Jabuka

Odg: Jabuke

Somborac

kad je idealno vrijeme za prstenovanje vocaka?da se bacim na posao jer sad imam najvise vremena iako je -15 stepeni u prosijeku.
Post je spojen: [time]1293816751[/time]
Napominjem da sam antitalent sta se tice voca a prstenovanje koje sam ja vidjeo je bilo cca30cm od zemlje debljine 1-2mm uokrug znaci kora skinuta i jos 3 reza duzine pola metra od prstena prema krosnji.Ta 3 reza su samo zaparana sa nozem kroz koru skroz :sta: dal je to ispravno?

pozdrav svima i sretna nova,interesuje me koje su najprodavanije sorte jabuka kako kod nas tako i za izvoz ne interesuje me bas konkretno cena nego traznja sorte :ppozdrav:

Do sad sam se iz hobija bavio proizvodnjom sljiva(slike sam stavio u odeljku Slike vocnjaka),a sada bih zasadio i jabuke na jednoj parceli od 60 ari.Parcela se nalazi udaljena nekih 50ak km od Nisa a na nadmorskoj visini od oko 600m.Nisam u mogucnosti da podizem spalir nego bi zasadio na rastojanju od 4 puta 3m.Da li se mogu u takvim uslovima uspesno gajiti greni smit i zlatni delises?

Ukoliko budeš nabavljo sadnice kalemljene na divljoj podlozi mislim da na tom rastojanju bi bilo gusto.
Jabuka na divljaki jako je bujna i vepma teško je "obuzdati".
Ali zato imaš sadnice kalemljene na selekcionisanim podlogama koje bi odgovarale tom razmaku.

Zbog jabuka smo na..bali
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0zCTnzGOLDk&feature=related[/youtube]

Zelio bi konkretno da pitam ljude na forumu koji znaju tacno da mi napisu sledece:
1)Koja podloga je najbolja za gustu sadnju jabuka i koliki je najbolji razmak sadnje izmedju dvije sadnice??
2)Kolci betonski na kojoj visini trebaju da budu iznad zemlje i razmak izmednju njih u redu i koliko zica ide i u kojem rastojanju zica od zice??
3) koji je najbolji oblik krosnje raditi u gustoj sadnji?
4)koje mogu najbolje sorte uspijeti u gustoj sadnji??

HVALA

Što se tiče guste sadnje, u obzir od podloga dolaze M9 i M26. M9 za standardne tipove rasta, a M26 za spur. Sadnice sa ovim podlogama možeš lako da nabaviš.
Stubovi treba da su ti otprilike 3 m visine iznad zemljišta, a 5 m stub od stuba.
Najbolji oblik krošnje za gustu sadnju je vitko vreteno i vretenast žbun.
Sve sorte jabuke se uspešno mogu gajiti u gustoj sadnji.

Hodo Edin je napisao(la):
Zelio bi konkretno da pitam ljude na forumu koji znaju tacno da mi napisu sledece:
sadnice??
2)Kolci betonski na kojoj visini trebaju da budu iznad zemlje i razmak izmednju njih u redu i koliko zica ide i u kojem rastojanju zica od zice??
HVALA

Razmak betonskih stubova u redu do 10 m,sasvim dovoljno.
Razmak između sadnica od 50 cm do 1,50 mm.
Najbolji razmak po mom iskustvu 70-80 cm,uzgojni oblik vitko vreteno.
Za ovakav voćnjak neophodno je navodnjavanje.

pozdrav narode!!

imam jedno pitanje! Imam zasad raznih jabuka vec 10 godina, stabla su OK, rezm ih ( tj. placam coveka , kao strucno lice),prskam ih sa srestvima za prihranu, i druga srestva isto kad i sljivu.
napredne su, iscvetaju, da ih te je milina gledati, pa se obradujem i ja!
Ali nikad da rode, jos ni jedno JABUCE nisam ubrao, neznam sta je!!?? neki mi kazu da ih mraz sredi posle cvetanja, sta da radim?

