Jabuka

Neko me je kontaktirao za plemke sorte kandil sinap - pa ako procita nek se javi opet jer sam kontakt izgubio a sorta mi je rodila ove godine pa sam siguran da je imam.

1.Ožegline na jabukama:
Prskao redovno no nakon nekoliko sunčanijih dana s temperaturom od oko 30 stupnjeva, pojavile se ožegline na osunčanim plodovima.
Kako spriječiti dalje probleme ove prirode?

2.Posljedice tuče
Tuča mi je oštetila plodove jabuke, vide se mjesta udara. Oprskao sam bakrom i prehranio.Ima li ikakve šanse da plod ostane,makar oštećen?

Hvala

Hval G79....imam još jedno pitanje:
Pojava velikog broja skakavaca na jabukama (i ostalom voću).Grizu sve. Mogu li ih uništiti neopitroidom alfa (akt.tvar alfa-cipermetrin, kao u fastacu). I,ako da, kolika je karenca?
pozdrav

Pozdrav. Posadio sam par jabuka u dvoristu. Posto nisam neki iskusan vocar i u to vreme se nisam dobro informisao pri kupovini nisam bio siguran ni oko podloge koja mi treba. Mozda je M9 a mozda i nije. Procenite sa slike ako je moguce, ko zna sta su mi poslali 😁. E sad posto sam naknadno shvatio da je jabuka na M9 i na drugim krzljavijim podlogama vise za intenzivne zasade nego za okucnicu i da se u tim zasadima specificno orezuje, nisam siguran kako ja da je formiram. Ako moze par saveta. Prvo da li ima potrebe da se odradi letnja rezidba i prikracivanje ovih grana i vodilice posto su dosta porasle ili cekati zimsku. I da li uopste ima smisla jabuku na ovoj podlozi formirati kao piramidu ili vazu ili to mora biti vitko vreteno kao u intenzivnim zasadima. Hvala.

Pozdrav. Posadio sam par jabuka u dvoristu. Posto nisam neki iskusan vocar i u to vreme se nisam dobro informisao pri kupovini nisam bio siguran ni oko podloge koja mi treba. Mozda je M9 a mozda i nije. Ako moze par saveta. Prvo da li ima potrebe da se odradi letnja rezidba i prikracivanje ovih grana i vodilice posto su dosta porasle ili cekati zimsku. I da li uopste ima smisla jabuku na ovoj podlozi formirati kao piramidu ili vazu ili to mora biti vitko vreteno kao u intenzivnim zasadima. Hvala.
Moras slikati spoj sa delom ispod kalema da se vidi deo podloge mozda na osnovu toga neko i prepozna.
Ako je mislis (naravno ako je M9) drzati bez oslonca onda joj ne smes dati uvis dokle god stablo malo ne ojaca jer ako baci malo vise ploda odmah ce se iskriviti do zemlje.

Kakva je za sopstvene potrebe u amaterskom vocnjaku jabuka elstar.
Nasao sam da je jedan od roditelja zlatni delises .
Mislim se da zasadim nju ili melroze.

Imam u amaterskom vocnjaku zlatni delises, ajdered, jonatan i po jednu kozaru i greni smit.

Nazad
Vrh