Jabuka

Odg: Jabuke

Ovde je ili neko nesto debelo pogresio sa oprasivacima mada je to malo verovatno jer neka sorta, a ocigledno je da ih ima vise, mora da bude bar delimicno samooplodna a covek kaze da ni jedan jedini plod nije nasao vec 10 godina, ili su sadnice neki bofl ko zna kojih i kakvih sorata, ili je neki mikrolokalitet izuzetno nepovoljan sto je opet tesko da se dogodi. I kada se ne bi uopste stitile napad bolesti treba da bude izuzetno jak da ne donese jedan jedini plod za 10 godina.
Zastita istim sredstvima kao i za sljivu je sigurno neadekvatna ali da se ne nadje bas ni jedan jedini plod je dosta cudno.
Ako je tacno to sto neko kaze za mraz to se vidi nekoliko dana posle mraza, izmrzli delovi cveta bas pocrne, vidi se da to nije fiziolosko precevtavanje.
Preduboka sadnja zna da napravi slican problem ali onda su biljke prebujne, p ali obzirom da jabuke cvetaju i taj razlog je malo verovatan.
Usvakom slucaju greske pri rezidbi i zastiti moraju da budu bas drasticne da bi izazvale ovako nesto sto je zaista malo verovatno.
Ako lokalitet nije razlog onda je problem do sadnog materijala.
Bolesti, stetocine i greske u odrzavanju su, cini mi se iskljuceni.

I meni je to kolega ironman proslo sve kroz glavu jedino je ostao sterilitet, mozes im svirati kad su nerotkinje...ako je tako cupaj i sadi nove toliko dugo i ni ploda to se onda gaji suma...nazalost

Dragojlo je napisao(la):
I meni je to kolega ironman proslo sve kroz glavu jedino je ostao sterilitet, mozes im svirati kad su nerotkinje...ako je tako cupaj i sadi nove toliko dugo i ni ploda to se onda gaji suma...nazalost

Pa tesko da je sta drugo moguce.
Mozda neka bas ekstremno nepovoljna parcela, sa ekstremno losom mikroklimom ili genestki sterilitet.
E sad mutacija ili sortna osobina ebem li ga.
U svakom slucaju ne isplati se to drzati vise.

Rece covek da su na extra kvalitetnom zemljistu prve klase,tako da uslovi gajenja nisu sigurno uticali na to, pazi ni jedan plod :udri:, samo strilitet, tako da samo motorka budak traktor i izvaljuj :udri: sta da se radi, bolje nego gajiti trutove

Nadam se da sad nisam profulio podrucije!!!

Hocu da sadim par duluma jabuke (zelenika i lederica stare sorte ) pa me interesuje od pocetka sadnje do navrsene prve godine sta se sve radi u vocnjaku od prihrane prskalnja rastojanja prilikom sadnje i sve sto bi trebalo provesti za sadnje jos da napomenem kalemice se na divljakama pa ako ko ima vremena i volje neka mi napise ja citam iz knjiga ali prije nego to uradim sa sadnjom da vidim sa vama koji imate iskustva u ovom sta i kako....
Hvala i jos jednom se izvinjavam za promaseno sinoc poglavlje...

Kazes par duluma, koliko si planirao sadnica na to duluma, koji razmak u redu, red od reda...

Tu parcelu treba nadjubriti, preorati pretanjirati, poravnati... usmeriti pravac redova prema polozaju parcele idealno je pravac sever jug, razmeriti redove, mesta za kopanje rupa...

Dragojlo je napisao(la):
Kazes par duluma, koliko si planirao sadnica na to duluma, koji razmak u redu, red od reda...

Tu parcelu treba nadjubriti, preorati pretanjirati, poravnati... usmeriti pravac redova prema polozaju parcele idealno je pravac sever jug, razmeriti redove, mesta za kopanje rupa...
Ma covek ce stare sorte na sejancu, bujno je to, mora to da ide 6x6 minimum.

