Ishrana muznih krava

Ostaju nitrati ali se ne konvertuju u nitrite tako da je senaza bezopasna.Na slican nacin se to desava i kod drugih potencijalno stetnih biljaka-sirak,sudanska trava.Sve sto je stetno kod njih kao zeleno,posle mlecno-kiselinskog vrenja je korisno.

Ali sirak nakon sto naraste preko 1 metra sam cuo da gubi u velikoj mjeri tripsin i da ga sva stoka moze jesti bez problema.
moje svinje su ga prosle godine jele zelenog i nsita im nije bilo.

Rekao si da su toksicni u buragu,osim ako nije senaza,zato pitam jel se ponistavaju davanjem i sena.
Pa lepo sam ti rekao.Zasto mislis da ce seno doprineti da nestanu nitrati,nema razloga.Jedino ako se susi onda prerastaju u drugaciji oblik koji ne moze da se transformise u nitrite.Isto vazi i tokom senaziranja.Ovako zeleno je potencijalno rizicno.Ti mozes da hranis i da ne bude nista ali moze i odjedared da nastane steta i posle da se cudi gomila ljudi zasto je neka krava uginula,ima prolive ili nesto trece.
Sirak i sudanska trava nesto pre i u fazi metlicenja poseduju opasne materije a to je oko 2m visine.
Sa 1m su najbolji za ishranu.Tada je masa zelena i mekana,lako svarljiva.Milina za jelo.Hranio sam tako godinama i jako pogoduje kravama.

Ja pokosio 2 kj tritikala u seno. Prinos 650 muških Poljostroj bala po kj.
4h2gxl.jpg

2zqudk1.jpg

Namenski posejan za košenje, 170 kg/kj, predsetveno 100 kg MAP-a/kj i 50 kg uree, prihrana 150 kg SAN-a. Kakav bre grad, kod nas ni rosa ne pada a kamoli gakvi gradovi il ne daj Bože kiša.

evo kod nas sitna kisa rosi od kad sam kupio tifon kisa pada kao blesava :D :off_topic:
Ta kombinacije nije losa,jos sad ako posejes silazni kukuruz :D mislim posle tritikala pa dobijes dva useva godisnje,jel to prvi put radis?ili si vec balirao tritikale?

Prvi put radim sa tritikalom, dosad sam samo ovas kosio. Istanjiraću i posejati kukuruz čim završim sa lucerkom. Inače, krave ga jedu ko blesave.

interesuje me koliko sati je potrebno da se preradi koncetrat koji dajem kravi tj. koli vremena od konzumiranja koncetrta da se pretvori u mleko. Interesuje me to jer: krava se muze ti puta na dan i ujutru ima najmanje mleka tj . oko 4 l a na podne oko 7 l i uvece takodje oko 7 l.

Pitanje;
Kako naterati krave da jedu kostovit?
Koncentrat gotov im na dajem, meljem kukuruz, pšenicu, ječam.... kada ubacim kostovit u to samo ponjuše i kraj...

pomalo ga uvodi i jedan dan ih ispostiš pa će jesti i biraj koji ima što manje arome to ih odbija

To je standardni problem da krava izbegava kad dodas kostanvit ili sl.Budi uporan i pocece da jede.Ja ne volim da ih reklamiram ali probaj sano camisan,ne mirise puno.

Nazad
Vrh