Izrada kvalitetnih jasli za ovce

siks

Član
Učlanjen(a)
12 Sep 2008
Poruka
191
Mozda pitanje nije za ovde ali.Imali neko ideju kako napraviti dobro jasle za ishranu ovaca a da pritom oma sto manje rasturanja sena. :udri: :kisa:

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Video sam na fotohrafijama (sada ne mogu da pronadjem gde) nesto sto navodno skoro 100% spreci rasturanje.
Ispred jasli nalazi se resetkasta ograda tako da zivotinja mora ispruzi vrat da dohvati seno. A ispod jasli ide kecelja od jakog gumiranog platna sve do ograde i tu se dize tako da dosegne zivotinjama pod vrat. Koze koje su najveci rasturaci(po literaturi) uhvate njuskom hranu i vuku. Deo im je u ustima i to sazvacu a veci deo koji bi pao na zemlju padne u kecelju.
POsto ne mogu da nadjem fotografiju nacrtao sam ovo po secanju. Gumena kecelja je crvene boje

Posto ne postoje mere onda napravis pomicnu vertikalnu ogradu i primices i odmices od jasala dok ne nadjes pravu daljinu.

B

brundalo

Guest
@ Tar ovo je sasvim ok ja trenutno radim nesto slicno pa kad bude gotovo poslikat cu i postavit slike, istina zasad nece biti platna ali ako bude rastura doci ce i ono. Ovdi je svaka travka vazna :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

B

brundalo

Guest
Zato cu ja zasad pokusat taj problem rijesit dubinom korita. Tako da mora blago uvalit glavu na nize,a istovremeno ne moze ju micat livo desno. Visina sijena u koritu ce bit do donjeg dijela vrata. Nacrt je vrlo slican tvome samo bez gume(zasad) :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

bokuman

Član
Učlanjen(a)
15 Sep 2008
Poruka
173
brundalo je napisao(la):
@ Tar ovo je sasvim ok ja trenutno radim nesto slicno pa kad bude gotovo poslikat cu i postavit slike, istina zasad nece biti platna ali ako bude rastura doci ce i ono. Ovdi je svaka travka vazna :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Ako moze fotografija kad bude gotovo bicemo zahvalni

Boban

B

brundalo

Guest
Slavisa Njegic je napisao(la):
Evo jedan dobar plan jasala sa kompletnim merama elemanata:

LINK

http://www.cps.gov.on.ca/english/plans/E4000/4625/M-4625L.pdf

Te i jos mnogo drugih tipova jasli i opreme za staje imate na linku koji je vec ovdi objavljen.
www.sheepandgoat.com
Triba samo malo prekopat. Ja san vec negdi naveo da je to pravi raj za samograditelje :ppozdrav: :ppozdrav:
_________________________________________________Post je spojen: [time]1235157957[/time]_________________________________________________
bokuman je napisao(la):
brundalo je napisao(la):

Ako moze fotografija kad bude gotovo bicemo zahvalni

Boban
bokumane bit ce ubrzo ne brini. malo me zakocilo ruzno vrijeme, a malo vise svakodnevni poslovi jarenje/janjenje :ppozdrav:

bokuman

Član
Učlanjen(a)
15 Sep 2008
Poruka
173
G-din Brundalo kod mene je pasa nista bolja nego kod vas, tako da svaki rastur je bitan, hvala na inostranom sajtu nekada sam p[rocitao nesta na njemu al sam zaboravio,

Pozdrav Boban

b92miki

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2009
Poruka
139
pozdrav svima,to sa jaslama je i meni veliki problem proba sam razlicite modele ali nisam jos nasao pravi.posto planiram da radim novu staju moram dobro da se zamislim oko toga i svaki savet mi je bitan.taj tip jasala da ovca jede nad koritom i izvlaci seno je dobar ali ovcama opada vuna sa vrata.

B

brundalo

Guest
b92miki je napisao(la):
pozdrav svima,to sa jaslama je i meni veliki problem proba sam razlicite modele ali nisam jos nasao pravi.posto planiram da radim novu staju moram dobro da se zamislim oko toga i svaki savet mi je bitan.taj tip jasala da ovca jede nad koritom i izvlaci seno je dobar ali ovcama opada vuna sa vrata.
Prijatelju cemu tebi sluze ovce za pokazivat kako su lijepe ili za muzu i meso, moje na onakvim pasnjacima znaju izgubit cilu vunu na sebi unatoc selenu i vitaminima...provlaceci se kroz granje..pa su zive i zdrave. Inace dobro dosa na forum.... :ppozdrav: :ppozdrav:

b92miki

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2009
Poruka
139
Mojih ruku delo,mislim da cu smanjiti rastur hrane.

miljko

Član
Učlanjen(a)
23 Nov 2008
Poruka
864
ovo je dobar princip i dobro funkcionise :bravo: :D
kad ih budes isprobao videt ces da li mozda na ovu dolju dasku koja je ustvari dubina jasala (prema ovcama) mozda treba da dodas jos jednu letvu od 5-6cm jer lako uzvlace hranu pa je dobro da jasle budu dublje ali probaj prvo ovako.I mi smo napravili 6 modela dok nismo dosli do resenja :ppozdrav:

b92miki

Član
Učlanjen(a)
26 Feb 2009
Poruka
139
Daska donja do ovaca je visine 13cm i mislim za sjenicke i il de france biti dobro jer su nize na nogama.

Vrh