Jabuka

U Bodenskoj oblasti sa CH strane je jako popularna,ja san tamo obišao neke zasade ali ne znam ti reći što te zanima.
 
Način prorede zasada jabuke dosta zavisi od toga o kojoj površini se radi, s obzirom da je hemijska proreda ploda jabuke vrlo efikasna i kvalitetna, dok ručna proreda traži veliki broj radnika i zato je vrlo skupa. Ručna proreda se uglavnom vrši kao dopunska mera nakon hemijske prorede ukoliko postoji potreba. U svakom slučaju, proredu ploda jabuke vršiš u trenutku kada su one veličine manjeg oraha, nekih 12-15 mm. Ono što je karakteristično, centralni plod u cvasti (gronji) se prvi zameće brže se razvija od drugih plodova i bolje je pričvršćen za rodnu granu. Tako da je to plod koji ne uklanjaš prilikom prorede. Sve druge uklanjaš tako što ih zalamaš na stranu a ne povlačiš ravno na dole jer tako možes da otkineš i granu. na mlađim stablima možes ostavljati i po dva ploda u cvasti sa ciljem da lakše formiraš uzgojni oblik i smanjiš bujnost. Broj plodova u punom rodu (od 5 godine na slabo bujnim podlogama se kreće od 100-120, a u godinama pre nekih 20-30 plodova manje). Što se tiče lisne mase, optimalan je broj listova od 30-40 po plodu. Veći broj listova nije dobra ideja jer utiče na sakupljanje mnogo veće količine šećera u plodu što smanjuje dužinu čuvanja ploda usled pojave fizioloških oboljenja. Pozdrav!

- - - - - - - - - -

Odgovor je prost. Jedini rodni pupoljak kod jabuke je mešoviti pupoljak koji se nalazi terminalno (na vrhu) jednogodišnjeg prirasta. Mešoviti pupoljak ujedno daje i drvni prirast ( novu granu) i cvast (gronju). Iz tog razloga se rodne grane nikako ne prekraćuju (osim u određenim uslovima) jer time odbacujemo rod. Ovakve grane samo možemo prorediti na optimalan broj u kruni. Pozdrav!

- - - - - - - - - -

Rekao bih da je Granny smith, verovatno je usled manjeg roda, ili obilnog navodnjavanja dobio na veličini jer je uglavnom plod dosta manji. Mada je pitanje u koje vreme je ubrana, jer sorta Mucu (japanska sorta) često može da prevari izgledom, a s obzirom da je 3n (triploidna) ima vrlo krupne plodove i veliku bujnost. Inače sorta Mucu znatno ranije sazreva od sorte Granny Smith. Najlakše je napraviti razliku u ukusu s obzirom da je Granny Smith kisela jabuka, a Mucu slatka. Pozdrav!
 
Neki moj zakljucak je da otporne sorte na venturiju, ne mogu da rode kao ove "obicne". Zahvaljujem se clanu vladac89 na odlicnom postu.

Mucu imam i jeste krupna, bujna ali nikakva jabuka. Meni se ukus ni malo ne dopada. Uzeo sam je za ogled i tako ce ostati, necu je saditi nigde vise. Imam 2 stabla i to je to. Jonagold je takodje triploida sorta i nije to dobra osobina. Prekrupni plodovi koji su karakteristika za ove jabuke se tesko cuvaju i brzo se oflekaju sa gorkim pegama bez hladnjace. Jako su to nezgodne sorte koje po meni nemaju adekvatnu cenu na trzistu da bi se cimao oko njih.
 
Zašto se na sitnije plodu kod Jonagolda ne pojavljaju fleke što je slučaj sa krupnijim plodovima?
Kod nas ne možeš proizvesti koliko možeš prodati ajdaru i ZD a ostale jako slabo,GS jako slabo kupuju.
 
Odgovor Oktopodu... sorta Elstar;

Sazrijeva krajem 8, pocetkom 9 mj.
Srednje je krupnoce i meso je cvrste konzistencije.
Ne moze jako dugo stajati pa se gubi na toj cvrstoci (nekih mjesec dana u dobrim uvjetima).
Postoje klonovi bolje i atraktivnije obojenosti npr. Red elstar.
Sorta je poprilicno bujna.
Ima jednu veliku manu, a to je alternativna rodnost.
Tako da je vjecna borba prilikom rezidbe jer se mora imati na umu i alternativna rodnost i bujnost.
Dobra strana je sto nije jako osjetljiva na bolesti fuzikladij i pepelnicu pa se vec u nekom najosnovnijem paketu zastite mogu dobiti plodovi trzisne kvalitete.
Sve u svemu po mome misljenju za profi intenzivni nasad nije.
Na okucnici za pocetnike takoder nije.
 
