Jabuka

Odg: Jabuke

Umpahpah, gde kod nas mogu da se nabave kvalitetna sadnice jabuke, bilo domace bilo uvozne.

Za kajsiju smo se dogovorili :ppozdrav:

Kada pričam o sadnicama uvek mislim o Knip sadnicama, samo da podsetim.
Postoje razne firme u Srbiji koje se bave uvozom sadnica,ne želim da komentarišem koje rasadnike zastupaju i koji je kvalitet tih sadnica. Ja mogu da pričam samo o sadnicama s kojima ja radim. Ako postoji prava zainteresovanost onda možemo detaljnije razgovarati.

Nije u redu da ovde baš bodem oči nekima sa reklamiranjem firme. Mislim da je to Ok.

Hvala svima na odgovorima, ali nekako sve vise naginjem ka tome da stavim samo "celendzer" i oprasivace. Kod nas je greni dosta trazen i ima dobru cenu, plus sto se dobro cuva.
Zanima me samo koji bi najbolji oprasivac bio za nju? Znam da je ajdared vrlo dobar oprasivac i kazu da moze skoro za bilo koju sortu. Da li da stavim njega ili neku drugu sortu.

Jeste laicko pitanje, ali zanime me jos koliki procenat treba da bude oprasivac? Ovo mi je prvi vocnjak gde cu imati samo jednu sortu pa zbog toga nisam bas siguran. U tom vocnjaku ce biti 7 redi, da li je dovoljan samo 1 red oprasivaca ili da idem na vise? 1 red je nekih 15%.

Moja preporuka ti je klon Zlatnog delišesa, Rajnders. Dovoljno ti je da imaš 5-7% oprašivača raspoređenih u svakom redu. Odnosno, svako 25 stablo otprilike da ti bude oprašivač. To je danas moderni sistem uzgoja jabuke. Jesi razumeo?

S obzirom da je u pitanju mala površina, mislim da je bolje da se opredeli za Rajnders....proveren za naše agroekološke uslove, dobro radi svoj posao, dokazano na terenu i mislim da ne treba izmišljati toplu vodu. Uz to, sadnice je mnogo lakše nabaviti na tržištu, a lepo proizvedena jabuka sigurno da ima dobru prođu!

Hvala svima na savetima, ici ce celendzer i rajders kao oprasivac, ali malo veci procenat, negde oko 20-25%

Niko ne zna sta ce trziste traziti dok ovde stigne pun rod, ali nije ovo neka velika povrsina i kolicina da se ne moze prodati...

poz

Ja koji sam antitalenat za voce zanima me cemu sluzi"prstenovanje voca"prvenstveno jabuka?To sam vidjeo na par stabala po dvoristima jabuka,tresanja,krusaka i pokoje sljive.Pitao sam vlasnike i kazu to se mora kad nece da radja vocka,e sad sta joj to znaci mislim vocki.Ako netko zna nek mi odgovori.

Prstenovanjem se dobija efekat boljeg obrazovanja rodnih pupoljaka za narednu godinu.
Ovom operacijom uklanja se deo kore i sprovodnih snopića, tako da se asimilati stvoreni fotosintezom u krošnji umesto u deblo, usmeravaju prema rodnim elementima i na taj način se inicira stvaranje pupoljaka. Ovu operaciju mora da prati i lepo razvođenje grana. U tim uslovima, potencijalna rodnost je zagarantovana!

Pozz ljudi! svaka cast vidim da ovde ima pravih proizvodjaca :D samo napred! ja planiram da zasadim 1ha jabukom,pa me interesuje koja je najbolja vrsta(koja se najvise isplati)i ako neko moze da mi kaze koliki razmak treba da pravim izmedju sadnica i redova:haha: P.S. i koliko ce mi sadnica biti potrebno za 1ha?

Pozz!

Zasadi Zlatni delišes i greni smit. Odaberi koja će da ti bude glavna a koja sorta oprašivač. Oprašivača treba da imaš 7-8% i svako 25 stablo otprilike treba da ti bude taj oprašivač. Razmak može da bude3,2x1m, sasvim je prihvatljivo rešenje. Gledaj da zasad podigneš sa knip sadnicama.

pozdrav vocarima. je li neko gledao stanje rodnih pupoljaka na jonagoldi i merlozi . kakva je situacija u vasoj regiji. hvala puno

FruitBoy je napisao(la):
Zasadi Zlatni delišes i greni smit. Odaberi koja će da ti bude glavna a koja sorta oprašivač. Oprašivača treba da imaš 7-8% i svako 25 stablo otprilike treba da ti bude taj oprašivač. Razmak može da bude3,2x1m, sasvim je prihvatljivo rešenje. Gledaj da zasad podigneš sa knip sadnicama.

Hvala!

Gledaj da zasad podigneš sa knip sadnicama.

Lepo receno,vecina kupaca moze samo da gleda knip sadnice a da kupuje standardne(obicne).Ne zelim nikog da uvredim :nono:Sve najbolje u predstojecim praznicima :ppozdrav:

To su dvogodišnje sadnice sa prevremenim grančicama! Video sam dobra rešenja i sa običnim sadnicama, al baš dobra!

Knip sadnice su sa prevremenim granama i imaju cenu odprilike 3.5e po komadu,a standardna sadnica je bez prevremenih grana i cena im je do 1e.

Nazad
Vrh