Izbor i primena sirila u proizvodnji sira

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
::pomoc:; Imam 3 koze od kojih dobijam mleko i od kog pravim sir. Način na koji ga pravim je ne nasledjen s kolena na koleno već sam se raspitivala kod ovog ili onog i tako došla do načina. Molila bih ako ima neko ko zna i ko bi mi rekao kako se pravi kačkavalj od kozijeg mleka. Pravila sam ga sa sirčetom pa se esencijom pa sa limuntusom i sa sve čim nisam. Nije bio loš ali mislim da to nije ono što mislim da treba da bude i zato molim ako neko hoće da mi pomogne sa receptom. Hvala pozdravčić
 
Моја ташта тврди да је јако тешко од козјег млека направити качкаваљ. А прави остале врсте сирева нормално...
 
Jedno knkretno pitanje , koliko sirila-maje treba sipati u 1l ovcijeg mleka da sir bude hvalitetan , da ne kisni , da moze dugo da stoji 2-3god koristio bi Slatina-crna krava ::namigivanje::
 
Kačkavalj! To je malo zahtjevniji sir i za iskusnog sirara,moraš koristiti starter kulturu predviđenu za sireve (Pasta filata) i specijalnu obradu ,tehnikom istezanja.Mislim da sa pokušaš najprije sa jednostavnijim sirevima.
Neke savjete možeš naći na ovoj stranici
http://www.volimsir.com/
 
Pozdrav svim clanovima.Imam jedno pitanje a u vezi je sa kozjim sirom.Ima li kod nas da se kupi posebno srilo za kozje mleko ili koristite klasicna za kravlje mleko?
 
steva80 je napisao(la):
Pozdrav svim clanovima.Imam jedno pitanje a u vezi je sa kozjim sirom.Ima li kod nas da se kupi posebno srilo za kozje mleko ili koristite klasicna za kravlje mleko?
Sirilo je sirilo , mleko je mleko , a prema masnoci mleka i njegovom sastavu se odredjuje kolicina njegove primene
Post je spojen: [time]1299085695[/time]
_________________________________________________
http://poljoinfo.com/index.php?topic=528.0 klikni ovde
 
Nazad
Vrh