Ishrana muznih krava

Trebalo bi da svi napisu sta misle o ishrani muznih krava.I onako kako hrane i oni strucniji kako misle da treba.Ne da bi bila polemika nego je ovo vazna tema i treba se potpuno utvrditi gradivo.Treba govoriti i o koncentrovanom obroku i osnovnom.Ishrana nam moze jedino pomoci da nekako nadjemo zaradu u ovom suludom vremenu,koja treba biti jeftina a ipak dovoljno kvalitetna za proizvodnju.

Vojkane nisam baš mislio baš na 10000 l godišnje.
Pitam iz jednog jedinog jedinog razloga a to je čovek koji radi sam gajenje useva za ishranu preživara nema mogućnosti za angažovanjem radne snage, skladišta i mašina za spremanjei čuvanje suve kabaste hrane. A ima mogućnost za spremanje i čuvanje senaže i silaže.
Znači niakakav rezultat tipa 10000 l nije u pitanju ni ništa slično stvar je jednostavno praktične prirode kod spremanja hrane.

Ja ne kažem da je bolje bez suncokretove sačme, ali je daleko od toga da ne može bez nje, i to potpisujem, dogovorite se vodim Vas na farmu i ko nije u pravu plaća ručak. Prosto ne volim isključivost, nije ovo dogma koja je neprikosnovena, jer nije sve tako crno belo pogotovu, ne u ishrani. Evo i ja pozivam ljude koji hrane krave, ako ne sad, da kažu kako su ih hranili kad im se najviše isplatila proizvodnja mleka?! Ja samo kažem ono što sam iskusio u realnoj proizvodnji, plus što se time delimično naučno bavim.
@mark 3
Da, zato su veterinari posisali svu pamet ovog sveta, pogotovu u selekciji na terenu, tu ste nezamenjivi.Opet ste isključivi, a to nije u redu. Pogledajte dosad koliko je veterinara (koji su završili veterinu kao primarno obrazovanje) napravili ključni pomak u razvoju nutricionizma i razvoja linearnih modela za procenu priplodne vrednosti u svetu?!

Ne zelim da se svadjam a o selekciji evo primera konkretnog kako studentima sa stocarstva na sajmu ode jedan ustrojen pastuv jedan slep dva sa karkusom i jedan sa eksterijernom manom a za tog ustrojenog su pola sat svi redom se divili kako lepsu kobilu nisu videli sve to rekli studenti sa poljoprivrednog fakulteta. Drugi primer na farmi svinja necu da imenujem kojoj doticni magistar kojeg mnogi od nas znaju takodje agrnom stocar je davao prasicima neku verziju cokolina pa smo imali smrtnost na zaljucenju 70%, a koleginica takodje agronom koja matici krave na mom terenu za pola litre rakije od kera ce napraviti elitnu junicu toliko. Ja kolega sa agronomima stocarima imam jako strasno iskustvo.

Brat u proizvodnji koncentrata koristi obje tj. suncokretovu i sojinu sačmu te bypass soju, ako se može naći koristi i repičinu sačmu plus naravno žitarice, premiks, stočnu sodu i benural. glavna osnova obroka su mu sjenaža (tal. ljulj), silaža kukuruza i stočnog sirka te nešto malo slame, za prošlu godinu je imao prosjek 8400 litara po kravi na ukupno 52 zaključene laktacije u prosječnom trajanju od 306 dana, 49 krava je simentalske pasmine.

Planiram da promenim strukturu setve,i da krave sto se tice kabastog dela obroka hranim sa senazom od smese graska i zobi,silazom od sudanske trave,silazom od kukuruza i detelinom e sad dal senazom ili silazom jos ne znam,inace to planiram ako za sledecu godinu ali bih svejedno voleo da cujem vase misljenje sto se ovoga tice..

Mislim da upravo kod krava koje su preko 8.000kg mleka u laktaciji obavezno korišćenje sačme uljanje i suncokretove repice jer one u buragu ne mogu da iskoriste tih 10kg koncentrata pa absorpcija treba da prelazi u tanko crevo. E sad ako pričamo o rentabilnosti te proizvodnje o kojoj priča prof. dr. Seljak iskreno pretpostavljam da je rentabilna jer da nije ni jedna krava ne bi dala preko 7.000, a koliko sam upoznat na zapadu krava ispod 30.000 u životnoj dobi nije rentabilna tj. tek posle 30.000 počinje da se zarađuje na njoj, cena mleka nije mnogo veća a i subvencijama se bliži kraj, jedina prednost je što na zapadu mogu da uvezu GMO sojinu sačmu.
U SANO proizvodima ima i sačme uljane repice i lana kao što je Vojkan rekao a razlog je što je receptura ista i u Nemačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj i kod nas.
@ suboticanin, na tvom mestu ja bih radio samo silažu ako možeš da je spremiš kako treba i ako imaš prostora.