Meni je zanimljivije pitanje kako ce da proizvede sadnice, da li u rastilu ili ce da posadi podlogu pa da kalemi na licu mesta. Kakva mu je podloga, da li je zasejao seme ili ce da nalazi to po sumi.
Imace to problemcica sa neujednacenom bujnoscu, pa Edine ako te ne mrzi kucni malo o tome.

A ovo sto ti je Dragojlo rekao poslusaj i ne boj se.

Ja imam nesto u glavi vezano za podizanje ovog voćnjaka,pošto su stare sorte planirao sam da razmak bude 8X8,širina rupe da bude metar i dubina u zavisnosti od sadnice.Zašto ću ići na metar?Zato što teren nije baš pristupačan za oranje.Sadnice cu naci po šumi,kod prijatelja. Meni je bitno da mi ljudi sa iskustvom kažu poslije sadjenja i prije kalemljenja na koju visinu mi je najbolje da te domace sorte skratim.Da li na metar, 70 cm...ili šta vi već mislite...Poslije izvršene sadnje pa do godinu dana od sadnje šta treba da radim?Trebam li prskat čime u toj godini?Koje je za domaću sortu najbolji uzgojni oblik krošnje?I molim vas za sve informacije vezane za to šta trebam raditi u toku prve godine?Unaprijed hvala.....

Hodo Edin je napisao(la):
Ja imam nesto u glavi vezano za podizanje ovog voćnjaka,pošto su stare sorte planirao sam da razmak bude 8X8,širina rupe da bude metar i dubina u zavisnosti od sadnice.Zašto ću ići na metar?Zato što teren nije baš pristupačan za oranje.Sadnice cu naci po šumi,kod prijatelja. Meni je bitno da mi ljudi sa iskustvom kažu poslije sadjenja i prije kalemljenja na koju visinu mi je najbolje da te domace sorte skratim.Da li na metar, 70 cm...ili šta vi već mislite...Poslije izvršene sadnje pa do godinu dana od sadnje šta treba da radim?Trebam li prskat čime u toj godini?Koje je za domaću sortu najbolji uzgojni oblik krošnje?I molim vas za sve informacije vezane za to šta trebam raditi u toku prve godine?Unaprijed hvala.....

Po ovome sudeci ti si to odlucio da kalemis u procep. Ako sam dobro razumeo rekao si posle sadnje a pre kalemljenja sto znaci da ces da nakopas podloge u sumi, zasadis ih pa kalemis.
To mozes da uradis iste godine (istog prloeca) ali u tom slucaju ce prijem biti slabiji jer ce biljka morati da se izbori sa dva stresa, presadjivanje i kalemljenje.
Ako odlucis za drugu varijantu, jednog proleca posadis podloge a sledeceg kalemis (ili ako su podloge odgovarajuce debljine kalemis tog leta na spavajuci pupoljak, sto ne verujem da ces uspeti jer je tesko naci u prirodi dovoljno dobre podloge za tako nesto) dakle, ako recimo ovog proleca iskopas rupe i zasadis podloge one ce ti biti u vocnjaku do sledeceg proleca i imaces celo leto da se brines o njima. Tu osim unistavanja korova, eventualne zastite od lisnih vasi i eventualnog zalivanja, odrzavanje mesta koje odredis za kalemljenje cistim (skidas eventualne izbojke na tom mestu i time postizes da ti mesta kalemljenja budu na priblizno istoj visini) i nemas nekog narocitiog posla.

Na koju visinu kalemiti?
To ce ti odrediti podloga jer sigurno neces moci d akalemis svaku naistoj visini. Nemas razloga da kalemis ispod 70 cm, tj da ti to bude neka nacelna visina a odstupanja i gore i dolel ce sigurno biti.
Posto ti je prilicno veliki razmak, kotlasta kruna je najprimerenija tom razmaku a i ona je najpribliznija prirodnom obliku krune sto nikad nije lose ispostovati ukoliko neki drugi momenat ne nalaze neki drugi oblik. Kod tebe toga nema pa ti je moj savet da formiras takvu krunu.

Ako kalemis na spavajuci pupojljak onda je prica sasvim drugacija.

