Ishrana muznih krava

Sve ste vi to lepo skolski napisali, ali gde smo mi ustvari u tome mislim na stocarstvo u Srbiji koje maltene vise i ne postoji nas seljak to jest stocar gleda da prodje sto jeftinije da bi mu nesto ostalo da prezivi jer ipak smo mi suvise daleko od Austrije ,Slovenije i te Evrope.

Pa baš to što sam napisao je najefikasnije.

Trebamo pravit razliku između znaćenja reči 'jeftino' i 'efikasno'.

Krajni rezultat svakog proizvodnog procesa je u biti novac, ne kile, tone, metri...

I sad, ako štediš i s malim troškom proizvedeš malo, to ne mora značit, da si više zaradio od nekog, ko je puno potrošio, a i puno proizveo.

Ako se mene pita, u samoj Srbiji najveća rezerva u stočarstvu je kvalitet kabaste komponente u prehrani, pogotovo trave, bile potrošena ko senaža, ili ko seno.

I livada traži, mora joj se 'dat', da se od nje dobije.
Ta stepen se donekle već akceptirao.
A druga faza je, da tu travu spremiš s najmanjim troškom i gubitkom.
To omogućava samo senaža.
Ni u Raškoj oblasti nije prerano, da se senaža sprema za Đurđevdan, dok bi Vojvodina u optimalnim uslovima trebala spremit prvi otkos čak i 14 dana prije..
A često vidim i u klimatsko povoljnijim lokacijama, da neki čekaju i Svetog Jovana, kako bi trava navodno bacila seme.

Seno je danas preskupo.
Gubici hranive tvari prilikom spremanja su bez toliki, da boli glava.
Najviše zbog kasnog otkosa, i posle zbog gubitka finijih delova biljaka kod spremanja.
A pošto se taj gubitak desi, dok ti te 'vrednosti' još nemaš u džepu, baš i ne boli.

Apsolutno tacno ali znas i sam kolike mi probleme imamo.Ljudi su kupovali masine za seno sada opet treba kupovati masine za siliranje,pa graditi objekte,pa kupovati inokulante.I prodje 10-20 godina i pojavi se opet neka nova tehnika u spremanju hrane i kazes dokle vise da ulazem hocu malo i ja da zivim i potrosim neki dinar na sebe a ne na masine i poljoprivredu.Tako mnogi razmisljaju i cak su nekad i u pravu.Inace nema govora da senezu treba skoro uvek raditi i sto vise.

Apsolutno se slazem s tobom Vojkane.Gledano u globalu,isuvise smo daleko od razvijenih drzavu u svemu pa i u stocarstvu.U mom kraju,opet gledano u globalu,stocni fond na izdisaju,a i ono malo sto prezivljava,bukvalno prezivljava.Nacin uzgoja je jos uvek ekstenzivni,pa znam ljude koji stoci ni soli ne dodaju u hranu,a da ne govorimo o necem drugom.Silaze polako zazivljuju kod onih koji imaju vise od 4-5 grla,za senazu se mozda kod vecine samo negde culo.I sto rece uvazeni kolega,dok se steknu uslovi za senazu,razvijeni ce grla hraniti koje-kakvim cokoladicama,a mi cemo opet kaskati jedno 25-30 godina.

Nista nam drzava ne pomaze a mi se jadni svim silama trudimo da nesto unapredimo.Vojvodina vec ima jake prednosti,djubrivo im na dohvat ruke po dosta nizoj ceni,imaju otkupe skoro svih proizvoda nedaleko od svoje kuce po dosta visoj ceni,zemljiste je daleko bolje,pokrajinska vlada im pomaze.Jug Srbije sacuvaj boze,zaboravljen od svih.Pogledaj samo kakvo nam je zemljiste.Meni skoro sve njive 6-7klasa.Drzava jedno vreme dok je bilo oko izbora navodno daje krecnjak i to bilo nesto malo i gotovo.Ja sad hocu da bacam krecnjak i hteo sam i ranije ali trebas da ides jedino u fabriku po njega u Paracin,nema nigde blize.Sta ce onaj koji je iz Vranja?Pazi covece oni nisu mogli da jedan krecnjak dovezu na jedno mesto za nekoliko sela gde ce narod da ga kupi a kamoli da ti daju povoljan kredit ili cak bespovratno da kupis neku masinu od 10-20 000eura.I tako ti imas lose prinose,treba ti vise od 1ha po kravi imas male njive,katastrofalno uzasne puteve,nemas kome da prodas sve neki nakupci koji te ucenjuju.Jednostavno zivi uzas.E Jugoslavijo gde si sada od kravlje balege bi te pravio samo da se vratis.Kad je moj deda u zadrugu vozio pasulj i luk pa menjao za vestak i gorivo a sada da ga poklanjam niko ga nece.Sve kinez namnozava a Srbin uvozi.Samo da se nerviras.Ovde na forumu mnogi kazu sejali lucerku ovih dana ja nemogu jos 15 dana da udjem.Totalno tonemo sve vise i vise.

Jedan naš član ( Pujol) me nedavno napao kada sam izneo baš ovo što pričate vi južnjaci.
Ima razlike između Juga i Severa i ko god kaže da nema ili ne zna ili neće da prizna.
E sada dolazimo do države. Unazad od 2007-2011 godina je bilo povraćaja za novu mehanizaciju 30-50% tako da nije baš istina da država nije pomogla koliko je (htela) mogla.
Ovo razmišljanje " Ljudi pokupovali mašine za spremanje sena pa neće valjda sada da menjaju za mašine za spremanje senaže" nas vodi samo korak unazad .

