Nisam neki jabukar, imam samo par dvogodišnjih kod kuće, primetio sam bio na dve crna kao jajašca celom dužinom, najviše u pazuhu pupoljaka, Bojčetić me podržao u ideji Funguran 0.4% + letol 2%, međutim nisam bio siguran jer je dobar broj ostao na stablu.
Detaljnijim pregledom shvatih i da preko kore postoji beličasta navlaka, više mi nalik na pepelnicu nego na paučinu od vaši, noktom se skida, pa uzeh lepo sunđer, deterdžent pa povlači na gore i operem lepo sve
i ponovo odradim bakar+ulje.
E sad zanima me šta je to bilo ako neko zna, kao i koje mere da sprovedem na dalje što se tiče jabuke a da ne prskam svako malo kao u komercijalnim zasadima? Koje su bolesti i štetočine da kažeš najbitnije?
Primetio sam da mi nisu nešto ni napredovale puno, možda baš jer ih nisam puno tretirao, primetio sam bio pepelnicu i vaši.
Imam crveni delišes, jonagold, budimka, greni smit, ajdared, kanadska reneta (to je valjda kolačara). Podloge su MM-106 sel 9a. Od svega imam po jednu, da li vam deluje kao dobra kombinacija za oprašivanje, trebalo bi da jeste jer kad sam sadio hteo sam jednu dve jabuke pa vođen oprašivanjem u krug u krug kupih 6 komada
Sađene su u 2 reda, 4 metra jedna od druge, 5 metera međuredno, da bih ispoštovao redove ostalog voća na placu.