Ishrana muznih krava

Evo sta ja tacno dajem kravama ma 100kg mlevenog kukuruza(прекрупе)sunc sacma 10kg,stocni kvasac jedno pakovanje malo oko pola kg,stocna kreda 2kg,soja 10 kg sacma,minazel 0,5kg,kostovit2kg,so 2kg,stocno brasno oko 5kg sve to pomesano sa 100kg kukuruzA.Dali nesto treba dodati oduzeti?A sto se tice tvrdog vimena iznad jedne sise ne znam dali stavljati injekciju protiv mastitisa kad ga uopste nema sisa funkcionise i mleko je normalno kao i u ostalim.

To vam je uglavnom malo svega jel na sve to dodate 100kg kukuruza, a treba da izmerite sve komponente i da onda dodate kukuruz do 100kg zna ci da ukupno bude 100 kg, a ne sto i kusur. Koncentrati se prave i racunaju na 100 kg ukupne smese.

To sa cicokom je isto ko i sa puzevima sto je bilo.........da je toliko dobro ceo svet bi hranio sa time krave......
Pa isto to i ja mislim i kad sam se raspitivao niko takodje nije znao kakav je sastav.E sad u mom kraju vido sam nekoliko parcela sa cicokom i kad sam vido kolika je masa,bilo mi zanimljivo.Stvarno daje veoma veliku masu.E sad ako ima neku hranljivu vrednost ja mislim da je bolje to zasaditi nego svake godine orati i spremati i ulagati u repromaterijale.Neverovatno kolike zbunove daje ta biljka.U vezi silaza ja bih prece selao lucerku koja se jedared seje u par godina i daje dosta prinosa nego da opet orem svake godine.Prvi otkos senaza,drugi i svi ostali seno,a moze i opet senaza.Ovako ores,sejes-dosta ulaganja,po meni.

- - - - - - - - - -

Evo jedne proste recepture ali zanimljive.
p4030525.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Nije čičoku problem zasaditi ali ju je problem uništiti , kod nas su je lovci sadili za divlje svinje i s vremenom se prošila po okolinim njivama, ljudi imali ogromne probleme uništiti je jer tjera i iz gomolja ali i iz sjemena.

Poslednja izmena od urednika:
zasto kad kravu prestanes muzeti 3 puta dnevno za manje od mesec dana smanji oko 6 kila dnevo.a isto se rani???

zasto kad kravu prestanes muzeti 3 puta dnevno za manje od mesec dana smanji oko 6 kila dnevo.a isto se rani???
Да ли ти смањи млеко пошто се отели или у средини лактације, има крава које када прође два месеца од телења драстично смање млеко без обзира на исхрану. Што се тиче чичоке и њене употребе у исхрани крава моје лично мишљење је да чичока не може никада заменити луцерку, сточни грашак, силажу од кукуруз...Па када су се краве само храниле кромпиром ,ја мислим да она доноси више штетних ефеката него корисних,ко жели да је сије нека добро размисли колико ће добити а колико изгубити, јер они који продају репро материјал су само трговци а ви гледајте шта ћете са тим коровом после да радите.

Kod mene u okolini niko nije sejao cicoku ,skoro mi je bio neki promoter u vezi nje ali mi nije ulio nikakvo znanje u vezi cicoke verovatno cist trgovac, ove godine razmisljam da pokosim tritikal kad bude u vostanom zrenju i pravim senazu od njega posto on naraste i preko metra visine sto znaci da bi tu trebalo da bude dosta mase, a posle toga da posejem kukuruz za silazu i tako ostvarim dve zetve, sta vi mislite o ovoj kombinaciji?

Lucerku ne moze nista da zameni.Silaza kukuruza je prava stvar,samo svake godine zasnivanje kulture.

- - - - - - - - - -

Kod mene u okolini niko nije sejao cicoku ,skoro mi je bio neki promoter u vezi nje ali mi nije ulio nikakvo znanje u vezi cicoke verovatno cist trgovac, ove godine razmisljam da pokosim tritikal kad bude u vostanom zrenju i pravim senazu od njega posto on naraste i preko metra visine sto znaci da bi tu trebalo da bude dosta mase, a posle toga da posejem kukuruz za silazu i tako ostvarim dve zetve, sta vi mislite o ovoj kombinaciji?
Ako bude kisna godina ili imas navodnjavanje bice prava stvar.

@milan 87
Normalno je da krave smanje količinu mleka kada se pređe sa trokratne na dvokratnu mužu. Mleko se stvara do momenta dok pritisak u vimenu ne postane toliki da prestane sinteza. Česćom mužom taj pritisak nikad ne postane toliki da inhibira sintezu mleka pa se mleko bukvalno sintetiše svo vreme. Zato se sa trokratnom mužom sa istom ishranom i grlima dobije 10-25% mleka više nego sa dvokratnom, samo je pitanje da li ta količina mleka pokriva troškove angažovanja dodatne radne snage i troškove koji se prave sa uvođenjem treće muže.

