Izgradnja štale za ovce i koze - Sam svoj majstor

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

brundalo je napisao(la):
Tar slabo pratis na satu he he. Ali nisi vidija sta san gori napisa. To zasad moze eventualno koristit struju za muzni uredjaj, zatim kao pumpu za eventualnu busotinu i el pastira a ostalo nek nosi doma
@Brundalo
Nista ja ne razumem prijatelju. Kakava muzilica na akumulator? Lepo sam pitao a na sta ce se pokretati laktofriz?
Ti sam kazes da mala mlekara kosta 30000€ i ko to tek planira a ne planira ozbiljnu struju(i trofaznu) taj ne planira dobro. To sto ti imas 1 km od kuce do stale i tamo nemas struju je jedan od razloga sto se mucis. Ako sam dobro razumeo ti predlazes da se mleko muze na farmi pa de "se nosi doma". Sa tako malom muzilicom(od 750 vati) koliko vremena treba da se pomuze 100-ak grla ? Operi vime, izmuzi, dezinfikuj vime, pa sledece grlo. Pa onda treba kante vuci i utovariti, pa prevesti pa istovariti ,pa istociti i nema sanse da za 1 sat spustis temperaturu.Znaci kada sutra dodje inspektor i kaze da tehnologija ne zadovoljava (HACCP), onda nije to neki birokrata koji zajebava nego to stvarno ne zadovoljava. Neka su to prosecna grla koja daju 450 litara god. Na vrhuncu laktacije daju 3 litra i to ti je sa 100 grla 300 litara, znaci 150 ujutro i 150 uvece. I tako svaki dan tegliti kante. I onda samo malo te "seknu" ledja i cela operacija je ugrozena. Propade mleko. Nesto mi to dodje primitivno. Kome se tako zadesilo ili je nasledio takvu situaciju to je druga prica , ali ko planira nesto da pravi a racuna na alternativne izvore ili agregat i/ili tegljenje kanti......? ? ? Pa ko danas planira da se bavi mlecim grlima treba da planira da za god-dve najkasnije napravi postolje za muzu odakle mleko direktno ide u laktofriz....itd.
Ono sto hocu da kazem je da danas treba razmisljati o video nadzoru stale pa jednim delom i zahvaljujuci tome smanjiti smrtnost pri jarenju(jagnjenju), a ne kako pomocu akumulatora upaliti neku skiljavu sijalicu?
I kao sto prijatelju Brundalo znas danas ljudi (a ima toga i u Hrvatskoj i u Srbiji) uvode muziku u stale i dobijaju nekoliko procenata mleka vise...Takodje (kao sto znas) svaki projekat za stalu podrazumeva jos bar dve prostorije: jednu sa laktofrizom i wc.......................................
 
B

brundalo

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

@ tar potpis na izreceno ali izgleda da je doslo do nesporazuma. Ja san reka da bi moga eventualno na agregat pokretat muzni uredjaj ili mozda na solarno (750w) ali da mliko mora nosit doma ka sta ja radin. ja san u takvoj situaciji kakvoj sam i samo ja znan kako je ladit mliko na otvorenom polju. A sta se tice aparata za muzu moj je jacine 750w i moze tirat 4 kante bez frke a svaka kanta 2 ovce/koze. Te muzilice povuku struju kad ih startas ali kad napune bocu vakumom.....
Sto se tice mog nosenja mlika doma za to su 2 razloga. 1 elektroprivreda (HEP) toliko skupo naplacuje prikljucak da je to milina. Meni dalekovod prolazi 5 metara od terena di mi je blago, ali ja bi triba sagradit novu trafo stanicu, pa ukopat kabel, pa ovo pa ono. racunali smo da bi kostalo oko 300000 eura. A drugi razlog je taj sta je ovo turisticko misto i sta je zabranjeno držat blago u krugu 800 metara od sela. Ja san tako bija prisiljen smislit rucne laktofrize i zasad radnja radi i to je to. A sta mislis kako velike mljekare otkupljuju mliko i onda ga voze u centralu. Ovo sta ja radin je slicno.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Dobro, to smo rascistili. :bravo: :ppozdrav:
Ako bude srece pa krene moj projekat blago ce biti max 100m od kuce. Ne zove se to dzabe blago, i ako nije vec u sefu mora biti pred ocima.. :osmeh: i uz pomoc video nadzora(sitnica od para).

