Izrada kvalitetnih jasli za ovce

Razarach , veliki ti je razmak izmedju letvica na jaslama zato mnogo rasturaju. Samo njuska da udje i nista vise . Ja moje jasle moram da prepravim , otac se prearcunao pa ostavio otvore pri dnu da mogu da uvuku glavu i zato mi mnogo rasturaju seno.
 
Da ne kazem da su ovo moje jasle,pa da ne ispadne svasta,ovako cu - evo,ovo su jasle koje koriste moje ovcice. :osmeh:

- - - - - - - - - -







- - - - - - - - - -

Vidim da se pise o savreminim,prevazidjenim,horizontalnim,vertikalnim jaslama,samo da kazem da sam ovim mojim prezadovoljan i da rastura skoro nema,ili je zanemarljiv.
 
Po mom skromnom mišljenju su svake jasle u koje se hrana ubacuje unutar samog ovčarnika čista glupost. Hranjenje treba da se odvija tako da ovce ne mogu da vas guraju, gaze, ruše....sve verzije koje se zasnivaju po principu hranidbenog stola ili hranidbenog hodnika u mnogome olakšavaju ovčarstvo.
 
Jasle trebaju biti na vanjskim stranicama boksa,obora tj. prostora unutar štale gdje se nalaze ovce.
Tako sam vidio kod mnogih ozbiljnih ovčara.
 
Evo onoga o čemu sam pričao, pravio sam do sada 4 modela jasala, ne mogu još ništa da kažem, ali mislim da su ove poslednje koje sam pravio ubedljivo najbolje.
Materijal koji sam koristio je štafla 5 x 8 cm i daska 2,5 cm, ekseri, 16, 10 i 7 mm. Drvo je prethodno urađeno na električnoj blanji pa potom 3 puta premazano lanenim firnajzom, sneg nas je malo požurio pa su nam ostale još neke sitnice.
Dužina sanduka je 350, a širina 80 cm.







Kolega vojvođanin, nisam obratio pažnju, sada je sređeno !
 
Poslednja izmena:
evo sa burazerom pred 2 meseca smo pravile jasli za koze.videli sam slicni vakvi ovde na forum.mogu da se pohvalim da rastur skoro nema ic.napravili smo ih doma za 2 sata.potroseno 6m.profil 1 bure i daske.najbolji jasli sto smo imale do sada.

20glmcj.jpg

2cd66q.jpg

3088nqg.jpg

2yvqv6a.jpg



- - - - - - - - - -

[FONT=&quot]
30lkoys.jpg
[/FONT]
 
Da li neko ima mere jasala za jagnjad ( uzrast 2,5~3) period odbijanja ?
Princip hranidbenog stola kao sto sam postavio u odgovoru #365. :ppozdrav:
 
28ae18225836977.jpg


juce sam napravio slicne jasle za koze malo sam ovakve doradio
onaj ko je izmislio ovakve jasle treba mu dati nagradu..koze bukvalno ni slamku ne izbace
 
Baš na ovakvoj godini gde je hrana oskudna dolaze do pravog izražaja dobre jasle.
 
Što se tiče kvaliteta jasli za koze i ovce tu nema mnogo filozofiranja najbolje jasle i jedine koje mogu biti primenjivane su one kad ispred njih nema izbačenog sena iz jasala.Ja kad vidim da ispred jasala apod nogama koza ili ovaca vidim seno lucerke odmah imam jednu misao "Uh kako su ove gazde rasipne i neko ih sigurno finansira dal država ili rodbina"Prave jasle moraju eliminasti svaki rastur onda se za njih može reći da su OK.
 
Jeste dobro,izmislili pametni ljudi,samo treba primeniti,e sad taj sto je to projektovao nije smislio nacin sta da se radi kad ovi u Sjenici sad kada pade sneg tri dana nemaju struju..jedino pedale sa bicikle da montiraju..malo sale
 
23w9s39.jpg
[/IMG]
Napravio sam nove jasle za zalucenu jagnjad,nisam do sad imao ovakve,radjene su po slikama sa foruma,nadam se da ce me dobro sluziti.
 
Imam kod malih u boxu merdevine sa koritom ispod,rasturaju do zla Boga,a imam jedne i u rezervi za slucaj da ove ne zadovoljavaju standarde:osmeh:
 
Iza slikanog dela se nalazi kosina i ona je u hodniku u koju se stavlja seno moze silaza moze zrno sve komplet od korita do nosece letve ima prostor da mogu dohvatiti zrno da pociste sve kroz vertikalne letve provlace nos samo ono sto izvuku upadne u korito i posle pojedu , najbitnije je sto je seno van boksa a deo iz kog uzimaju seno je po vertikali i nemoze upadati sitnina po vuni i vratu takodje nema skidanja vune, slike su malo losije izvinjavam se


Nadam se da sam uspeo da postavim slike

- - - - - - - - - -

Uspeo. Ovo su slike dok nisu bile gotove jasle ovako gledano iza se nalazi paleta ili metalni deo pod kosinom u koji ide hrana. Nadam se da sim bio razumljiv bar malo
 
Nazad
Vrh