@talianu
Osetljivost na fleke je srazmerna krupnoci plodova. Nisu sve sorte jednako osetljive. Imam 4 sorte GS, ZD, AJ i JG. JG je uzasno neotporan i uzasno komplikovan za momenat berbe. Alternativnost roda jeziva. Jedne godine prerodi, i prve klase i druge klase brdo. Ofleka se preko noci, ako zakasnis sa berbom. Od preostale 3 sorte ZD je sledeci po osetljivosti na pege. AJ i GS se ne flekaju. GS uopste.
 
Ma i mene zeza alternativa ali ne znam da li da napišem da se ne smejeta ali je istina,bukvalno imam 15 stabala prerode onda 10 bez ploda i malte ne ceo red takav niz.Tako da generalno svake godine rodi normalno u proseku.Na ZD nisam imao probleme sa pegama.
Ove godine sam brao jonagold iz dva navrata a razlika je bila 20 dana (zbog vremenskih uslovai) baš na toj kasniji se manje ili skoro nikako ne fleka i puno bolju obojenost ima.
Kako ste zadovoljni sa sortom Fudži?
 
ZD generalno daleko se daleko manje fleka od JG. Kod mene je situacija da jedne prerodi 6v/ha sledece ne bude ni 1v/ha. Orezati ga muka. Raste kao blesav, bujno stablo. I cvrsto sam resio da je necu ga saditi u nekoj buducnosti. Gledao sam i nekoliko klonova. Jonaprins, Novajo, sve je to slicno. Sve se fleka i greota videti 9-10cm jabuku a ide u industriju po krs ceni. Da ima cenu ajdared x2 onda ima ga smisla saditi. Pritom moje iskustvo sa prodajom u selu je da nema neko trziste.
 
U mom vocnjaku imam 500 stabala Fudzija posadjenih 2008 pa cu vam preneti neka moja iskustva. Jabuka koja trazi punu agrotehniku i opet zna da podbaci rodom kao ove godine. Bujna stabla ne dozvoljavaju jednaku obojenost plodova pa se mora brati iz 2 puta. Na mojoj zemlji imaju /kako kupci kazu/ bolesnu boju ali takodje kazu da ukusniju jabuku nisu jeli i dosta njih je preslo sa Jonagoreda na Fudzi. Cvrsti socni i hrskavi plodovi se odlicno cuvaju do maja bez skalda i pegavosti u obicnoj hladnjaci. Po mom misljenju od slatkih jabuka ona je sad nesto najbolje a od nakiselih Pink leydi.
 
Pozdrav kolege,

imam par komada jednogodišnjih jabuka starih sorti kalemljenih na mm106 ali i ZD i tzv šifre koje su kalemljene na m9. Listovi su opali duž letorasta ali na vrhovima grana još uvek ima listića i veći i manjih. Da li je normalna pojava?

Hvala
 
Dosta jabuka drzi jos na vrhovima grana lisce - nije normalna pojava za ovo vreme, ali sa obzirom na temperature nista nije normalno
Drugim recima i u mom vocnajku je ista pojava na svim jabukama.
 
Pa ljudi vidite vi kakvo je vreme? Ja sam čak probao da skinem to lišće... ali neće tako lako...mora se kidati ...i onda odustadoh.
Pa kod mene u bašti procvetale šumske jagode, okitile se cvetom,danas video....
 
Na kom razmaku je najbolje saditi jabuke na podlozi m106 i da li ima potrebe za špalirom, možda zbog formiranja krošnje pre nego zbog naslona?
Sorte su red kap i pink lejdi, površina 2 ha.
Na koji razmak bi išli šipovi za mrežu?
 
Evo nađoh na netu podloge ta m106 bi trebalo da je mm106? Ja sam posadio par jabuka na mm106 ali ne planiram da im pravim naslon.

[h=1]Apple Tree Rootstocks and Tree Sizes[/h] We graft our apple, cider and crab-apple trees on to a wide range of traditional and modern rootstocks, to control the mature size of the tree and confer attributes such as disease-resistance and cold-hardiness. If you have specific requirements please contact us.

  • Very-dwarf (mature height: 4ft-7ft)
    • G65
  • Dwarf (mature height: 6ft-10ft)
    • M9
    • Bud.9
    • G.11
    • G.16
    • G.41
  • Semi-dwarf (mature height: 8ft-12ft)
    • M26
    • G.935
    • G.202
    • G.222
    • M7
    • G.30
    • G.890
    • G.969
  • Semi-vigorous (mature height: 10ft-16ft)
    • MM106
    • MM111
    • Bud. 118
  • Full-size (mature height: 14ft-20ft+)
    • Antonovka
 
Nazad
Vrh