10jula i za 3 dana je sunce sve sprzilo jer je temperatura bila preko 60 stepeni::lose::

@boomsyte
Drago mi je druze da si opet tu sa nama,bas sma se pitao gde si ti:osmeh: Moje sadnice su zeleni zivici,kupljeni od jednog coveka koji ima svoj sajt i prodaje sadnice,njegove jako dobro izgledaju,e sad odkud njemu zivici to nisma ni razmisljao,uglavnom kupio sma kod njega vec krajem marta i posadio ih odmah.E sad te zelene zivice je on cupao i prodao meni,neznma veruj ni sam odakle jer tada kad sma kupovao ja sam tek krenuo u ovu pricu o jagodmama nemajuci pojma ama bas ni o cemu.E sad sto se tice roda druze imam ja nekog malo roda mada ne takvog kao sto si ti rekao,12-15 plovova je vrh,ja nemam ni mozda 3-4 jagode,a bilo je sadnica koje uopstew nisu dale rod,nenzma u cemu je stvar zaista,imaos am i ja problema na pocetku zbog hladnog vremena,pa mi se listovi susile dok su sadnice bile jos male stalno ih gurao pod foliju,jedva sam cekao da malo izadju iz onih rupa,valjda ce biti bolje sledece godine.Doduse nemogu da dam nikakv sud kakav ce biti rod jer meni tek polako sazrevaju tek sma imao prvo branje pre 2-3 dana pa cemo videti do kraja berbe kakva ce biti situacija..trenutno sma aokupljen kako da pikiram stolone nisam to nikad radio a imam ih,a zelim da prosirim parcelu za jos nekih 800 sadnica...

Ja sam prosle godine 15. jula posadio frigo sadnicu sorte Clery i posle 2-3 nedelje brao rod.Jako sam bio zadovoljan kako je to isli i cena i plasman.Ove godine nisam peimetio nikakvu razliku po prinosu ,bilo je prekoa 500gr po sadnici.Takodje ove godine planiram da pustim drugi rod.

Ja sam prosle godine 15. jula posadio frigo sadnicu sorte Clery i posle 2-3 nedelje brao rod.Jako sam bio zadovoljan kako je to isli i cena i plasman.Ove godine nisam peimetio nikakvu razliku po prinosu ,bilo je prekoa 500gr po sadnici.Takodje ove godine planiram da pustim drugi rod.
Ovo mislis tako sto ces je osisati sada posle branja pa stigne novi rod na jesen ili je nesto drugo u pitanju?

Al ste se raspricali bre, nema me par dana i i terba mi posle 3h da procitam posteve :haha::haha: Aj ovako nisam pamtio imena ali nacice se valjda ko je sta pitao. Kao prvo switch ima karencu u jagodi 3 dana, dok se teldor navodno vodi da ia karencu 1 dan. Ja sam uvek prskao kad je kriticno, oberem svu jagodu, poprskam i 3 dana nema ulazenja i mislim da je jedna hladnjaca davala na proveru moje i jos par jagoda od prijatelja i niko nije nista stetno nasao.

@edward sad sto se tice prolecne sadnje, koje su ti ovo sadnice sto si sadio u prolece? Frigo, zelene, vadjenje iz njive? Kao sto je kolega moja lova rekao, za prolecnu sadnju ako zelis neki rod, moras da posadis sadnicu koje je mirovala najmanje 3 meseca na temperaturi od 0 do -2 i ona cim se posadi nakon 6-7nedelja beres zrelu jagodu, zavisno od vremenskih uslova. Ja sam prosle godine posadio skoro 200 000 sadnica i svaka mi je dala od 12-15 ploda ali je problem bio od samog starta, mnogo niske temperature i meni je ta jagoda stigla negde oko 10jula i za 3 dana je sunce sve sprzilo jer je temperatura bila preko 60 stepeni::lose::

@polke
sto se tice cene jagode u Zrenjaninu navela sam cenu koja je na tezgama na pijaci. Moju jagodu ja prodajem po 180 ne upakovanu ( neko tako trazi mada se ja tome protivim iz bezbedonosnih i zdravstvenih razloga ) a upakovanu po 200. Sada ce neki jagodari reci lako je njoj kada ima malu povrsinu pod jagodama. Da, to je tacno bas zato ja idem na kvalitet i da jagoda ne ceka ni dana od branja vec da se koristi u svezem stanju. Ne znam kako vi ali ja jagodu oberem i odmah razdelim kupcima. Prebiram jagodu i od one sitne pravim slatko i sirup sok i to ide do kupaca tako da ja nemam nikada odpad od jagode. Sto se tice zasada ove godine se malo proredio ali je zato ono sto je ostalo rodilo obilno i dobro. Jagodu nisam prskala sa ni jednim preparatom osim sto joj dajem vodu kroz kap po kap i naravno sto je sunce ogreje znaci nista od pesticida i mineralnih djubriva ili neke zastite i dalje verujem da zdrav covek ne treba da pije lekove unapred pa zasto bi ja jagodu prskala hemijom unapred da se ne razboli upravo to po mome misljenju izaziva trulez i dovlaci razne stetocine. Ali svako ima neku svoju teoriju i gramazu i treba da radi kako misli da je najbolje. Ja hocu samo zdravu i cistu jagodu zarad sebe i svojih kupaca. Ovih dana mi je dospela i sorta DORA koja je posadjena krajem marta pa evo slika da vidite i nju,

al ste se raspricali bre, nema me par dana i i terba mi posle 3h da procitam posteve :haha::haha: Aj ovako nisam pamtio imena ali nacice se valjda ko je sta pitao. Kao prvo switch ima karencu u jagodi 3 dana, dok se teldor navodno vodi da ia karencu 1 dan. Ja sam uvek prskao kad je kriticno, oberem svu jagodu, poprskam i 3 dana nema ulazenja i mislim da je jedna hladnjaca davala na proveru moje i jos par jagoda od prijatelja i niko nije nista stetno nasao.

gde si boom kućo stara

Primetio sam danas da su mi se listovi na jagodama nekako naborali, snezurali kao da su zguzvani.Sad me zanima da li je to od grinja ili mozda nedostatak kalcijuma,posto su mi nekako simtomi slicni kod oba slucaja.Da li neko zna kako da razlikujem sta je od to dvoje?:sta:

Nazad
Vrh