Gospodo saglasan sam, u potpunosti, sa definicijom da forum služi da se razmene različita mišljenja, da je dozvoljeno da stavovi budu dijametralno suprotni, da se iznese skoro sve i svašta, da neko diskutuje samo da bi se pisalo da je učestvovao u diskusija, itd., ali na sreću ima mnogo više pametnih i korisnih diskusija i mišeljnja od onih drugih!
Lično pristalica sam praktičnih rešenja i onoga što može da pomogne, a da ne košta mnogo, pa tako kada učestvujem u nekoj temi trudim se da u prilog tome nešto i napišem. Tako pristupam i temi "Izrada kvalitetnih jasli za ovce" - dodao bih po sistemu "Sam svoj majstor". Napraviti nešto efikasno, a da ne košta mnogo, znači priručni materijal itsl.
Imajući sve ovo o vidu nisu mi jasne predhodne diskusije, gde se opovrgava jedno prilično praktično i jeftino rešenje (u svakom slučaju bolje nego polagati seno na direktno na zemlju). Ima gubitaka u kabastoj hrani, ali ti gubici nisu toliki da bi se to rešenje apriori odbacilo. Što je još gore pišu se "eseji" o hranidbenim hodnicima i beskrajnim trakama, slike automatskih hranilica, itd., a naši ovčarnici su na nivou sa početka prošlog veka!! Alo bre, gde smo mi, prestanite da maštate! Grubo rečeno, izvinite, nikom ne zabranjujem, niti mogu, ali ....
Malo poredjenja i argumenata da sve ovo ne bi bilo "filozofiranje", ovog puta sa moje strane:
1.
Tar oktobar 2008. divan post sa slikom, super rešenje,
Možda ja nisam dovoljno inteligentan, ali neke velike razlike nema!? I u jednom i u drugom slučaju seno upada, možda malo više u kecelju, ali i u korito. Sve ovo po uslovom da ovca ne uzme u usta veći plast sena, pomeri se unazad van jasala i počne da žvaće, pa šta padne na pod, palo je. A, priznaćete da to vrlo često čine. Jedino ako nisu u pitanju neke "dresirane" ovce ili koze!
2. lle de france druga polovina prošle godine, negde iz-google-ane fotke metalnih jasala:
Za predpostaviti je da su ovo napravili neki pametni i praktični ljudi i stavili to na prodaju i ljudi to, kao što se vidi, koriste. Da li vi ovde vidite neku veliku razliku?!
3. Ako pogledate Miljkov web stranicu i njegov objekat, videćete da su i kod njega jasle slične izrade. Tim pre čudi njegova negativna reakcija?
Prema tome, dajem za pravo da možemo da maštamo, ali da li se nekom od nas isplati da napravi i opremi objekat za ovce ili koze npr. 30 x 16 metara, kao na nekim od prikazanih fotografija, odnosno kako su to pametni ljudi projektovali!? Pa, sigurno ne u neko dogledno vreme, možda jedino ako ima višak novca i radi nekog prestiža. Ima i takvih!? Stoga držimo se mi ovoga našeg sve "što možeš uradi sam", "a mašta pravi svašta"!
P.S. Karaliću, očekivao sam da ćeš ti nešto napisati na ovu temu, ali vidim nema te?? U svakom slučaju pozdrav!