Da zavrsimo ono nabrajanje, sta sve ima u stali.
Prostor za koze 1.5m² po kozi ako koze u stali samo spavaju. Onda bi ispust ili bar deo morao da bude pokriven da mogu malo da mrdnu kada su kise i sl. Nigde nisam nasao ali cenim 3m² u intenzivnom nacinu. Prostor izdeljen pomicnim pregradama. Deo za jarceve, najbolje posebna prostorija. Karantin za nova grla koja ulaze u stado ili ona koja obole a ima sanse da se izlece. Prostorija(ili deo) za izmuziste, prostorija za laktofriz, wc sa umivaonikom za onoga ko radi, apoteka i mini ambulanta. Prostorija-magacin za koncentrat. Odatle se daje na izmuziste. Stala treba da bude opremljena pojilicama sa grejacima. Treba da ima velika klizna vrata na jednom kraju tako da mali traktor sa prednjom viljuskom moze da cisti djubre.......
Sto se tice provetravanja i za to postoje normativi kao i za osvetljenost stale prirodnim svetlom. Povrsina prozora min 20% od povrsine poda.
U nastavku stale, najbolje pod istim krovom senik ili senara, tako da se hrana ne kvasi ako je neko nevreme, kisa....
Takodje vazna je orijentacija stale u odnosu na sunce i lokalne vetrove. Za koze je sunce jako vazno zbog sinteze nekih vitamina i opsteg zdravlja narocito zimi a leti ga ionako ima previse pa su potrebni zakloni ,nadstresnice, hladovina.
Pored toga oni koji imaju racunaju na deo prihoda od jarica za klanje trebalo bi da imaju higijensku prostoriju za klanje i priredjivanje(ima standard i za ovo)....
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Tar,pomenuo si standarde za prostoriju za klanje i preradu mesa na farmi.Koji su to standardi, normativi i koja je regulativa oko toga.Gde se mogu naci propisi?
To je jedan od nacina uvecanja prihoda na farmi kod uzgoja ovaca i koza, posebno je interesantna proizvodnja preradjevina/kobasice,stelja itd.
Unapred zahvalan na informaciji.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Nazalost nisam se za to mnogo interesovao pa ovako "iz glave" ne znam gde sam to nasao. Nije bila prerada mesa vec samo prostorija za klanje, dranje i vadjenje utrobe. Onako napamet, mora da bude u plocicama i mislim da je kritican odvod prljave vode (zbog krvi valjda). U vise projekata video sam da je predvidjena posebna prostorija.
Ali nije to sve. Do 100 grla smatra se seoskom farmom a preko toga proizvodnom farmom pa mora da bude uredjeno groblje uginulih zivotinja i nacin drzanja stajnjaka je mnogo strozi......

Za ostalo ako se setim ili naletim.....kacim.
 
B

brundalo

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Decki ja iman nesto materijala o tome za mini sirane i mini klaonice a posto mi fala bogu sutra stize skener bit ce materijala. Istina ta regulativa se odnosi na RH ali kako su ti propisi uskladjivani sa onima iz Eu to i vas kolege iz Srbije ceka isti posa, zato bi bilo dobro ako mislite investirat da to ucinite sa propisima iz Eu.
ovo sta kaze Tar o 100 grla u Hr ne vazi za mlijecno blago. Ovdi se racuna kolicina proizvedenog mlijeka bez obzira na broj blaga. Inace bez obzira na broj blaga tribat ce postovat nitratnu direktivu EU (otpadne vode, gnojnica)
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Koji je limit ili granicni slucaj u Hr. koja kolicina proizvedenog mleka.
Meni je za ovo oko broja grla reka strucnjak iz instituta za stocarstvo.
 
B

brundalo

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Tar je napisao(la):
Koji je limit ili granicni slucaj u Hr. koja kolicina proizvedenog mleka.
Meni je za ovo oko broja grla reka strucnjak iz instituta za stocarstvo.
Neznan tocno ali za mini sirane na OPG je ja mislim 15000 litara ili cak 50000 ali provjerit cu pa cu javit
 
B

brundalo

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Evo decki pronasao sam

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I ŠUMARSTVA


Na temelju članka 22. stavka 1. Zakona o veterinarstvu (»Narodne novine«, broj 70/97. i 105/01.), ministar poljoprivrede i šumarstva donosi

PRAVILNIK
o veterinarsko-zdravstvenim uvjetima kojima moraju udovoljavati objekti registrirani za obradu, preradu i uskladiŠtenje proizvoda Životinjskog podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

(NN 149/03)


Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuju se posebni veterinarsko-zdravstveni uvjeti koji se odnose na uređenje, opremu, način rada, djelatnike i higijenu u objektima registriranim za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (u daljnjem tekstu: OPG).

Članak 2.

