@Bojcetic i Miroljubceful: Eto ponovo se vracamo na taj famozni argument "Ti mora da nisi proizvodjac"
Nije ovo ni prvi ni poslednji put da cujem tako nesto, prosto uvek nekako dodje do toga. Toliko se cesto ponavlja, da cak pocinje da me zabavlja. Nekako, svi koji nesto rade misle da imaju monopol na to sto rade i da su popili svo znanje o tome. Ajd sad, svako od nas bi mogao da nadje nacin da nekome spocita da nesto ne zna ali to ne vodi nikuda. Niti vi, niti ja, niti bilo ko drugi za sebe moze da kaze da zna sve o vocarstvu. Poenta je... ovde smo da razmenjujemo stavove a ne da merimo ciji je veci
Takodje, nemam nameru da se ponovo pravdam sta radim... Imate u mojim predhodnim postovima dovoljno.
@bojcetic: Elem, sto se tice proizvodnje, ja sam ranije vec rekao da svako treba da odluci sta mu odgovara. Ako tebi odgovara odredjeni nacin proizvodnje i zadovoljan si rezultatima, ja to pozdravljam. Ali isto tako treba imati u vidu da svaka odluka ima svoje posledice. U ovom slucaju, postavlja se pitanje konkurentnosti i rentabilnosti. Kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova, ponekad se ustede na pocetku pokazu kao veliki trosak kasnije. Jedan primer, poslednjih nekoliko godina raste proizvodnja jabuke u Evropi ali i u svetu. Takodje, jedna od pretpostavki je da ce u narednom periodu doci do drasticnog povecanja kolicina jabuke u svetu jer se ocekuje da Kinezi pocnu da ulazu u poluintenzivne i visokointenzivne vocnjake sto do sada nije bio slucaj. Istovremeno, prodaja konvencionalnih sorti jabuke u zapadnoj Evropi stagnira a raste prodaja premijum segmenta (klupske sorte, kvalitetna pakovanja i sl.). Sve ukazuje na to da ce konkurencija biti sve zesca. Da li mislis da ce poluintenzivni vocnjaci, sa manjim prinosima i manjim ucescem I klase (gde god se oni nalazili) moci da daju konkurentan rod? Najverovatnije nece. Posledicno, bice sve veci pritisak u vidu jeftinijih jabuka iz uvoza sto ce dovesti do sve manjeg profita nasih proizvodjaca i na kraju do njihovog propadanja. Da li cemo i za ovo traziti opravdanje u drugima? Naravno da hocemo. Mozemo reci da ce drzava biti kriva zbog toga sto nije omogucila da se uspostavi sistem koji podjednako stiti sve ucesnike i tu necemo pogresiti. Ali da li to opravdava, one koji su tvrdoglavo odbijali da modernizuju svoju proizvodnju?! Pa i ne bas. Ok, kao sto rekoh gore, to ne znaci da svako mora da ulozi 40K po ha. Ali ako neko zeli da podize 5-10 i vise hektara sa ciljem da mu glavni biznis bude proizvodnja sveze jabuke za trziste, onda bi trebalo dobro da se zapita sta mu je ciniti. Mozda ce zakljuciti da moze da prodaje jabuku na lokalnim trzistima ili po nekom modelu gde ga uvozna jeftina jabuka nece ugrozavati i da moze da rizikuje vece troskove proizvodnje. Samo hocu da kazem da pre nego se bilo ko upusti u ulaganje u vocarstvo mora da zna sta hoce sa tim i da pokusa da sazna sto vise, jer se radi o dugorocnoj investiciji. I tu zapravo najveca greska moze da bude tvrdoglavost koja je tako karakteristicna za nas narod.
Sto se tice navodnjavanja, niko me nece ubediti da ono nije neophodno u Srbiji u danasnje vreme kada su klimatske promene vec postale toliko ocigledne.
Domace proizvodjace kartona necu da komentarisem jer sam imao prilike da vidim kako se ponasaju kutije proizvedene na ovim prostima (ukljucujuci i neke firme iz okruzenja) i reci cu samo da bi morali da mi daju konkretne garancije za kvalitet i da preuzmu rizik za eventualne reklamacije zbog problema sa ambalazom. A veruj mi, to ce retko ko od njih uraditi. Inace sto se tice cene kartonskih kutija, poljaci imaju itekako pristupacnije cene upravo zato sto imaju mnogo fabrika kartonske ambalaze koje su se razvijale uporedo sa razvojem vocarstva. Ima jedna apsurdna stvar, poljska jabuka u kartonskoj kutiji je jeftinija za oko 0.01 eur od one u drvenoj ambalazi (pricamo o ostoj kolicini u pakovanju) sto kod nas nije slucaj.
Sto se tice tvog poslednjeg argumenta oko rata i sankcija i sl... To bi mu doslo isto kao da neko kaze: Ionako cu umreti jednom, sto da se uopste trudim da nesto postignem?! Zar stvarno mislis da npr. u Spaniji ne postoji velika opasnost od gradjanskog rata, ili da Turci i Grci mozda vec sutra nece zaratiti? Ima jos dosta takvih primera. Pa nesto ne vidim da su oni digli ruke od ulaganja u privredu i poljoprivredu.