Ishrana muznih krava

Mali trik za manju kolicinu goveda je plasticna flasa sa probusenim cepom i rastvor soli (2 supene kasike na 2 l vode)poprsces i ima da pojedu i beton ispred sebe.

Ako imate dovoljno kabaste rane koje je svrha da krave hranite slamom? :osmeh: Razumem prošlu ekstremnu godinu, nema hrane, jedan obrok slame, eventualno zasušene krave i junice zbog kondicije, ali krave u laktaciji, pogotovu uz dovoljne količine hrane, to vam je kao mi kad se na slavi najedemo po sistemu "sve po redu" i onda nam na kraju iznesu proju, samo od kukuruznog brašna i vode...Cenim da se ne bi oduševili, samo bi nam posle toga bilo gore. Tako je i sa slamom, ima jako puno vlakana i to lignificiranih, koja se ne mogu svariti, zauzima prostor u buragu, praveći fizičku sitost, smanjuje razgradnju i reapsorpciju drugih hranjivih materija, ubrzava prolaz sadržaja kroz digestivni trakt. Dobra je kad nemamo dovoljno kabaste hrane, kada zasušujemo grla pa i u periodu zasušenja, ali van toga ne bih uticao na krave već bi im ostavio izbor a najčešći je da će okrenuti glavu.

Jugi,pošalji ih kod mene-nema ništa da ostane i pored dovoljno deteline i zobi.Da li praktikuješ da im puniš jasle onda odustani od te prakse.
Potpisujem prof.dr.seljakov post.
Da li koristite stočni kvasac i koliko on doprinosi mlečnosti i u kojim količinama dajete.

Kojim redosledom hranis,odnosno sta im dajes po redu....................
Oko 6 muza,pa koncetrat(kukuruz=3kg;suncokretova sacma=1kg;psenica+jecam= 1kg; plus kreda u prstima; soja 1jogurt casa; vitaminsko takodje u prstima )
onda bala deteline od 15kg na dve krave jedna junica, pa silaza oko 5kg po grlu(silaza je sada dobra) pa posle vode ide taluzovina(ili kukuruzovina kako ko zove) pa oko pola dva muzemo pa detelina isti postupak, pa silaza isto sve, pa voda, pa onda opet taluzovina, i onda slama travljiva....golu slamu nece pa sve da je zlatna....imam i tele koje sam jeeeeedvaa namolio da jede koncetrat ubilo je i serpu i mene samo duvalo fuf fuf a sada pola 6 ujutru cujem samo muuuuuu, pola dva muuuu pola 6uvece muuuuuuu, jede kao grinja :osmeh:

Oko 6 muza,pa koncetrat(kukuruz=3kg;suncokretova sacma=1kg;psenica+jecam= 1kg; plus kreda u prstima; soja 1jogurt casa; vitaminsko takodje u prstima )
onda bala deteline od 15kg na dve krave jedna junica, pa silaza oko 5kg po grlu(silaza je sada dobra) pa posle vode ide taluzovina(ili kukuruzovina kako ko zove) pa oko pola dva muzemo pa detelina isti postupak, pa silaza isto sve, pa voda, pa onda opet taluzovina, i onda slama travljiva....golu slamu nece pa sve da je zlatna....imam i tele koje sam jeeeeedvaa namolio da jede koncetrat ubilo je i serpu i mene samo duvalo fuf fuf a sada pola 6 ujutru cujem samo muuuuuu, pola dva muuuu pola 6uvece muuuuuuu, jede kao grinja :osmeh:

E druže,pa zato i ne jedu slamu:haha:

Sipao sam vitaminsko preko slame i malo silazu i koncentrat oko dvanaest da probam, vec su pocele da jedu...srecom te sam posejao grahoricu za kosevinu,pa cu jos ovas prolecni da posejem 1 hektar, za kosevinu takodje... :)

Pozdrav Vojkane.Pre neki dan kad mi veterinar pregledao jednu junicu stara16 meseci do sada nije imala ni jedan estrus,utvrdio da su jajnici katastrofalno mali i da je uzrok toga sto pravim koncentrat od celog klipa ,zato sam postavio pitanje da vidim dali njegova tvrdnja pije vodu.

Koja nebuloza. Moje domacinstvo godinama melje ceo klip kukuruza za ishranu krava i ja ne pamtim da smo imali taj problem. 90% krava smo mi formirali od teleta i to prvi put cujem. Ja bih na tvom mestu promenio veterinara zbog te izjave.