Dozvoljava se obrada, prerada i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla u objektima na OPG-ima registriranim za:

1. obradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda (sira);

2. punjenje i pakiranje meda;

3. sortiranje i pakiranje jaja;

4. proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda:

– trajnih suhomesnatih proizvoda i slanine;

– trajnih i kuhanih kobasica;

– čvaraka i domaće svinjske masti.

Odobrena djelatnost iz stavka 1. ovog članka može se obavljati i u prostorijama za obradu, preradu i uskladištenje proizvoda životinjskog podrijetla, smještenim u sklopu stambenog objekta.

Članak 3.

U objektima/prostorijama iz članka 2. ovog Pravilnika dozvoljeno je koristiti sirovine odnosno proizvode dobivene isključivo od životinja:

– uzgojenih na vlastitom OPG-u; ili

– koje su najmanje tri mjeseca u tovu na vlastitom OPG-u.

Klanje životinja iz vlastitog uzgoja ili tova na OPG-u za potrebe proizvodnje namirnica za prodaju dozvoljeno je isključivo u klaoničkim objektima registriranim u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Članak 4.

Uporaba objekata/prostorija iz članka 2. ovog Pravilnika, kao i opreme namijenjene za proizvodnju namirnica, dozvoljena je samo uz prethodnu registraciju objekta, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Objekte/prostorije i opremu iz stavka 1. ovog članka nije moguće koristiti u druge svrhe.

Članak 5.

Za odobrenje djelatnosti i upis u Upisnik odobrenih objekata, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu, potrebno je priložiti:

– tehničko-tehnološki projekt s tlocrtom i opisom prostorija;

– položajni nacrt prostorija;

– opis opreme;

– sirovinsku bilancu;

– asortiman proizvoda;

– postupke sanitacije objekta i opreme;

– opis opskrbe vodom za piće.

Članak 6.

Za provođenje svakodnevnih postupaka sanitacije prostora/prostorija, opreme i pribora, prije, za vrijeme i nakon završetka rada, a u svrhu sprečavanja kontaminacije namirnica, odgovoran je vlasnik objekta.

Članak 7.

U objektima iz članka 2. ovog Pravilnika određen je maksimalni godišnji opseg proizvodnje, i to:

1. prerada svinjskog mesa u količini od 7.500 kilograma odnosno maksimalno 50 svinja godišnje;

2. prerada ovčjeg, kozjeg i kravljeg mlijeka do 50.000 litara godišnje;

3. proizvodnja meda do 1.000 kilograma godišnje.

Članak 8.

Namirnice proizvedene na OPG-u mogu se stavljati u promet na sljedeći način:

1. prodajom na vlastitom OPG-u;

2. u vlastitoj turističkoj ponudi u okviru ugostiteljskog objekta;

3. u vlastitoj ili zajedničkoj trgovini (više proizvođača) izvan OPG-a, na određenoj lokaciji koja je odobrena kod nadležnog tijela;

4. na tržnicama ili prodajnim izložbama.

Članak 9.

Osobe koje rade u proizvodnim prostorijama, u kojima dolaze u izravni dodir sa sirovinama i proizvodima za vrijeme rada, moraju:

– brinuti o osobnoj higijeni i čistoći;

– nositi svijetlu radnu odjeću i obuću;

– kosu zaštititi kapom ili maramom.

U radnoj odjeći i obući nije dozvoljeno napuštati prostorije odnosno prostor za proizvodnju namirnica.

Osobe koje rade u proizvodnji namirnica moraju biti zdravstveno pregledane u skladu s važećim propisima Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Članak 10.

Površina oko objekta iz članka 2. ovog Pravilnika mora biti pokrivena betonom ili asfaltom, a krug ograđen prikladnom ogradom.

Članak 11.

Otpad životinjskog podrijetla koji nastaje u proizvodnji na OPG-u treba:

– sakupljati u za to određene zatvorene kontejnere;

– odstranjivati iz proizvodnih prostorija odnosno prostora odmah nakon završenog rada;

– osigurati propisan način neškodljivog uklanjanja.

Članak 12.

Otpadne vode nastale tijekom proizvodnje treba odvoditi izravno u kanalizaciju ili sabirnu jamu.

Članak 13.

Objekt na OPG-u koji je kod nadležnog tijela registriran za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda, ovisno o tehnologiji proizvodnje, mora imati:

1. rashladnu komoru ili hladnjak za hlađenje i čuvanje mesa odgovarajuće veličine i kapaciteta;

2. prostoriju za proizvodnju dozvoljenih proizvoda od mesa;

3. prostoriju za dimljenje i zrenje;

4. rashladnu komoru ili hladnjak za čuvanje gotovih proizvoda;

5. ormar za držanje začina, dodataka i ostalih potrepština u proizvodnji;

6. prostor ili ormar za čuvanje materijala za pakiranje i opremanje.

