Izrada kvalitetnih jasli za ovce

Volim i ja da njih izbliza obidjem i obratim paznju na sve,ali ubise me kad se guraju da im uspem koncentrat.
 
po standardima a i provereno razmak treba da bude izmedju 7-8 cm 100% ja sam pravio jasle od mreze za betoniranje a posto je otvor na mrezi 15x15 svaki sam otvor polovio sa armaturom 6 mm i jasle su extra
 
razmak izmedju letava je 7cm i fino provlace njuske knap,ja nemam problema kad ocu da sipam hranu jer imam jako malo ovaca i non stop imaju hrane tako da uopste ne pokazuju interes za to sto ja tu nesto sipam >) e kad ih bude malo vise i kad budu na dijeti videcemo kad materijalno nadvlada ljubav xaxaxa
 
Video sam na fotohrafijama (sada ne mogu da pronadjem gde) nesto sto navodno skoro 100% spreci rasturanje.
Ispred jasli nalazi se resetkasta ograda tako da zivotinja mora ispruzi vrat da dohvati seno. A ispod jasli ide kecelja od jakog gumiranog platna sve do ograde i tu se dize tako da dosegne zivotinjama pod vrat. Koze koje su najveci rasturaci(po literaturi) uhvate njuskom hranu i vuku. Deo im je u ustima i to sazvacu a veci deo koji bi pao na zemlju padne u kecelju.
POsto ne mogu da nadjem fotografiju nacrtao sam ovo po secanju. Gumena kecelja je crvene boje

Posto ne postoje mere onda napravis pomicnu vertikalnu ogradu i primices i odmices od jasala dok ne nadjes pravu daljinu.
Super ideja
Svaka cast
 
Ima li neko dimenzije za one ravne jasle za ovce?
slika000.jpg
[/IMG]
slika001.jpg
[/IMG]
slika004.jpg
[/IMG]
Ovo su jasle kolege šarbanca
. Da se vidi. Nastavak iz teme o izgradnji štale.
 
Da li postoji neko sredstvo sa kojim se mogu sačuvati drvene jasle od crvotočine i truljenja koje nije štedljivo po ovce ?
 
Staro/pregorelo(npr. motorno) ulje nije dobro za drvo,provereno.....ako si na njega mislio Sika
 
Da na nejga sam mislio.Samo mi kazi zasto nije dobro,ja sve redom mazem sa njim i ne napadaju ga nikakve bube,cak moze i da kisne kolko hoces.
 
U mom kraju se drvo dosta koristi za razliku od metala,kamena i sl.Prilikom tzv.zastite drvene gradje(daske,letve,itd) pregorelim uljem, jedino sto se dobija je zastita od isekata i njihovih larvi,sve ostalo se gubi,vec od davno su ljudi u mom kraju primetili da drvo premazano uljem pre propada nego li ne zasticeno, a ta metoda je ranije bila izuzetno popularna.Kod mene je imao deo ograde(kod stare kuce) od perde/parmak koji je pre 30 godina "zasticen" na taj nacin i deo koji nije sticen nicim drugim do zagrejanim firnezom,e taj deo sa uljem je uklonjen vec pre jedno 15-ak godina a taj sa firnezom je sklonjen pre dve godine i posluzio za potpaljivanje vatre.Mnogo takvih iskustava je bar kod mene u kraaju i odustalo se od toga u nazad 10-ak godina,tj. izbegava se.Cesto se koristio i katran,mada mislim da je firnez odlican.
 
Grede, letve i sve drvene krovne konstrukcije smo i mi do sada prefarbali prerađenim uljem, ali jasle nema šanse da premažem njime, dodir sa hranom, koncentratima, repinim rezancem...
Nismo nikada radili poređena sa firnajzom i prerađenim uljem, ali drvene grede koje smo prefarbali pre desetak godina su kao nove.
Kolega MIRKOPOZEGA znači zagrejan firnajz i nema brige, ovcama neće štetiti ?
 
Ne znam mirko sta da ti kazem,kod mene tavan na radionici je napravljen jos pre 30 godina ako ne i vise i premazivan uljem vise puta do sada i evo kao nov je.
 
Matke@ ja sam koristio firnis po preporuci coveka koji radi sa drvetom, kune se u njega i ja sam zadovoljan.
 
Poslednja izmena:
Kolega Sika mislim da nisi razumeo mene i kolegu bato87 .
Nisam pitao za krovnu konstrukciju, bočne strane već isključivo za jasle koje su od drveta, a dimenzija su 500x90x90cm x 2, možda i 3.
Hvala kolega bato87, pogledaću danas da ga kupim u nekoj farbari, idem da pogledam i elektricne bosch blanje, još mi to nedostaje.
Do koje temperature ste zagrevali firnajz pre premazivanja drveta, koliko su vam se jasle sušila ?
 
Matke razumeo sam vas ja potpuno,ono sam samo odgovorio mirku na onaj post gde kaze da ulje nije dobro za drvo.
Ne razumem se ja u te stvari eto sada prvu put cujem za taj firnez,samo znam da se kod mene a i kod drugih komsija gde god vidis neku dasku ili gredicu ona je crna od ulja,pa sad ko ce ga znati sta je dobro. :)
No da ne idemo vise:off_topic: da ne bi bilo sankcija. :)))
 
Firnajz je laneno ulje. Jasle ne treba štititi ničim i bacati pare jer će ih ovce sama namazati. Ustvari ovčija vuna ima jedan deo masti koja je bolja od bilo koje farbe i nezamenljiva je u zaštiti čelika od korozije prilikom transporta na prekookeanskim brodovima jer morska voda izaziva daleko veću koroziju.
 
Znam za određenu masnoću ovčije vune, kolega sarbanac zar mislite da će ta količina masnoće zaštititi jasle i od truljenja i od crvotočine ?
 
Nazad
Vrh