Ishrana ovaca - praktična iskustva + Upitnik !!!

CIME HRANITE VASE STADO U ZIMSKOM PERIODU KAD NEMA PASE

• Ukupno glasača
    136
Kolega, ne izgledaju loše.Nemojte mi uzeti za zlo, ali mi se čini da bi malo slame dobro došlo...da jaganjci ne leže na zemlji.

Za izvođače čobanskih radova....Srbobran, Okt. 2012

Ima li još neko forografija ili ste već počeli da hranite?

www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]
www.dodaj.rs
[/URL][/IMG]Današnje čobanisanje. Koristimo lepo vreme dok traje. Pozdrav !

Cudno je to da su ovce uvek debele kada je susa,,ali tako je

- - - - - - - - - -

Procitah negde da ovnove hrane kuvanim jajima valjda zbog pripreme za parenje,proverena stvar je hrana za golubove visokoletace,ta hrana je biljnog porekla i ovnovima daje neophodnu snagu i nagon za sto vise naskoka.

Ako nema dovoljno pasnjaka, da li mi neko zna kazati kako je najbolje to nadoknaditi? Ukratko, samo osnovne stvari.. Imam dobru halu, pa sam planirao da mozda pocnem da se bavim ovcarstvom. Imam samo 1000 kvadrata iznad hale i to bi moglo samo da posluzi da one mogu izaci vani, tj. da budu sto cesce vani. Kako da im nadoknadim pasnjak, osim sto im moram nakostiti travu. Sta sijati od zitarica? Mogu ja njih da vodim ponegdje na tudje njive, ali smatram da to opet sve nije dovoljno. Unapred zahvalan!
Ovo je ta hala, pod krovom je 17 metara;
http://postimage.org/image/t09qzymor/

10dcewz.jpg

Danas poslepodne se vracao sa oranja i videm manje stado ovaca kako pase zito,bez cobana i pulina valjda su pobegle sa nekog salasa.

10dcewz.jpg

a evo i mojih ovaca kako tamane ovas

- - - - - - - - - -

35047md.jpg

izvinjavam se zeza me komp duplirao sliku

Interesuje me da li ima neko iskustva sa saojinom sacmom u ishrani jaganjaca?
Naime,dobio sam pre nesto malo manje od 2 meseca u zamenu za neke strije ovce nesto sojine sacme 44%,kao i kukuruza ovogodisnji rod.Inace jaganjce sam do sada hranio iskljucivo granulama,senom deteline tzv.trojka i nesto kvalitetnog livadskog sena,koga je ove godine bilo malo.Pre nekoliko dana,resim da im jos malo obogatim ishranu,pa sameljem nesto kukuruza na krupnije komade,pomesam sa sojom i sve to sa granulama zamesano_Odnos otrprilike je sledeci:70%granule,20%kukuruz i 10% soja.Jeli su normalno jedan dan.Sutradan nece da pipnu ni soju ni granule ni kukuruz,samo jedu seno i detelinu i piju vodu.I tako dva dana.Treci dan su poceli da jedu granule,ali soju i kukuruz ne pipaju.Sta li je problem.Dobro sam to skladistio,ne deluje mi da je pokvarena.O cemu li se ovde radi?Hvala svima koji budu ucestvovali u komentarisanju...

Probaj da ubacis malo soli , mada treba voditi racuna o toj soji i uzrastu jagnjica ,a netreba ni sa koncentratom preterivati kod manjih jagnjica, jer u kombinaciji granule i soja mozes da nappravis gresku a i moras da izbalansiras lucerku-livadsko seno i koncentrovanu hranu .Mislim da je samo problem u tome sto je to sad jaca hrana i nemogu toliko da je pojedu smanji malo kolicinu i to je to