Ne bavim se ststistikom kazem samo da ne mozemo prekrstiti ruke i cekati drzavu. Malo mi neverovatan podatak sto navodis ali posto imam ko da proveri tacnost tvoje tvrdnje potrudicu se i saznacemo da li je tacno. U mom selu je bar 77 ljudi dobilo povracaj za prskalice,sejacice......

U 2010 godini ispod Save i Dunava povracaj za mehanizaciju dobilo je 7 (sedam) ljudi...
Ha,ha,katastrofa.
talian nisi me razumeo.Imam rodjake u Banatu,Jarkovac.Ulice siroke,sve asfaltirane,kuce jos od pre 100 god. modernije.E sad prodjes linija Beograd-Vranje,sve lepse od lepseg-ironicno.Ulice tesne,blato svuda,stare kuce.I pored iscrpljujuceg rada,jedva si uspeo pre 5-10 godina da kupis masine za seno koje sada i nisu skupe a uz to sve morao si da hranis sebe,porodicu,decu da skolujes,placas poreze mnogobrojne,struju itd. i sad uvido si da ti treba masine za siliranje,jaci traktori pa opet stedi kupuj,muci muke.Ovaj za mleko kasni sa isplatom,kukurus poskupeo.Uvek nesto kasnis jer nemas odakle.Taman mislis da si nesto steko kad ono ajde mora i ovo da se kupi.Nema strategije koja govori sta nam sve treba da budemo konkurentni bar narednih 20 godina.Jer nije ovo evropa i sever zemlje da mozes da kupis kad god pozelis neku masinu.Ako me razumete sta je poenta price.

Ljudi ni malo nema svrhe ovo prepucavanje, treba da pomažemo jedni drugima, definitivno treba nabaljati mašine za silažu i senažu i tu nema ni malo dileme jer ko ih ima mogao je već da pokosi i ugazi prvi otkos, ne znam kod vas gore ali ja sam danas kosio 40cm trave u dvorištu.

@talianu
Nikada vi iz nase prelepe i najvece ravnice necete moci da shvatite juznjake i njihove muke.Hteli to da priznamo ili ne mi smo kao dve razlicite drzave,a to je tragedija za ovako malu Srbiju.I sto se tice subvencija i sto se tice mnogo toga drugog.Subvencionisano vestacko djubrivo u mom kraju nije dobio niko mozda vise od decenije,ili jace.Subv. mehanizaciju sto rece Milan mozda dobili da ih prebrojis na jednoj ruci.A kompletni uslovi proizvodnje ni priblizni severu zemlje.Pocev od kvaliteta i kategorije zemljista,mehanizacije,usitnjenih parcela,nekomasiranog zemljista sa losim putevima,losom ukupnom ekonomskom slikom itd,itd,itd...No,nisi nam ti kriv za to,a nije ni mesto da ovde razglabamo o tome.
A sto rece Vojkan,kod nas obicno kosimo posle 1. maja,pa i tad kada zarede kise,zna da nam unisti citave otkose.Prosle godine smo kuci dovezli prosto budjavo nedosuseno seno,jer su takvi vremenski uslovi bili da ga kisa nije pustala na miru.Trenutno imam jednu parcelu koja je dosta isterala i ako se sredi vreme bice nesto ranijeg kosenja,samo da ga kisa kasnije preskoci koji dan.

Ja se stvarno izvinjavam sto sam uneo malo konfuzije u ovu temu ,ali potkrala mi se greska u kucanju pret. posta ,izostavio sam znak % u recenici.
A sto se kosenja tice tesko da ce prvi otkosi pasti pre 20-25 maja. Kod nas je lucer. dobro usporena martovskim mrazevima i prohladnim delom aprila.

Ja sam sad isao da vidim,jako je proredjena od proslogodisnje suse.Sad rastu i nekakvi korovi,sve kasni.Kasni setva,kasni kosenje...

Ja se stvarno izvinjavam sto sam uneo malo konfuzije u ovu temu ,ali potkrala mi se greska u kucanju pret. posta ,izostavio sam znak % u recenici.
A sto se kosenja tice tesko da ce prvi otkosi pasti pre 20-25 maja. Kod nas je lucer. dobro usporena martovskim mrazevima i prohladnim delom aprila.
ma biće ona na vrijeme prijatelju tek možda par dana kasnije što nam i odgovara jel do đurđeva crvenog slova kolko oćeš tako da od mog rođendana (08.05 )gulimo sigurno

Ja cu laditi 2 dana pre jer mi je krs.slava , a ako bude kosenje kao sto kolega pankin kaze bicu presrecan.

Tema ishrana muznih krava, budite sigurni da i nama ovde ne cvetaju ruze to subvencionisano djubre dobili su samo veliki, nista mi ne zivimo bolje od juga , da se vratimo temi evo ja imam preko 20 grla krupne stoke ,6 krmaca godisnje utovim oko 50 tovljenika i nisam uspeo da dobijem ni hektar drzavne zemlje a zasto? Zato sto moras da budes politicki opredeljen a moje krave se nemogu opredeliti u koju ce stranku i zato su ostale bez zemlje.

Nazad
Vrh