Ne zelim da se svadjam a o selekciji evo primera konkretnog kako studentima sa stocarstva na sajmu ode jedan ustrojen pastuv jedan slep dva sa karkusom i jedan sa eksterijernom manom a za tog ustrojenog su pola sat svi redom se divili kako lepsu kobilu nisu videli sve to rekli studenti sa poljoprivrednog fakulteta. Drugi primer na farmi svinja necu da imenujem kojoj doticni magistar kojeg mnogi od nas znaju takodje agrnom stocar je davao prasicima neku verziju cokolina pa smo imali smrtnost na zaljucenju 70%, a koleginica takodje agronom koja matici krave na mom terenu za pola litre rakije od kera ce napraviti elitnu junicu toliko. Ja kolega sa agronomima stocarima imam jako strasno iskustvo.
Ja sa veterinarima imam katastrofalno iskustvo. Kod mene 70% krava se osemenjava sa mladim bikovima u testu, jer veterinari ga dobijaju džabe ili za 100 din, inajviše zarađuju na njima, a da li je će taj biti ocenjen pozitivno ili ima teška teljenja to Vas ne zanima. Zatim kad god dođu uvek ostave prostora da dođu i sutra, a to je minimum 50e, nikad ne daju celu terapiju, znam par domaćina koja su imala uginuća krava zbog toga. Zatim ovi iz veterinarske stanice koji su zaduženi za mere ministarstva, odjavili nam kravu koja je na gazdinstvu samoinicijativno, ne obeleže grla do 6 meseci. Sva sreća ima dobrih stručnjaka, sa jednim takvim sarađujem već 5 godina, ali imate bisera i sujetni ste poprilično, tako da vidite šta imate vi pa onda kudite druge. Ja znam ko je sve inženjer, kamo sreće da smo operativniji, probojniji ali niste vi baš tako Bogom dani.

Ala nas nakudi,sad treba i ja da pocnem da kudim stocare i da se raspravljamo 2 dana.Ovo je Srbija i ovde ima raznih ljudi,neki su dobri a neki ne,neki misle samo na pare a neki vide i dalje od toga.Ako ti jedan ne valja ti idi kod drugoga pa kad taj prvi vidi da ga ljudi izbegavaju on ce se opametiti.Zasto dozvoljavas da ti neko osemeni kravu na taj nacin,lepo ga pitaj sta ima od bikova.Ako ti se ne dopada neces valjda da bacas pare.Ja kod mene uvek pitam sta domacin zeli,cak pokazem i katalog i sve se vidi.Mora se misliti i za sutra a ne samo za danas.Naravno greske se desavaju,ipak se ima puno posla,odjava,prijava.Ako su ljudi normalni sve se resi.

- - - - - - - - - -

Vojkane nisam baš mislio baš na 10000 l godišnje.
Pitam iz jednog jedinog jedinog razloga a to je čovek koji radi sam gajenje useva za ishranu preživara nema mogućnosti za angažovanjem radne snage, skladišta i mašina za spremanjei čuvanje suve kabaste hrane. A ima mogućnost za spremanje i čuvanje senaže i silaže.
Znači niakakav rezultat tipa 10000 l nije u pitanju ni ništa slično stvar je jednostavno praktične prirode kod spremanja hrane.
Zasto da ne,ako napravis dovoljno kvalitetnu silazu-senazu i "ubedis" kravu da pojede vecu kolicinu a pri tom dajes sasvim solidan koncentrat i imas dobru genetiku proizvodnja ce biti jako visoka.Cini se da sam naveo mnogo toga ali u principu nije nista tesko.Kod mene je recimo pre neki dan nestala silaza kukuruza i evo vec nekoi vreme posmatram mlecnost mi je niza nego ranije sa silazom koja i nije bila nesto dobra jer je bilo manje zrna nego uobicajeno.Spremanje sena je daleko veci i tezi posao nego silaze.Zato se ja i trudim da svake godine sve vise uvodim silazu i da je imam sve duze.Kamo srece da imam silazu za celu godinu.

