Ishrana muznih krava

Zelim samo nesto da objasnim. Receptura za spremanje koncentrata je jedna stvar i odnosi se na pravljenje koncentrata za krave muzare koji ispunjava neke standarde u pogledu proteina masti celuloze i ostalo. Sasvim druga stvar je pravljenje obroka za krave muzare gde se ubacuju koncentrovana hraniva plus sva ostala hraniva tipa senaza silaza seno itd, i gde su pocetne potrebe mnogo komplikovanije i odnose se na kravu koja je recimo u punoj produkciji ili steona ili zasusena itd... i gde treba izalansirati jako mnogo stavki da bi to bio apsolutno zadovoljavajuci obrok. Iz ovih razlog se u svetu najvise koristi TMR nacin ishrane koji podrazumeva da se grupisu na hranidbenom delu zivotinje slicnih proizvodnih karakteristika da bi svaka grupa mogla da dobije odgovarajuce izbalansiran obrok. Jer ne mozete da stavite jednu pored druge kravu koja je pred zasusenjem i kravu koja daje 35l mleka jer je oteljena pre mesec dana i da ih isto hranite.

Veliki je problem što se hvatamo receptura ko pijani plota.
Treba sagledati realno šta se može i šta se proizvede na imanju i na osnovu toga izbalansirati E i P i napraviti recepturu.
Što izgleda jednostavno :ideja:
Ono što mogu proizvesti.
Kukuruz,ječam,pšenica,tritikal
soja,suncokret,grašak -sunc.sačma,sojina sačma i sojin griz(punomasni)
Silaža kukuruzna,senaža grašak-ovas,senaža-lucerka i senaža sirak.
Koncetrati,premiksi nus proizvdi industrije šećera -dostupni
Ne mogu proizvesti ništa što se suši,prevrće,sakuplja,balira,slaže i fizikališe.( suva lucerka,seno)
Sva gore navedsena hrana je dostupna u neograničenoj količini za planirani broj grla.
Ja bi vas zamolio da mi date vaše mišljenje koja bi receptura bila najoptimalnija za mlečnost od 5500-6000 l u laktaciji recimo sa solidnom genetskom predizpozicijom.

Ako možeš da proizvedeš i travnu i kukuruznu silažu recept ti je sledeći:

Travne silaže 19kg
Kukuruzne silaže 19kg
Slama 0.5kg
Koncentrat 18% proteina: Do 20l mleka - 4kg, Do 25l 6kg, Do 30l 8kg, Do 35l 10kg, do 40l 12.5kg

Mogu samo ne mogu da proizvedem suvu detelinu i seno.
Mark slažem se sa tobom da sve krave treba razvrstati po kategoriju ali sam hteo nešto okvirno da saznam.
Koristila bi TMR ishrana. Meni lično najbitnija stvar je kako napraviti hranu da izbegnem suvu detelinu i seno a da taj obrok sadrži sve što je kravi poterbno a pritom ne narušava njeno zdravstveno stanje.

Iz ovih razlog se u svetu najvise koristi TMR nacin ishrane koji podrazumeva da se grupisu na hranidbenom delu zivotinje slicnih proizvodnih karakteristika da bi svaka grupa mogla da dobije odgovarajuce izbalansiran obrok. Jer ne mozete da stavite jednu pored druge kravu koja je pred zasusenjem i kravu koja daje 35l mleka jer je oteljena pre mesec dana i da ih isto hranite.
Ti to iz svog iskustva? Neka prosećna stada još rade po toj filozofiji. A kad sa znanjem (svojim, ili tuđim/plaćenim, nema veze) 'digneš' stado preko nekih 10.000 kg/godinu., sve krave u muži se mogu hranit sa istim obrokom. Jer tad se ide tome, da krave zasušuju sa dnevnom proizvodnjom preko 25 kg i takve krave nemaju problema sa prebogatim obrokom. U mnogo situacija se počelo korištenje TMR obroka u vrlo neujednačenom stadu i po inerciji iz naviknutosti na stari individualni sistem hranjenja, se želi krave podelit po produkciji. Ako je obrok pravilno sastavljen (i pripremljen) po pitanju kabastih komponenata, imaju krave različite potrebe i ne pojedu sve krave istu količinu. Jer krava po telenju je gladna i jede ceo dan, dok krava u kasnijem stadiju steonosti nije u stanju komzumirat toliku količinu. Stavio sam u postu o poseti u A i njihov obrok. Sve krave u muži dobiju isti obrok, to ne znači, da pojedu istu količinu, a prosek stada je oko 10.000 kg na kravu.