Članak 14.

Objekt na OPG-u registriran za preradu mlijeka mora imati:

1. prostoriju za sabiranje;

2. prostoriju za proizvodnju sira (sirarnicu) s opremom za hlađenje i uskladištenje;

3. prostoriju za oblikovanje i cijeđenje te zrenje sira (zrionicu);

4. hladnjak za gotove proizvode.

Članak 15.

Objekt na OPG-u registriran za sortiranje i pakiranje jaja treba imati:

1. hladnjaču ili hladnjak za držanje jaja, ovisno o kapacitetu proizvodnje;

2. prostor za sortiranje i pakiranje jaja.

Članak 16.

Objekt na OPG-u registriran za punjenje i pakiranje meda mora imati:

1. prostoriju za prihvat te punjenje i pakiranje meda;

2. prostor za uskladištenje meda.

Članak 17.

Objekti iz članka 2. ovog Pravilnika moraju imati:

– podove i zidove od materijala koji omogućuje lako čišćenje, pranje i dezinfekciju;

– izdvojeni prostor ili ormar za držanje pribora i sredstava za mehaničku i kemijsku sanitaciju;

– izdvojen prostor ili ormar za skladištenje materijala za pakiranje (kartonska ambalaža, papir za pakiranje, posude, folije itd.);

– materijal za pakiranje mora biti skladišten na policama ili podmetačima, a razmak od podne površine mora iznositi najmanje 30 cm;

– potrebnu ventilaciju (prirodnu ili umjetnu);

– obveznu zaštitu od ulaska insekata, glodavaca i neugodnih mirisa.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

U Srbiji drzanje do 100 grla ovaca i koza ne podleze regulativi, sve preko toga mora se registrovati kao Farma, u skladu sa zakonom kod uprave za veterinu Min.poljoprivrede .Velike investicije,komplikovana procedura a nista ne dobijas, jer si i dalje u istom polozaju u odnosu na svercere i crno trziste stoke koje niko ne kontrolise i suzbija.
Nema selekcijske ni maticne sluzbe, pa grla ne mozes registrovati,staviti usne markice, ostvariti premije.Za secanje: uginice velikog broja rasnih ovaca pri maticenju i stavljanju usnih markica.Epilog: osteceni vlasnici a nadlezni cute kao da se nista nije dogodilo.
Slike iz zivota - nasa stvarnost.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Brundalo majstore, hvala,prava stvar
 

zzec

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jan 2009
Poruka
7
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

brundalo,
ima li jos fotografija tj kako izgleda sve to na kraju:haha:
 

GOCE-MK

Član
Učlanjen(a)
3 Sep 2008
Poruka
65
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

pa ako ima neko slika ili neki proekt sa tvrde gradbe ili sa neke interesantne stale neka okaci da vidimo moze da dobijemo neke ideje POZDRAV
 
P

popovic

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Evo da nastavim tamo gde je nas Brundalo stao.
 
P

popovic

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

MOzda i ovde ima neke ideje
 

zzec

Novajlija
Učlanjen(a)
11 Jan 2009
Poruka
7
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

mozes li nam pokazati slike gde se vidi kako je reseno da dnevna svetlost udje u objekat?
 
B

brundalo

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

@popovicu hvala na zamjeni :ppozdrav:
@zzec Dnevna svjetlost je rijesena na taj nacin sto je na krovu na par mjesta umjesto limenog pokrova postavljen prozirni plasticni pokrov. Medjutim ja cu raditi takozvanu otvorenu stalu gdje ce jedna duza stranica, ona okrenuta zapadu biti skroz otvorena odnosno na njoj nece biti lima ili mozda samo do visie 1 metar. U prilogu evo i skica za jednu manju stalu sa svim potrebnim unutra
 
B

brundalo

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

A evo i primjera kao sto je prostor za ishranu janjadi/jaradi koji moze posluziti i kao mini stala

Zatim mini mljekara

kao i jos jedna mini stala

I na kraju tlocrt staje za 150 koza koji usput receno nije bas po moom gustu ali....


Inace ona prva mini stala ili prostor za ishranu janjadi/jaeadi je pokretna stvarcica i moze se premjestat po terenu po potrebi.
Paznja sve mjere americkih nacrta su u stopama i incima a ovaj nas tlocrt je radjen u metričkom sistemu
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

@ popovicu
Brate ja dobrih vila gde ima da se kupe ovakve :bravo:

 
P

popovic

Guest
Odg: Izgradnja stale za ovce i koze - po sistemu sam svoj majstor

Brate ,zena je pored mene reci cu ti kasnije.
 
Vrh