Odlicna kombinacija svaka cast

dali smem da dajem kravama koje su skoro osemenjene da piju hiru(surutku) koja se dobija sirenjem sira?

Pa isto to i ja mislim i kad sam se raspitivao niko takodje nije znao kakav je sastav.E sad u mom kraju vido sam nekoliko parcela sa cicokom i kad sam vido kolika je masa,bilo mi zanimljivo.Stvarno daje veoma veliku masu.E sad ako ima neku hranljivu vrednost ja mislim da je bolje to zasaditi nego svake godine orati i spremati i ulagati u repromaterijale.Neverovatno kolike zbunove daje ta biljka.U vezi silaza ja bih prece selao lucerku koja se jedared seje u par godina i daje dosta prinosa nego da opet orem svake godine.Prvi otkos senaza,drugi i svi ostali seno,a moze i opet senaza.Ovako ores,sejes-dosta ulaganja,po meni.

- - - - - - - - - -

Evo jedne proste recepture ali zanimljive.
p4030525.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
ova receptura jeste jednostavna ali je baš i nije najbolja noviji načini ishrane kažu da nijedna komponenta u smjesi ne treba da prelazi 40%.a kukuruz bez obzira na zasnivanje svake godine je još uvjek najjeftinija hrana i sjenaža ne može nikako da je zamjeni da je nadopuni to svakako ali da je zamjeni to ne

Daj ne zezaj ima toliko farmi na zapadu koje hrane samo senazom i ima kod nas toliko savremenih recepata koji su upravo namenjeni samo senazi.U tom slucaju je koncentrat nesto drugaciji u cilju povecanja energije.Receptura koju sam okacio,sta znam.Ne bi smeo da je komentarisem jer je iz knjige cuvenog profesora Antova iz'95.To su veliki strucnjaci i njihovo iskustvo i znanje je za nas nedostizno.Sto se mene tice stavio sam je za one koji imaju nizu proizvodnju i koji ne ocekuju nista posebno.Za ozbiljnije ima toliko jacih i modernijih receptura ali su mnoge komponente nedostupne i sve je komplikovano za pravljenje kad imas 10-15 komponenti.
Kako da ti kukuruz bude jeftiniji ako moras da nadjubris pa ores,nadjubris pa pripremis,sejes i kupis seme,prskas herbicidima 1-2 puta,spartas,siliras pa opet sve isto.A lucerka jedared sejanje pa samo kosenje i siliranje narednih barem 5 godina.A prinos godisnji je priblizan.

ima farmi na zapadu koje su brdskim predjelima i koji iz nekog razloga ne mogu ili nemaju uslova za uzgoj kukuruza i zbog toga su se bazirali na nešto drugo a silaža i sjenaža nemaju ni slične hranidbene vrijednosti i zato ih ne možemo uspoređivati.a što se tiče kukuruza kad ima toliki udio u smjesi onda pogledajte u balegi koliko ima neprobavljenog znači bačenog kukuruza a taj omjer smanjte na 30 % pa mi recite da li ima onda neprobavljenog kukuruza
. smjesa ne mora biti komplikovana npr 30%kukuruz 20%ječam 20% stočno brašno i30 super za krave(soja,suncokret ,premix,melasa,itd da ne nabrajam sve)

Neka računica je da krava ne može da svari preko 3kg kukuruza dnevno tako da treba količinu kukuruza prilagoditi utrošku hrane da se ne bi dešavalo ovo što pankin kaže.

Veliki je problem što se hvatamo receptura ko pijani plota.
Treba sagledati realno šta se može i šta se proizvede na imanju i na osnovu toga izbalansirati E i P i napraviti recepturu.
Što izgleda jednostavno :ideja:
Ono što mogu proizvesti.
Kukuruz,ječam,pšenica,tritikal
soja,suncokret,grašak -sunc.sačma,sojina sačma i sojin griz(punomasni)
Silaža kukuruzna,senaža grašak-ovas,senaža-lucerka i senaža sirak.
Koncetrati,premiksi nus proizvdi industrije šećera -dostupni
Ne mogu proizvesti ništa što se suši,prevrće,sakuplja,balira,slaže i fizikališe.( suva lucerka,seno)
Sva gore navedsena hrana je dostupna u neograničenoj količini za planirani broj grla.
Ja bi vas zamolio da mi date vaše mišljenje koja bi receptura bila najoptimalnija za mlečnost od 5500-6000 l u laktaciji recimo sa solidnom genetskom predizpozicijom.

Nazad
Vrh