Не баш код мене, већ у селу и крају. Код мене свака крава има бика са којим ће бити осемењена, семе наручујем ја и чувам код ветеринара. То ми је баш најужа област истраживања, селекција и оплемењивање. Нисам накудио, него просто у свакој струци има добрих и лоших стручнјака, и добрих и лоших лјуди, е сад ко на шта налети, ја налећем на све и свашта, и не волим да генерализујем, али ме марк3 мало повукао за језик. Али суштина је да су ветеринари присутнији на терену, тако да сносе више одговорности, поготову у селекцији.

uvek su veterinari za sve krivi a kriva je drzava jer konkretno i dalje na trzistu sa sistemom dodele programa mera je prisutan monopol dok god to ne bude liberalizovano nema od kvalitetne usluge nista zanam iz licnog iskustva jer neradim program mera. Ispadam magarac jer u kontejneru najeftinije seme od 800 dinara i borim se za kvalitet a na kraju nemam leba da jedem jer je nasem seljaku najbitnija cena(da je sto jeftinije) i ko mu izdaje pasos i mlecnu kartu jer znas sa takvim veterinarom ne smes da se zameras.

Iskreno, apsolutno se slažem sa ovim, svaka je na mestu, ja baš imam problem jer mi veterinari iz službe ne rade ništa sem onog što im država zahteva, i u vrlo lošim odnosima smo, jer su monopolisti i nisu ni najmanje korektni. Slažem se da svima treba omogućiti da imaju deo kolača.

Imam problem sa jednom karavom,odnosno vimenom vime iznad jedne sise je tvrdo krava se muze i ta sisa je aktivna ali i posle izmuzanja ista stvar,sta da radim?I jos jedno pitanje kravama dajem u sa prekrupom(samleven kukuruz)suncukretovu sacmu,stocni kvasac,stocnu kredu,stocno brasno,sojinu sacmu odnosno svoju soju,zatim detelinu i slamu.Sta bih jos mogao da dodam da nije preskupo a da pokusam da povecam kolicinu mleka(neki koncentrat,premiks itd),krave su simentalke relativno mlade 2,3,4tele.

Ajde reci koliko ti daju sada mleka te krave sto jedu taj koncentrat sto sam pravis i reci koliko cega stavljas u koncentrat.Rekao si sta stavljas ali ne i koliko?Od kad te zeza ta krava sa vimenom,jel mislis da je mleko ispravno,kad malo pomuzes u saku jel bas mleko ili kao neka vodica belicasta.Ako probas da pomuzes dva-tri mlaza u kanal koji je obicno tamne boje ima li grudvica ili je mleko cisto???

Ubaci bilo koji premiks obavezno, makar Kostovit ako nema ništa bolje, mada verujem da ima svašta, ima pametnijih od mene, ali ja bih nekom kremom pokrenuo malo cirkulaciju na tom vimenu.

Imam problem sa jednom karavom,odnosno vimenom vime iznad jedne sise je tvrdo krava se muze i ta sisa je aktivna ali i posle izmuzanja ista stvar,sta da radim?I jos jedno pitanje kravama dajem u sa prekrupom(samleven kukuruz)suncukretovu sacmu,stocni kvasac,stocnu kredu,stocno brasno,sojinu sacmu odnosno svoju soju,zatim detelinu i slamu.Sta bih jos mogao da dodam da nije preskupo a da pokusam da povecam kolicinu mleka(neki koncentrat,premiks itd),krave su simentalke relativno mlade 2,3,4tele.
Ubaci joj injekciju za mastitis.Da li znaš kakva je procedura.

Da iskren budem moj matori se bavi kravama,sad je nesto bolestan pa sam ja preuzeo dok ne ozdravi.Znam sta stavlja ali ne znam u kojim kolicinama,sto se tice tog vimena mleko je u redu i iz te sise ide mleko normalno ali je tvrdo u odnosu na druge.Mastitisa nema,i ja sam pomislio na neki premiks ali ne znam stanabrojte mi neke vrste ili marke,firme koe to rade.Krave daju sad izmedju 6,8 litara mleka u muzi,mada je i detelina loseg kvaliteta a i nemaje mnogo pa stedimo do nove!

Ček jel daju 6-8 x 2 ili je to ukupna količina mleka, što se tiče premiksa pođi u poljoprivrednu apoteku i pitaj koje premikse za muzne krave imaju?

To vime ti je takvo ili kao posledica neke ranije upale ili je pocelo vezivno tkivo da zamenjuje mlecnu zlezdu i mislim da tu ne mozes vise nista da ucinis.Vidjao sam to dosta kod ovaca.
Svaki koncetrat ti je skupa hrana za mleko ako stedis na kabastoj hrani.Moj ti je savet da dodas minerale ali to nece nesto povecati mlecnost.Najjeftiniji ti je nutriplus 10kg 1000din a potom imas kostanvit i gomilu slicnih sa slicnom cenom.Ovi skuplji nisu za tu proizvodnju.Kad dodje novo seno onda treba sve korigovati i nanovo napraviti kalkulaciju proizvodnje sa novim nacinom ishrane.

Nazad
Vrh