Jagode-opšta tema

Koliko vidim po vasim pisanju niko od vas ne razmislja o preventivnoj nabavci agrila u slucaju kasnih proletnih mrazeva vec o prekrivanju zarad ranog dospeca plodova za prodaju, koliko sam ja razumeo. E ako je to slucaj vratite se unazad na ranije postove i to negde na pocetak teme pa razmislite koliko je to bas ekonomski isplativo. Mnogi koji imaju vece povrsine su probali na jednom delu zasada tu varijantu i nisu bili zadovoljni rezultatima. Evo nebojsa je dugo u ovom poslu pa nek prokomentarise.

Послато са F3111 уз помоћ Тапатока

Koliko vidim po vasim pisanju niko od vas ne razmislja o preventivnoj nabavci agrila u slucaju kasnih proletnih mrazeva vec o prekrivanju zarad ranog dospeca plodova za prodaju, koliko sam ja razumeo. E ako je to slucaj vratite se unazad na ranije postove i to negde na pocetak teme pa razmislite koliko je to bas ekonomski isplativo. Mnogi koji imaju vece povrsine su probali na jednom delu zasada tu varijantu i nisu bili zadovoljni rezultatima. Evo nebojsa je dugo u ovom poslu pa nek prokomentarise.

Ja sam bas sa ciljem zastite od kasnih mrazeva uzeo agril.

Onda nemas potrebe da prekrivas sve do aprila agrilom, tj. ove god. mozda ranije jer kako je krenulo mozda ce cvetati ranije,.

U pravu si Sinisa.Agril samo za krajnju nuzdu.A mogu da izmrznu i pupoljci iako nije otvoren cvet itekako.Ja sam to imao prosle godine.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka

U pravu si Sinisa.Agril samo za krajnju nuzdu.A mogu da izmrznu i pupoljci iako nije otvoren cvet itekako.Ja sam to imao prosle godine.

Jel zna neko koliko izađe osiguranje za 1 ha jagoda za projektovani prinos od npr 25000 kg. I da li ima povracaj za ovu godinu.

Ja sam se prosle godine raspitao u Dunav i za 25 ari na prinos od 3 tone otprilike je oko 300 e.
Ako ukljucuje osiguranje od mraza, onda ok, ako je samo od grada onda je to puno para. A zasto tako mali prinos?
Sto se tice price o agrilu... Ako ga vec kupujes, zasto ga ne staviti odmah posle ciscenja a ne cekati da procveta i da cujes na dnevniku da najavljuju mraz. Ne dobijes ti sa agrilom puno ranije, ali nekad i dva dana znace dobru razliku u ceni.
Ja sam agril poceo da koristim prvenstveno kao zastitu od rutave bube. Ovo drugo mi je bilo samo plus.

Послато са 5045D уз помоћ Тапатока

Jel to bez povracaja.

Bez povracaja.

- - - - - - - - - -

Ako ukljucuje osiguranje od mraza, onda ok, ako je samo od grada onda je to puno para. A zasto tako mali prinos?
Sto se tice price o agrilu... Ako ga vec kupujes, zasto ga ne staviti odmah posle ciscenja a ne cekati da procveta i da cujes na dnevniku da najavljuju mraz. Ne dobijes ti sa agrilom puno ranije, ali nekad i dva dana znace dobru razliku u ceni.
Ja sam agril poceo da koristim prvenstveno kao zastitu od rutave bube. Ovo drugo mi je bilo samo plus.

To je osnovna polisa, bez osiguranja od mraza. A za prinos, to sam im ja rekao kao neki apsolutni minimum. U ponedeljak idem ponovo da se raspitam detaljno.

Nebojša, kod zaključivanja police osiguranja, dogovaraš sumu osiguranja, odnosno prinos na parceli. Gruja je prijavio 3 tone, i to ga košta 300 eura, a može prijaviti i 6 tona ali je onda 600 eura. E sad, kad bi znao da će biti štete, onda valja prijaviti veći prinos, ali ako nema nikakve štete, džaba daje pare osig. kući. Znači treba dobro razmisliti.
A mene interesuje kako agril koristiš protiv rutave bube ? Ako pokriješ jagode u toku cvatnje ( tad rutava buba radi ), kako će se cvjetovi oprašiti ?

Rutava buba napada u najtoplijem delu dana. Verovatno je kolega mislio da ujutru i popodne podiže agril a u podne da ga vraća... mada mi je to veliki posao.... ili se jagoda samooprašuje pa joj pčele nisu potrebne....
Pogledajte u temi rutava buba kako se boriti.... samo plave posude i sudomil....

@ prijedor neso
Znam ja sve kombinacije sa osiguranjem. Jedne godine sam se ja tako opekao. Prijavio upola manji prinos a udari grad i steta 100%. Od tad samo realno, pa kolko kosta nek kosta. Drzava vraca 40% tako da se ne treba igrati.
Mene je osiguranje uvek izlazilo oko 6% od procenjene vrednosti proizvodnje. Zato mi je 300e na 3t puno. Jedino ako nisu racunali sa cenom od 180-200 din/kg

@ vuxsd
Postavis agril i ne diras do berbe. Skidas kad prskas ili kad ocekujes ozbiljniju kisu da se bas ne zavaljaju. I to je to. Sa pcelama bi sigurno bio nesto veci prinos, ali kod mene je toliki problem sa rutavom bubom da je racunica jednostavna

Jeste da je veci posao ali ja cu sigurno u cvetu danju otkrivati jer kod mene u selu ima puno pcela (negde oko 5-6 hiljada kosnica), cak razmisljam da li uopste pre cvetanja da prskam bor.

Jel poceo neko sa nekim radovima? Ovo vreme poludelo izgleda da cemo sve morati ranije da radimo.

U Hercegovini osisana 27.01. prskana bakrom pa pokrivena agrilom...
7f2f476b47775f606c501ebd9ca2d202.jpg

Nazad
Vrh