Ti to iz svog iskustva? Neka prosećna stada još rade po toj filozofiji. A kad sa znanjem (svojim, ili tuđim/plaćenim, nema veze) 'digneš' stado preko nekih 10.000 kg/godinu., sve krave u muži se mogu hranit sa istim obrokom. Jer tad se ide tome, da krave zasušuju sa dnevnom proizvodnjom preko 25 kg i takve krave nemaju problema sa prebogatim obrokom. U mnogo situacija se počelo korištenje TMR obroka u vrlo neujednačenom stadu i po inerciji iz naviknutosti na stari individualni sistem hranjenja, se želi krave podelit po produkciji. Ako je obrok pravilno sastavljen (i pripremljen) po pitanju kabastih komponenata, imaju krave različite potrebe i ne pojedu sve krave istu količinu. Jer krava po telenju je gladna i jede ceo dan, dok krava u kasnijem stadiju steonosti nije u stanju komzumirat toliku količinu. Stavio sam u postu o poseti u A i njihov obrok. Sve krave u muži dobiju isti obrok, to ne znači, da pojedu istu količinu, a prosek stada je oko 10.000 kg na kravu.
Tacno je ovo sto ti kazes,ali su nase mogucnosti redovno skromne.Krava bi trebalo uvek da jede isto,uvek TMR,bez obzira na proizvodnju pa cak i u zasusenju-samo manje.Ali se cesto kod nas radi to da krave dobijaju hranu po proizvodnji a one u sasusenju nesto sasvim drugo i losije.Stetno je to po burag ali jos smo slabi za ozbiljnije stvari.
Trebalo bi da 1kg dobrog koncentrata daje 2kg mleka.

To je za najjednostavnije balansiranje obroka koji koriste proizvođači koji se ne razmeju previše u balansiranje obroka, vrlo jednostavno predviđaju potrebe u koncentratu za svoja grla. Za sintezu 1 kg mleka koje sadrži oko 3,1%proteina potrebno je oko 60 gr sirovog preoteina iz hrane, jer se protein koristi sa 50% efeikasnosti za proteine mleka, ostalo su uzdržne i nerazgradivi proteini. Ako je koncentrat sa 18% sirovih proteina u njegovih 300 gr ima 54 gr sirovih proteina, tako da je to jako blizu orijentacione vrednosti. Znači ovih 300 gr važi za koncentrata sa 18% SP, ne za druge. Veliki nedostatak ovog metoda je što ne uključuje kabasti deo obroka, tj vrednost osnovnog obroka, iz kojeg se sintetiše jedan deo mleka. Inače u praktičnoj primeni radi posao, ali ima velikih odstupanja.

Sve ste vi to lepo skolski napisali, ali gde smo mi ustvari u tome mislim na stocarstvo u Srbiji koje maltene vise i ne postoji nas seljak to jest stocar gleda da prodje sto jeftinije da bi mu nesto ostalo da prezivi jer ipak smo mi suvise daleko od Austrije ,Slovenije i te Evrope.

Da u pravu si kad bi radili po receptima +cena kukuruza malte ne radis protiv sebe iako si npr taj kukuruz proizveo na svojoj njivi ali i to kosta.Tako da jednostavno kalkulacija i ko kako odredi sebi tako ce mu biti.

Ja ne pričam o ekonomičnosti, nego to tako funkcioniše, tako je priroda regulisala, samo su ljudi izračunali a sad ko nama kroji ekonomiju i uslove poslovanja i kako se mi tu snalazimo, uklapamo, preživljavamo, to je nepredvidiva stvar u našoj lepoj nam zemlji.:ppozdrav:

