• U toku je akcija za naručivanje radnih pantalona koje će imati logo poljoinfo foruma. Akcija traje do do 24.maja 2020. Za dodatne informacije pogledajte sledeći LINK.

Ishrana muznih krava

ati024

Član
Učlanjen(a)
1 Apr 2014
Poruka
76
Lokacija
kavilo
Kako merite pojedinačno? Jel ide preko mlekare.? Inače mlekare imaju naviku da ovako na proleće smanje mm i pro. Pravadaju se kao ljudi počinju da hrane sa zelenom masom pa zato pada mm i pro. Kad sM ih pitao da zašto i kod mene pada iako preko cele godine sam hranio isto nisu hteli da odgovore.

Tapatalkkal küldve az én Coolpad E501_EU eszközömről
 

gromil

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2014
Poruka
389
Lokacija
Derventa Rep.Srpska
Moj komsija, koji inace sve naopako radi, skoro svake godine cim mu napravimo silazu on odmah krene s jednog kraja trenca polako da trosi i nebude nesto vise kvara nego kod mene koji nista ne diram dok se ne zavrsi fermentacija.
 

sremac84

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2014
Poruka
3.425
Lokacija
indjija
U svakom slucaju ne bi trebalo davati 20ak dana dok silaza ne odradi svoje jer nije zdravo da goveda jedu dok je u procesu fermentacije..
Isto vazi i za baliranu lucerku,isto oko oko 20ak dana ne bi trebalo davati,al i ja ko i taj tvoj komsija odma dajem,pa im nije nista,bar ne na oko vidljivo..
Kad stavljam bale u senjak posto imam samo jedna vrata uvek ona starija ostane u dnu senjaka a prema vratima tek izbalirana,i sta cu,moram nju davati..
Al nije pozeljno u svakom slucaju..
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.419
Lokacija
Vukov Jadar
Nisam odavno bio na forumu, odmor na selu uzima danak ������ Iseckan kukuruz za silazu ima najvecu hranljivu vrednost u momentu seckanja u odnosu na kasniji period, i tad je najprirodnija i najbolja hrana. Fermentacija je
iznudjen proces da bi se sacuvala masa u duzem vremenskom periodu, fermentacija ne cini masu boljom i kvalitetnijom, vec je to najjeftiniji nacin da sacuvamo masu od kvarenja. Kao i sa tek baliranom lucerkom, tad je najhranljivija u odnosu na kasniji period, jer nakon tog perioda preovladavaju procesi oksidacije i razgradnje. Samo je bitno uvesti hraniva u ishranu pravilno.
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.419
Lokacija
Vukov Jadar
Uf, u idealnim uslovima moze da se kaze da dolazi do uproscavanja nekih hranljivih materija koje su svarljivije i usvojivije u odnosu na pocetni materijal, ali u praksi to bas ne funkcioni se tako, bar moje iskustvo. Svaka fermentacija zahteva energiju, tj. egzotermni je proces usled cega i dolazi do zagrevanja silaze, tako da se deo potrosi u tu svrhu, pa oslobodjeni ugljen dioksid, pa naknadna fermentacija i rad kvasaca, tako da im od pocetnog materijala samo oduzimamo kako idemo ka jaslama. Da ne racunam degradaciju proteina. Teoretski ima logike, ali prakticno slabo sta bude tako.
 

sremac84

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2014
Poruka
3.425
Lokacija
indjija
Zasto nije pozeljno davati tek izbaliranu lucerku i neprevrelu silazu?!
Nisam profesore mislio na tek iseckanu silazu,nju dajem svakodnevno i goveda se dave u njoj...mislio sam dok je u procesu fermentacije...sto ne valja piti rampos?(ili kako ko vec zove kad sira prelazi u vino,dok traje proces vrenja deda nam je strogo zabranjivao da silazimo u podrum) jesam li u pravu ili gresim negde?
 

ivann

Član
Učlanjen(a)
7 Feb 2013
Poruka
426
Lokacija
Kruševac
Koji proizvod koristite u ishrani koji u sebi ima Žive ćelije kvasca?
 
Poslednja izmena:

smiljan123

Član
Učlanjen(a)
24 Mar 2016
Poruka
1.676
Lokacija
Prnjavor
Pri kraju sam sa proslogodisnjim kukuruzom i moram pocet ovogodisnji koristit a nisam siguran bil moglo stetiti stoci,pogotovo bikovima posto vise pojedu.Skrunio sam jednu tonu i rastreso po ploci al i tako treba vremena da se osusi
 

smiljan123

Član
Učlanjen(a)
24 Mar 2016
Poruka
1.676
Lokacija
Prnjavor
Neznam..nisam nikad bio u prilici da ga moram davat nedovoljno suvog...Znam da svinjama nije dobar friski kukuruz pa cu njima ostavit proslogodisnji a stoci ide ovaj novi
 
Vrh