Probaj da ubacis malo soli , mada treba voditi racuna o toj soji i uzrastu jagnjica ,a netreba ni sa koncentratom preterivati kod manjih jagnjica, jer u kombinaciji granule i soja mozes da nappravis gresku a i moras da izbalansiras lucerku-livadsko seno i koncentrovanu hranu .Mislim da je samo problem u tome sto je to sad jaca hrana i nemogu toliko da je pojedu smanji malo kolicinu i to je to

Pa ovako jaganjci su starosti izmedju 6 i 9nedelja,najlaksi su 23kg,a najtezi su do 33 do 35kg zavisno muski zenski,blizanci jedinci.i ranijih godina mi se desavalo da ako jedan dan preforsiraju drugi ne jedu ili slabije jedu.Medjutim zanima me zasto sada uopste nece ni soju a pogotovu kukuruz?!

postovani znalci, nase malo stado stiglo je u nas dom 31.12.2012. slike cu okaciti cim shvatim kako, mi ove godine nismo proizveli nista od hrane tako da smo kupili 400 bala (10-12kg) divljeg sena kosenog na Staroj Planini, seno je zeleno divno mirise i puno je svetova, bez trnja, vidim da ga rado jedu, kupili smo nesto kukuruza i psenice, meljemo na krupno. Nasih dvadeet gospodja je iz stada od 50 za koje se svi u okolini kazu da su od bolje cuvanih. Do sada su se kod vlasnika ojagnjile 10-tak i sve su bliznile. Bivsi vlasnik kaze da mi ocekujemo bar 10 blizanaca. Ovce su mlade sem jedne. Kod vlasnika su jele seno+detelina ili mesavina grasak ovas+kukuruz. Njih dvadeset hranimo dve bale sena ujutru, ali smo primetili da ostane, so im je na raspolaganju kao i voda ceo dan, uvece im dajemo mesavinu kukuruz zito oko 300gr po glavi i jos dve bale sena izjutra ne zateknemo nista. Ocekujemo ovih dana da pocnu jagnjenje, rasa su pramenka (rekli su nam da su sve pirocanke ali meni dve lice na svrljizanke) i oplemenjena pirocanka, da li da im promenimo ishranu do jagnjenja ili da sacekamo da se ojagnje pa onda ubacimo koncetrat kupili smo univerzal po preporuci ovdasnjih ovcara. hvala na pomoci unapred.

Druže hraniš Ti odlično, i mislim da nema potrebe za promenom ishrane.Sa ovom kombinacijom im i ne treba koncentrat, ali kad si već nabavio počni da daješ kad se ojagnje.

Druže hraniš Ti odlično, i mislim da nema potrebe za promenom ishrane.Sa ovom kombinacijom im i ne treba koncentrat, ali kad si već nabavio počni da daješ kad se ojagnje.

hvala na brzom odgovoru, a za druze da bi se znalo ubuduce z- maja :osmeh:. al nema problema kako bi se i moglo znati. :osmeh:

"Da znaju pričati verovatno bi samo plakale"! Nisu ovce u pitanju ali je isti način ishrane.

Gledao sam ovu reportažu, šta mislite da se nekim mlinovima usitni kukuruzovina, ječmena, pšenična, sojina slama zatim doda voda i so i izmeša ?
Ovako bi se sigurno smanjio rastur hrane jer bi takva hrana bila manje kabasta, a ovce bi mogle više % hrane da iskoriste.
Da li je neko razmišljao o ovome ?

Poslednja izmena:
To je mix prikolica i mislim da je poprilično teško napraviti istu, po meni je najveći problem usitniti kukuruzovinu, sojinu, ječmenu, pšeničnu...slamu.
Merenje iseckane mase i dodavanje kocentrata ili soli i vode nije problem to se može odraditi i sa buretom od 220 l, savršeno bi izmešalo i napravilo homogenu masu.
Mogu da mislim koliko bi ovo rado jele ovce kada krave kako čovek kaže rado jedu smešu iz mix prikolice.
Pomak pravi mlinove za seno i kabastu hranu, ali cena je da se čovek uhvati za glavu.

Nazad
Vrh