Jagnjeće pečenje - kvalitet i kvantitet zavisno od rase!!!

Ma neka prica selo sta god hoce,kad probaju ima odma' da ucute(cuce se samo mljackanje) :haha:Suris ga isto kao prase i na ravno da se jede kozica.Jare inace ima dlaku~kao i prase a ne vunu.Pazljivo sa surenjem da ne preteras.KRENI SA BLAZOM VODOM(kao kad suris pietrena) pa posle jos malo dodas ali pored njega~ nikako direktno na kozu.Kada koljes trudi se da mu napravis sto manju rupu na vratu da bi mogao lepo da osuris i obrijes vrat(ako ostane koja dlacica).Glavu posle oderi i odseci~mnogo bolje iskoristenje je u corbi sa mladim prazilukom i graskom.Ako ti nekim slucajem ne uspe surenje~lako ga je oedrati.Probaj neces se pokajati. :ppozdrav: :ppozdrav: :cao:
Post je spojen: [time]1297367202[/time]
Jare ne starije od 3 meseca,pa sad koliko god da je.Sto vece to bolje,mada sam imao prilike da jedem i od 12,5 kg zive vage.Zaklao i ispekao jedan drugar(stvarno grehota) ali ruku na srce~nista sladje nisam probao.

cuo sam da u Srbiji kolju jarad te sto prestanu da sisu :ppozdrav:
kod mene komsija ima koze prije nekoliko godina imao je kozu koja je ojarila 4 jaradi
inace cime hranite jarad jer tako mala se klju :ppozdrav:

Odgovor

Ja jagnjetinu mogu bez luka a luk bez jagnjetine nemogu. Kod nas se koristi sveže narendan ren zakišelje posoljen i razređen kiselom vodom. Kod mene nema vinograda na 50 kilometara tako da od vina nema ništa. Mogu se uključiti sa jednim melezom šarolea od 35 kg da praktično pokažem ono što sam govorio. Moj predlog za obračun je nedelja posle Đurđevdana a vi predložite lokaciju.

sarbanac je napisao(la):
Ja jagnjetinu mogu bez luka a luk bez jagnjetine nemogu. Kod nas se koristi sveže narendan ren zakišelje posoljen i razređen kiselom vodom. Kod mene nema vinograda na 50 kilometara tako da od vina nema ništa. Mogu se uključiti sa jednim melezom šarolea od 35 kg da praktično pokažem ono što sam govorio. Moj predlog za obračun je nedelja posle Đurđevdana a vi predložite lokaciju.
OOOpa ovo ce prerasti u takmicenje u peceja jagnjetine :bravo: :bravo: :bravo: radujem se tome ::svaka cast:: ::svaka cast:: ::svaka cast::
Post je spojen: [time]1297368212[/time]

kod nas uz jagnjetinu ide luk i rakija sljivovica ,kruska , jabukovaca sta ima :D
interesujeme cime su hranjena vasa jagnjag za pecenje :ppozdrav:

Imamo temu za to al evo malo of kukuruzna prekrupa+jecmena prekrupa+tritikalova prekrupa+malo prekrupe stocnog graska + malo secera i malo soli + seno i naravno neizbezno dojenje

cime hranite vasu jagnjad za pecenje :D
Post je spojen: [time]1297368824[/time]

Jarad se kod nas odbijaju od sise sa 2 mes. starosti ali od 20 dana starosti pocinju da grickaju seno i prekrupu(kukuruz,jecam i zob)
+granula za jagnjad i jarad(pomalo).Kad napune 2 mes. ja drzim granulu + jecam i zob u zrnu(odnos~4:1 za granulu) non~stop pred njima.Sa takvom ishranom,pod uslovom da se ociste od parazita sa mesec dana starosti moraju da izadju na 25~30kg do treceg meseca(ako su umelezeni jos brze napreduju). :ppozdrav:

Rale 83 je napisao(la):
majilovac je napisao(la):
pitanje je jeli su ljudi probali nesto drugo,tvrdim da rasa neigra ulogu nego hrana a vi pricajte sta hocete
Decko sve igra ulogu , i objekat i klima i ishrana i rasa .
Samo se pitam gde si u mailovcu naso 2 rasna itrece sto je proslo pored il-defranc jagnjad :haha: :haha:
U 99% slucajeva su ti rasni vec melezi , da bi se hvalitetno ispeklo jagnje mora imati dovoljno loja u njemu da bi meso bilo socno i meko , i mora jagnje da bude i odredjene starosti ( sazrelo) zacini mnogo uticu na hvalitet pecenja i mogu mnogo da uticu na hvalitet pecenja .