Menjaj veterinara, taj te savetuje kako da propadnes,a ne da zaradis!
Ja sada imam bale gde da kupim, al ako zafali u mart morace da jedu slamu, bolje i to nego da ih dam nekom matrapazinu, za 500 evra po kravi...inace ako nadjem nekog ko radi senazu planiram da uvecam broj grla, jer sa jednog hektara senaze(ovas,apach,grahorica i tritikale) mogu da imam hranu za pola godine za 5 grla,ako sam dobro razumeo ljude koji su radili senazu :)

A koliko ih ti puta muzes dnevno i koliko mleka imas po grlu.
Moje sad ulutru jedu neko losije seno, inbergov koncentrat 18%, silazu (koliko hoce) i repin rezanac (sirovi) pa na kraju kukuruzovinu. Uvece isto, samo sa manje silaze i rezanca a dodam slamu i pojele bi i mene kad bi leg'o u jasle.
Prva muza je oko osam ujutro a druga oko sest uvece i vadim prosek dvadeset litara (mada su mi pet komada debelo ispod petnaest jer su pred zasusenjem).

muzem tri puta dnevno i gledam da razlika u muzi ne bude vise od 5 minuta...znaci ako kazem pola 6 onda znaci pola 6, nema uspavao sam se...tolerancija 5 minuta... a mleka imale oko 35-40-45, a sad kad nestane deteline pa dodje seno na red, verujem da ce imati oko 30litra sto je ipak u redu za moj kraj,al licno za mene nije nikako...ja hocu da od jednu kravu imam25-30litra i 6meseci posle telenja, a ne samo dva meseca posle telenja...ja hocu da postignem najbolje sa kravama zato sam posejao vise za kosevinu ove godine, a kukuruz samo silaza i 20 ari za berbu....necu da srljam sa kukuruzom pa da ostanem bez njega,kao predhodnih godina,ako ce samo stabljika da mi ostane, onda, bar bale ima da nabavim, a kukuruz ako nema kupicu....zurim da spremim staluza muzu,posle toga ili veceras pisemo :)

@jugi
Svaka tebi, prijatelju, cast, a i tvojoj porodici.
Ako bi mi poceli ove nase da muzemo i hranimo tri puta dnevno ne da mi nebi imali kad da jedemo, nego nebi smo imali kad ni da spavamo.
Mene vadi sto su mi krave, preko leta, ceo dan u ispasi, i dobijaju samo malo lucerke i koncentrat ujutro i uvece, pa onda tast i ja stignemo da im spremimo hranu za zimu.
Mnogo me je, doduse, ove godine izvadila rol presa, pa nisu pucala ledja po najvecoj vrucini, a i izbalirao sam sve sto ne mrda i sto je suvo :osmeh: .
Inace si za kukuruz potpuno u pravu. Ne znam kakva je situacija sa susom bila kod vas, ali kod mene ove godine niko nije prebacio cetiri tone zrna po hektaru (ja sam, slepac, sa cetiri hektara jedva izvuko trinaest tona).
Sledece godine planiram da se baziram na kabastom i silazi a koncentrat (kad potrosim ono malo sirotinje od kukuruza) na kraju i ovako kupujem.
Senaza bi me izvukla, ali nemam nikakvog iskustva sa njom a i fali mi ona skalamerija za omotavanje rol bala.

Probaj prvo ujutru da im das detelinu pa tek kasnije koncentrat.Ja sam do pre mesec dana davao prvo koncentrat i isilazu pre muze pa kasnije detelinu a sada dajem prvo detelinu pa koncentrat pa onda silazu po volji i promena na bolje je ocigledna

ja sam uvek imao 4-5 krava i pre sam imao onu muzilicu sto nema pulsator i zena nije htela da muze sa njom, lakse joj bilo rucno jer sa njom uvek nekih problema, sad od kad smo uzeli ovu zidnu sve ide lakse i brzo se zavrsi, ja krave muzem 3 puta na dan i mleko ne predajem u mlekaru nikad, nema zemlje da bi sejao kukuruz, soju, suncokret a nemam ni svu mehanizaciju za to, sad polako tezim tome da pocen mda radim silazu, da negde posejem lucerku pa mozda za koju godinu i senazu da pravim :osmeh:

sa jednom savetodavnom okupu su rekli da prvo ide silaza pa koncentrat jer ako prvo date koncentrat stvara se neka kiselina u zeludcu koja steti zivotinji.

Ne smete da pocinjete obroke sa koncentratom jer se on brzo vari i izaziva kiselost buraga, a pod dva ne iskoristi se u potpunosti jer prebrzo prodje kroz kravu, najbolje bi bilo: seno - silaza - koncentrat, i ne preterivati sa kukuruzom do 3kg dnevno.

A da li je dobro davati prvo silazu zbog kiseline??

Prvo treba davati kabasti deo obroka jer kad se da koncetrat burazne bakterije preusmere se da vare koncetrovani deo, ,samim ti broj celulitickih bakterija je smanjen koje razlazu celulozu.Jer razlaganje celuloze nastaju sircetna ,propionska ,i buterna nastaju koje su potrebne kravi da obezbede energiju preko 70 % potreba,samim time manje iskoriscavanje kabastog obroka ,manje mlekaa.

Uh moje krave navikle prvo zob al ajd da okrenem mada ima da bude muzike sutra samo tako :osmeh:

Nazad
Vrh