Hvala ti na savijetima

Ma ok, pusti zahvaljivanje nego jesi li razmislio o drugoj varijanti.
Da podloge zasadis negde u nekom daleko guscem sklopu, da izaberes neko pogodnije mesto, da formitrras neko rastilo, tu ti treba bas mala povrsinica, i da ih tu okalemis pa posle da primljenje kaleme zasadis na stalno mesto?
Tako bi mogao da nakalemis vise nego sto ti treba pa da sigurno imas potreban broj sadnica jer kalemljenje na stalnom mestu je prilicno rizicno upravo iz razloga sto ne mozes biti siguran da ce prijem biti 100% a one koje se ne prime moras da popunjavas tek sledece godine pa ces imati dosta i posla a i saren vocnjak?
Razmisli jos jednom, to ti je mozda bolja varijanta.

Tako ce nesto i biti jer stvarno zelim da napravim nesto za sebe lijepo da se mogu tu odmarati i odrzati u zivotu neprikosnovene lijepe domace sorte ......

Nego reci mi za razmak je li velik 8X8 ili

ironman je napisao(la):
Hvala ti na savijetima

Ma ok, pusti zahvaljivanje nego jesi li razmislio o drugoj varijanti.
Da podloge zasadis negde u nekom daleko guscem sklopu, da izaberes neko pogodnije mesto, da formitrras neko rastilo, tu ti treba bas mala povrsinica, i da ih tu okalemis pa posle da primljenje kaleme zasadis na stalno mesto?
Tako bi mogao da nakalemis vise nego sto ti treba pa da sigurno imas potreban broj sadnica jer kalemljenje na stalnom mestu je prilicno rizicno upravo iz razloga sto ne mozes biti siguran da ce prijem biti 100% a one koje se ne prime moras da popunjavas tek sledece godine pa ces imati dosta i posla a i saren vocnjak?
Razmisli jos jednom, to ti je mozda bolja varijanta.

Preokupiraćeš čoveka, preći će u rasadničare! :D :haha: :haha: :haha:

Nego reci mi za razmak je li velik 8X8 ili
Pravo da ti kazem, mislim da jeste.
Smanji to malo.
FruitBoy je napisao(la):
Preokupiraćeš čoveka, preći će u rasadničare! :D :haha: :haha: :haha:

Ma cini mise da je iz kraja gde se pravi rakija od kruske tzv " kruuuuska" a ako je tako bar ce nas pozvati da vidimo rasadnik i popijemo po jednu :)

Ja sam sto se tice jabuka skroz slabo upoznat sa tehnologijom proizvodnje . Pa cu vam postaviti za pocetak jedno pitanje .

Imam problem da mi prska kora na stablu , a onda se ljusti i suse mi se drva stara 7 godina . Sta je to ? Kako to da resim ?

E da zaboravih da kazem : imam dvadesetak stabala i cisto amaterski za svoju upotrebu .

Ma ne . Nisu oglodane . Jednostavno kora se ukruti sa jedne strane , onda krene da puca i da se odvaja polako od stabla. Taj proces kad pocne i do susenja drveta prodje 2-3 godine . Neznam kako to da resim . Evo jos jedna mi se pola oljustila i neznam dal ce da olista na prolece. Vide cemo.

DULEmajstor je napisao(la):
Ja sam sto se tice jabuka skroz slabo upoznat sa tehnologijom proizvodnje . Pa cu vam postaviti za pocetak jedno pitanje .

Imam problem da mi prska kora na stablu , a onda se ljusti i suse mi se drva stara 7 godina . Sta je to ? Kako to da resim ?

E da zaboravih da kazem : imam dvadesetak stabala i cisto amaterski za svoju upotrebu .

Njaverovatnije je rec o mrazopucu, da slucajno ne bacas azot kasno ili neko npk djubrivo pa da ne produzavas vegetaciju...da li krecis debla i ramene grane,ako ne obavezno ih okreci i to sutra prekosutra, da krec spreci dalje infekcije, kasnije okupaj zimsko sa bakrom ce isto dobro doci...

Nazad
Vrh