Ishrana muznih krava

ma miriše sano ali ja nikad nisam imao problema sa prihvaćanjem sana ja sam koristio profisan i topsan

Ako pojiš krave kofom razmuti kostovit u vodu ili nakvasi prekrupu i dodaj malo suncokretove sačme ona lepo miriše ili dodaj malo šećera preko prekrupe.

kolega čarapan ja sam sad kupio shaumanov rindovit tmr i nema nikakav miris

neki mi kazu da masnu jed odredjuju one kiseline koje se stavlju da bi odredila masna jedinica.mozda neku kiselinu stavi manje il vise i ono ispadne slabo neznam

Pitaj starije koliko sira prave od mleka koje je dobijeno zelenom ishranom i koliko od mleka na suvoj ishrani pa uporedi. Tako ti je i sa %mm , ako je zelena ishrana ima više mleka ali je slabije masno.
Probaj da kroz zelenu travu promešaš u obroku suvo seno, ovsenu slamu ili ječmenu, to bi trebalo da blago podigne %mm.

Ovo vise nije u redu. Danas kupio suncokretovu sacmu 54 dinara kilogram,sreca soja je moja. Kukuruz kupujem takodje,i posle pravim koncentrat. Po vama,posto nisam kupovao gotov koncentrat ciji uzeti? Imam u blizini inbergove koncentrate u ponudi,ne znam kakvi su oni,ima i liramix,za njih prvi put cujem,cini mi se da mi u apoteci pomenuo i 100 posto za krave. Ono sto mi predlazete ne bi bilo lose da navedete cenu da pravim racunicu sta je isplativije,ovo sto ja pravim ili gotov koncentrat.

Mi trenutno koristimo gebijev 18%,prosla tura je bila po ceni od 38,5 dinara po kg,zadnja skuplja za 1 dinar.Ako se ovaj trend rasta cena nastavi menjacemo ih.Sada,koliko smo zadovoljni...pa bolji je nego kada smo pravili,da tako kazem,nekompletne smese,jer uvek se zakine na necemu iz 101 razloga.

Sta se desava sa suncokretovom sacmom to nije normalno.Ja sam pravim koncentrate i svaki se dan nerviram.Covece,sve zivo skace a cena nasih proizvoda pada.Dal je ovo vise moguce?Gleda li neko na nas ili nas koriste ko pilice u Agrozivu?Ne mozes vise na nista da se oslonis niti nesto da zaradis.Ako si i zaradio jedne godine ono sledece krene nesto naopako pa sve zivo potrosis dok se opravis.Za ovoliko rada na poljoprivredi trebalo bi biti bar solidne zarade a ne ovo da te svako zajebava kako mu se prohte.Ma bolje je bre bilo u Titovo doba,cena fiksna i ne menja se i gotovo,a ovo sad da poludis.

Ivane,mi pravimo strogo po propisu. Dobijamo 18 posto proteina po tablici. Zato i kazem ako je nesto jeftinije,a ne odrazi se na kolicinu mleka u smislu da ga ne smanji,ako poveca dobro je,spreman sam da menjam. Danas cu otici da kupim gebijev koncentrat,i inberg taj,da probam na po 2 krave,ostalima za sad ide ovaj sto pravim.

Ja sam koristio inberg pre 2 godine i mislim da je dobar.Mozda je nekom to problem ali je ipak bolje sam praviti koncentrate.Dok sam imao te mogucnosti 2 puta sam nosio na analizu i uvek umesto 18% sam dobijao 15,5 i 15%.Tako da mi je sigurnije da sam napravim a ne da me neko laze.Jos jednu situaciju da kazem:
kupim ja 10vreca sunc. sacme od firme Junior Krusevac.Tokom voznje ja sve nesto osecam da mi mirise u kolima na pecen suncokret.Dodjem kuci i kad otvorim vrecu ono sacma pregorena,sve zuta i cak crna ko katran.Pozovem firmu i reklamiram proizvod oni se nesto bune i pravdaju a kada im ja pripretim oni dodju i zamene vrece i donesu ispravnu.Sta se zatim desava.Redovno dalje uzimam kod njih i posle nekoliko meseci vidim da ona pregorena sacma koju su kupili negde za badava jer je unistena i ne vredi vise nista je zamesana u regularnu sacmu i ima je bar trecina.Zakljucak je:nece njihovo propasti,vec samo nase.Ako ti mleko ne valja ili je kiselo onaj ti ga vraca i nemas kud sa njim a ovaj to prepakuje i promesa i opet ga mi kupimo.Kako da ga okrenes mi smo nasamareni.Tako je i sa salamama i sa svime u ovoj zemlji.

evo kako kod mene stoji situacija sa ishranom
silaza
repin rezanac
sargarepa
lucerka
koncentrat (3kg kukuruza 2kg suncukreta 1.5kg jecma 1%so)
evo sargarepe
fotografija-0135.jpg
fotografija-0134.jpg

Za sargarepa kako je sacuvas preko zime,koliko dajes po kravi . koliko je na tonu ? Ona je odlicno hranivo zbog visoke kolicine karotena u sebi .

Veoma sam zainteresovan za šargarepu. Ako može više informacija, gde si nabavio, koja je cena ...

drugar ima velike povrsine povrce pa mu ja kombajniram ,a on me casti sa lomljenom sargarepom i sitnom cveklom,inace nije za prodaju,da je za prodaju prodao bi je on u nektar.

Nazad
Vrh