@Aleks ne bih da zvučim previše ozbiljno ali je ova tema zanimljiva i sobzirom da je uvodničar bio jasan ISPLATIVOST O.P. sa ove pozicije 99 % poljoprivredne proizvodnje se u Srbiji zasniva na klasičnoj tržišnoj poljoprivredi te tačan i jasan odgovor /OBJEKTIVAN /teško je dati. Da je uvodničar postavio ZA ili PROTIV O.P. onda bi imali i sigurno OBJEKTIVNIJU sliku o ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI.
Ovako ostaje nam da vodimo diskusije koje neće dat nikakvo rešenje a trebalo bi ga naci.
No internet nam to omogućava, da naslutimo scenario koji nas očekuje ukoliko nastavimo da se dogmatski držimo svojih uobičajenih stavova. Države Latinske Amerike su nam najbolji primer gde su mali poljoprivrednici nemogavši da se izbore sa velikim korporacijama bili prinudjeni da prodaju svoja imanja i odu u mega-polise gde im ostaje jedino da prate mega – dogadjaje.
Sličan scenarijo može i nas da zadesi jer izgleda da je neisplativo baviti se poljoprivredom u Srbiji čast izuzecima ali većina bar ovde na jugu sve više je ubedjena da – nema računice – stočni fondovi su sve manji i manji zemlja sve ispošćenija te je i dobit sve manja i manja, pogotovo kad su veći zahvati površina koji se obradjuju ,reko bih da se propadanje približava geometriskoj progresiji. Još ako se ne daj bože krene sa kreditom eto belaja.
Ali postavlja se pitanje da li sem novca kao svetinje zapadne kulture no kako vidim i na Istoku nije bolje, postoje i neka humanija rešenje.
Tako postoje ALTERNATIVNE GRUPE koje sem novca pokušavaju postaviti neka ta nova rešenja koja su iznad ličnih interesa pojedinca.,koja sem isplativosti gledaju i humaniji karakter onoga čime se bave.
Ako postoji malo pameti kada je reč o ORGANSKOJ POLJOPRIVREDI kao jednom od alternativnih rešenja trebamo se pripremiti i organizovati tako da ne budemo nespremni i nedoživimo scenario mnogih banana republika.
Svesni da to nije tako lako i brzo treba sa njom krenuti što pre pronaći rešenja njene isplativosti i razviti do nivoa upotrebljivosti.
Ali situacija kod nas je takva da alternativne putove uglavnom ne uspevaju naći ljudi u oblatima kojim se profesionalno bave nego u oblastima prema kojem imaju neke sklonosti, no nisu strogo usmereni trenutno važećimdogmama. Nemoguće je od agronoma očekivati da traži alternativna
rešenja u poljoprivredi; previše je usmeren na ono od čega živi, pa čak i kada bi smogao snage za nekakva vrludanja, društvo bi ga odbacilo "jer to ne donosi očekivanu zaradu, a svi živimo od
novca, pa ako tebi nije stalo do tebe, nama je stalo do nas".
Sve je na leđima alternativaca – amatera, nestručnjaka, diletanata,naivaca, neznalica, čudaka itd.
Pa da ne filozofiram dalje evo kako to vide Miloš i Mitar Tarabić u svom Kremanskom proročanstvua koje se kako vidim odnosi na naše vreme
- Cijelim svijetom vladaće neka bolešćina te niko umjeti neće
da joj rane izvida. Svi će kazivati ja znadem, ja znadem,
jerbo sam učen i naučen, a niko ništa znati neće.
-Lutaće ljudi sa mislima okolo i naokolo, a nikako neće moći
da nađu pravi lijek, a on će božjom pomoću biti svuđe oko
njih i u njima samima.
-Bušiće ljudi bunare u zemlji i iz njija vaditi zlato koje će
sve okretati te im davati svjetlost, hitrinu i snagu, a zemlja
će tugom proplakati, jer će na njojzi samoj biti mlogo više
zlata i svjetlosti no u utrobi njenoj. Boljeće je rane od tijeh
rupetina.
- Umjesto da kose i plaste, ljudi će kopati svuđe, đe treba i
đe ne treba, a te će sile biti svuđe oko njih, samo što neće
umjeti da zbori i da im kazuje: “Daj, uzmite me , zar ne vidite
da sam tuj svuđe oko vas.”
- I kod naske će biti ko u čitavom svijetu. Ljudi će omrznuti
vazduh i ovaj božji dah i svu božju ljepotu pa će bježati u
smrad. Niko ih neće tamo goniti nego će oni to sami, od
svoje volje činjeti.
Ovdje u ovijem našim Kremnima, mloge će njive zalivađene biti, a
mloga ognjišta ugašena pa će oni što su otišli jopet vamo dolaziti da
se liječe, da se nadišu vazduha i da ozdrave.
Neko mora da poseje seme pozdrav Aleks