Post je spojen: [time]1297335380[/time]

Rale, za sada Tvoje misljenje ima najvise sledbenika :ppozdrav: ::vino:: ::prica::

@karalic
Takmicenje u pecenju jagnjetine + takmicenje jaganjaca + lepo druzenje forumasa na dunavu
Petrovo je napisao(la):
sta je sa paso travom brstom jeste da je to sporije ali meso ima kvalitet :mad:prekrupa je uredu
Jagnje koje pase travu oce da ima gorcinu i miris na travu
Post je spojen: [time]1297370962[/time]

Odgovor

Konkretno? Lokacija? Dolazim? Nedolazim? Nešto se nejavljaju ovi sa vitembergom i cigajom gde su sjenički jaganci? Lepo druženje jagnjetina da se oceni da se vidi da ne mlatimo praznu slamu. Ja sam uvek za akciju.

Kvalitetno planinsko seno da ali od zelene trave mlado jagnje moze da dobije samo proliv.Granula?? Sa dodatkom jecma i zobi u ZRNU~100% se ne gubi kvalitet ukusa vec naprotiv poboljsava.Prekrupa??Nemam nista ni protiv toga ali mnogo sporije i mnogo lojnjivije.To je samo moje misljenje,naravno o ukusima se ne raspravlja.Na primer,kod mene u kuci svi vole vise prasetinu od jagnjetine~za mene 1 vruc zaponjac vredi vise nego celo prase.Ako vec jedemo prase moji ukucani vole cistu krtinu(but)~ja najvise volim vrat i potrbusinu.To su ukusi...

Tako je Crni Tekiru...
A i ukusi su nam isti, kako od ukucana , tako i nasi :haha: Vise vole prasetinu nego jagnjetinu..A kad nema jagnjetine , jedem samo potrbusinu. :ppozdrav:

@Karalic.Druze kad si vec tu~razmnozio mi se onaj kefir.Sad imam puno posla za vikend(sastavilo se iTrifundan i neka dva veselja)pa da se cujemo ili na P.P.da se dogovorimo da ti to posaljem u ponedeljak ili utork busom za BG. :ppozdrav:

crni tekir je napisao(la):
@ wolf sagash.Na tu cenu jagnjadi druze imas racuna da se vratis kompletno sa porodicom na planinu i da siris stado na bar 250~300 kom.Ovde kod mene u pecenjari max. cena za najkvalitetnije jagnje sisance je2,5e siljezad su 2,00e a ovce i ovnovi(naravno ako nisu za priplod)1,00e po kilogramu.To je naravno zalosno kada se uzme u obzir cena hrane (25 din.1kg kukuruza;28 din.1kg jecma ili zobi;41 din.1kg koncentrata;itd...Drago mi je da bar negde na prostoru bivse nam drzave stocarstvo ima smisla.Sto se tice kvaliteta,u to takodje ne sumnjam~pramenka sa malim primesama(oplemenjena) je zaista "slatka kao secer" u pecenju. :D :ppozdrav: :cao:
Nema šanse da se vratimo na stare katune,to je sada nacionalni park.Mislim da u mom kraju ovčarstvo izvlači blizina Dubrovnika i relativno,bar u lokalnim okvirima brendirana roba.Nema nekog ulaganja a i paša je dobra.Snijegova gotovo da i nema a od rata poboljšala se i produkcija,tako da se ovce češće blizne a oplemenjivanjem došlo se i do većih težina.Zanimljivo je da je ovdje uvriježene priča,neznam sa koliko osnova, da ukusu mesa najviše doprinosi endemična žbunasta biljka -zanovet.
Problem većeg razvoja ovčarstva po meni leži u uništenoj seoskoj infrastrukturi i jednostavno nedostatku volje kod ljudi da se bave tim poslom.
Nije lako,obnoviti zapuštena imanja a trebaju godine da se formira kvalitetno stado.

Moram da izbegavam ovu temu u sirokom krugu jer mi se zeludac javlja dok opisujete procese pecenja... Izvinjavam se ako kvarim temu :ppozdrav:

Nazad
Vrh