Trnavac je napisao(la):
pozdrav narode!!

imam jedno pitanje! Imam zasad raznih jabuka vec 10 godina, stabla su OK, rezm ih ( tj. placam coveka , kao strucno lice),prskam ih sa srestvima za prihranu, i druga srestva isto kad i sljivu.
Ali nikad da rode, jos ni jedno JABUCE nisam ubrao, neznam sta je!!?? neki mi kazu da ih mraz sredi posle cvetanja, sta da radim?

bez da se pogleda teško je napamet reći, ali ako ih prskaš kao i šljivu tipujem da te je možda venturija uhvatila i da ti je sredila i rod za sledeću godinu :)
Meni se to desilo 2008. pa sam 2009 imao samo trećinu roda...

A možda je i do rezidbe, jer rezidba jabuke i šljive je različita. Što se tiče zaštite, pogledaj neki orjentacioni program zaštite, nađi ovde kalendar, neko je okačio, pa uporedi!

Trnavac je napisao(la):
pozdrav narode!!

Reci mi da li je taj vocnjak ikada radjao, kazes star 10 godina, jesi li ga ti zasadio, koje sorte imas jabuka...
Cime si ih sve prskao, pogotovo u cvetanju, da li jabuke u opste zamecu plodove:haha:

Nekoliko pitanja pa ce mo dalje...

@Dragojlo!
To sam ja , otac i brat zasadili, a sorte je birala mati, tako da neznam koje su, ona kaze da su sve same sorte, od delises pa nadalje!
Prskane su i sam neznam vise cime( i nesecam se vise), ali kad god sam prskao sljive, i neke stare jabuke jos iz doba turaka, koje i dandanas radjaju, a ogromnog su stabla i korpe, samo ove mlade ne!
Zasadjene su na zemljistu prve klase, u okolini su sve same baste, a oko njih je zalivadjeno i kosim to, jedino se obradjuje i djubri okolo njih!
Eto to bi bilo jos jednom ukratko, za dalje informacije , stojim na raspolaganju!
I hvala puno na interesovanju i pomoci! ::svaka cast:: :ppozdrav:

Prelistaj malo po forumu, ima dosta toga napisano o celokupnoj tehnologiji proizvodnje. I za početak bi mogao da determinišeš sorte jabuka koje poseduješ!

Ovako jos mi ne rece da li te jabuke kada precvetaju zametnu ikakav plod:haha: koliko sma razumeo te jabuke nisu nikada rodile te malde je li tako??

Jabuke koje normalno cvetaju razvijaju se a ne zamecu niti jedan plod su najverovatnije sterilne-besplodne, dolazi do raznih smetnji u oprasivanju i oplodjenju kao i zametanju plodova...

prema uzrocima koji kod vocaka koje cvetaju izazivaju sterilnost,besplodnost vocaka moze biti bioloska i ekoloska...

Bioloska besplodnost moze biti morfoloska za nju je karakteristika da vocka zamece nenormalne cvetne elemente, pre svega polen, losa kliajvost polena, ali ona se moze nadoknaditi drugim dobrim oprasivacima, ili nejednak razvoj prasnika i tucka tj. njihove duzine nisu iste...

Citoloska nerodnost se javlja kod triploidnih sorti voca, jer triploidne sorte imaju velik broj hromozoma 51 u odnosu na recimo diploidne 34, i tako stvaraju polen lose klijavosti...i kod diploidnih sorti moze da bude kvalitetan polen ali da u sebi ne sadrzi protoplazmu i tako ne moze klijati i to spada u citolosku nerodnost...

i fizioloska nerodnost se javlja jer polenove cevcice prestaju sa rastom, nemogu da sidju niz cev tucka da dohvate jajnu celiju u tucku i tako je oplode....

I druga grupa je ekoloska nerodnost na nju uticu jel spoljni faktori, nagle promene temperature, lose agrotehnike iznurenosti vocaka, ostecenja lista manjka hranjivih materija is l...

To sam nesto ukratko povadio iz literature ima toga monogo, ali u glavnom to je moguce da su vocke sterilne ako u opste ne zamecu plod...

Nazad
Vrh