u pravu ste ljudi sve to košta ali sa još nekim manjim preinakam u hranidbi dobijate veću količinu mlijeka zdraviju kravu i bolju reprodukciju pa malo iskalkulišite i oko toga.nadam se da ću sutra imati vremena da vam stavim moju trenutnu hranidbu koju mi je pravio momak koji mi proizvodi mix za krave u koji ja dodajem kukuruz stočno brašno i pšenicu ostalo je njegovo i od kabastog ide lucerka silaža imalo slame.da ste vidjeli ne bi vjerovali kolko je jedna kila slame promjenila sastav recepture .staviću pa ćemo onda malo polemisati

moje neko misljenje je ovako za men ovo nije skupo.ako krava da 20 kila dnevno daje ,a to mleko kosta . 20 * 35 din bez premiju je=700 nek pojede koncetrat 6 kila,po 40 je 240.teb ostaju 560 dinara i duze ce krava dati vecu kolicinu mleka sa koncetrat nego sa nasu hranu.i nema da mislis dal ce susa il grad to je neko moje razmisljanje.

240+560=800
Pa nece valjda samo 6 kg koncentrata da pojede dnevno,gde je bar 15kg deteline+ko sta jos daje...

E pa Milane loše ti razmišljanje.Jede ta krava još nešto osim 6 kg koncetrata,struja,voda,veterinar,tvoj rad......i još mnogo stvari koje nisi uvrstio u kalkulaciju.
No podsetio si me na jednog poznanika iz sela kaže pre par godina zaradio 30000 eura na zemlji(ratarstvo) ,tata iz CH kupio naftu,seme,hemiju,veštak platio radnika koji je radio a on bukvalno pokosio i predao i kaže ostalo mi 30000 eura.

moje neko misljenje je ovako za men ovo nije skupo.ako krava da 20 kila dnevno daje ,a to mleko kosta . 20 * 35 din bez premiju je=700 nek pojede koncetrat 6 kila,po 40 je 240.teb ostaju 560 dinara i duze ce krava dati vecu kolicinu mleka sa koncetrat nego sa nasu hranu.i nema da mislis dal ce susa il grad to je neko moje razmisljanje.

Razmisli malo u drugom pravcu, ako daš kravi 40kg neke silaže košta te 200din, i tih 6kg koncentrata dobićeš 25l mleka dobićeš 875, i imaćeš mnogo zdraviju kravu i svake godine po tele....

dobro to da .nisam racunao kabastu hranu.al nikad mi neracunamo taj rad.aza tu silazu ako nadjem coveka cu napravim posto nemam masine za to a retko koj oce da mu platim i da mi silira.

Zanima me sta su neki minimumi ovih komponenata za pravljene smese obroka sunc sacma,sojina sac,kvasac,kreda,so,stoc brasno,minazel svakako,koliko bi ovoga trebalo staviti na 100kg kukuruza prekrupe da bi se zadovoljile potrebe krava.Nemam neku veliku proizvodnju ali ove komponente su mi naj dostupnije i najjeftinije samo me zanima odnos na 100kg,ili da sve zajedno bude 1ookg.Mnogo bi mi znacio odg!

planiram da pocnem da pustam krave da pasu, interesuje me dali je rano sad da pocnem da ih pustam i kako ce se odraziti na krave? Planirao sam u pocetku da ih pustim po 2 - 3 sata dnevno

Ljudi samo pricate o koncentratu o najskupljoj hrani,bazirajte se na kabastu hranu konkretno na sjenjazu nju dopunjavajte kukuruznom silazom i koncentrat 4 - 5 kg po pkravii vidjecete rezultate vise mlijeka zdravija grla i normalno veca zarada

U vezi pustanja krava na pasu,to je uvek najbolje iz puno razloga:kretanje,sunce,socna i proteinska hrana.Ne znam kakva je kod tebe trava i gde mislis da vrsis ispasu.Kod mene je jos niska i mislim da krava jos nema sta da uhvati.Kako god pasa je pozeljna kad god je to moguce i sto je vise moguce.Naravno to je jaka promena hrane pa bi trebalo u pocetku biti pazljiv i ne napasati po ceo dan.U pocetku mogu da dobiju proliv.
Senaze i silaze bi trebalo da se daju u sto vecim kolicinama i cele godine.Neka racunica govori da bi krava mogla da daje do 18l od kabaste hrane a ostalo je od koncentrata,koji mora biti dobar.Sto vise zelis mleka vise moras dodati koncentrata.Ali dosta zavisi i od kvaliteta kabaste hrane.

Nazad
Vrh