Inkubatori i prateća oprema

Odg: Inkubatori i prateća opreme

Sad sam tek pogledao na YT i moze i tako mada mislim da je mnogo bolje kad jaja stoje vertikalno nego ovako mada i kod kvocke stoje polozena pa se pilici lepo izvedu. :sta:
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

E, ovo mene interesuje koliko se ona guraju napred, nazad ceo krug ili pola ili više, jer planiram da ovo ugradim u moj inkubator da ne bih okretao jaja svaki put rukom. Prvo hladim ih dok ih okrenem, drugo dohvaćam ih uvek rukama i nisam siguran kako ih okrenem, čak sam crtao putače na njih , pa uveče putača gore, a ujutro putača dole.
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Jaja koja leže položeno okreću se za 180 stepeni, tj. pola kruga jer ako je ceo krug dođeš na isto i ništa nisi uradio. Kod mene u inkubatoru je to nekih 7 cm pomeranje. Jednostavno, izmeri obim jajeta i podeli na dva i to je tih nekih 7cm. To jest, ako je prečnik jajeta za nasad oko 4.5 cm onda je obim 4.5 x 3.14= 14.13 cm i to podeliš sa dva.
Što se tiče načina na koja su jaja postavljena, mislim da nema neke velike razlike, jer kao što reče Robins i pod kvočkom su poleške, i da tu mnogo više odlučuje ekonomski faktor.
Recimo u ovaj moj napravljen od starog frižidera staje 84 kokošijih jaja, ali da su poređana uspravno , kao što je Robins opisivao, a i kao na ovoj slici

iedv0p.jpg


stalo bi ih bar 20% više. Meni to nije bitno jer mi je i ovo dovoljno, ali ako je u pitanju inkubator od recimo 10 000 jaja, tu već 20% gore-dole ima značajnu ulogu, uz utrošak iste energije.

Ali sam primetio da je mnogo bitnije i bolje ako je inkubator skoro pun ili pun, nego poluprazan, pogotovo kod onih koji nemaju ventilator. Zato sam i ja u svoj naknadno dodao dva koja se koriste za hlađenje kućišta računara.
Pozdrav :ppozdrav:
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Povezani su preko starog napajanja od računara koje sam imao, pošto rade na 12 V, ili ako imaš neki adapter i non stop rade. Nemaju veze sa termostatom, rade i kad termostat uključi i isključi grejače, tj u mom slučaju sijalice. Nema potrebe da se odmaraju, predviđeni su da rade tako. Na poslu gde radim na termokomandama računari se ne gase mesecima, i još ni jedan nije crkao od "umora". Kod mene su u pitanju dva od 140 mm i nekih 1000 o/min, a ima da se kupe za nekih 350- 400 din po komadu. Još imaju i plave diode na sebi, pa kad se doda ono pali - gasi svetlo od strane termostata, u inkubatoru dođe kao u nekom disko-klubu ... ::namigivanje::
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Pošto je meni grejač na plafonu, zategnuta spiralna žica, da li da stavim ventilator iznad jaja, odnosno izmedju grejača i jaja ili ispod fioke, odnosno ispod jaja. Ako može još jedno pitanje pošto je ovo ručni inkubator, sam sam ga pravio, koja bi trebalo da bude optimalna temperatura na termostatu, odnosno u inkubatoru. Ja vršim kontrolu toplomerom.
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Ne znam kako ti izgleda inkubator i veličinu, ali recimo ovu sam sliku našao na netu na jednom sličnom forumu, i mislim da može da ti pomogne, gde je žica grejač kao kod tebe i postavljena na plafonu inkubatora, a u pitanju manji inkubator. I kod mene su slično postavljeni ventilatori, ali površina plafona je nešto veća i izdužena, a ne približno četvrtasta kao na slici, pa se pokazalo da je bolje staviti dva.

2wefiis.jpg


Ventilator obavezno duva u plafon inkubatora,gde se dalje vazduh širi prema grejačima, zagreva i potiskuje dole prema jajima.

A temperaturu podesi da bude oko 38,2 - 38.3 C, bar je kod mene tako, mereno u visini vrha jaja, ali da toplomer ne dodiruje jaja već meri prostor između njih. Imaš sliku na 4 strani ove teme, gde sam opisao izgradnju mog inkubatora sliku kako je postavljen toplomer između jaja, kojim se kontroliše temperatura .
Obavezno inkubator prvo prazan zagrej na tu temperaturu , pa kad se ustali ubaci jaja. Moraćeš možda da koriguješ temp bar još dva puta,tj malo će porasti pa ćeš morati da je smanjiš, prvi put posle recimo dan-dva kada se jaja zagreju, a drugi pred kraj inkubacije kada pilići ožive u jajima i počnu i sami da odaju toplotu.
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Aleks je napisao(la):
koje velicine je kuler?

Taj crni ne znam tačno pošto je slika preuzeta sa neta, ali na mom su dva od 140 mm i 1000 o/min. Dimenzije unutrašnjosti inkubatora su širina 70 cm, visina 45 cm i dubina nekih 50 cm.

eqdy5d.jpg


hrn40l.jpg


a evo i konačnog izgleda dela za automatsko okretanje, a i snimka kao odgovor nekima koji su me pitali zašto okrugla ploča, može li samo neki vid ekcentar osovinice, jer se na prvim slikama nije video postavljeni mikro prekidač, koji kada motor dobije signal da krene, uvek ga isključi na pola kruga ili ti već pominjanih 180 stepeni.


mrv40w.jpg


2iqxq15.jpg



http://www.youtube.com/watch?v=6As0gXqFK80

http://www.youtube.com/watch?v=0CQrTV7RKI8
:ppozdrav:
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

18 dan se vadi napolje i jaja ostaju na mrežici, doda još jedna posuda vode ispod police sa mrežicom i ne dira ništa do vađenja pilića posle izleganja.
Sada, baš "testiram" da nađem posudu odgovarajuće površine na koju ću staviti žičanu mrežu i mali ventilator, i pokušavam da dobijem kada je ventilator mali isključen vlažnost oko 55 % u inkubatoru, a kada ga uključim da duva u pravcu površine vode nekih 70% vlažnosti, tako da bih izbegao potrebe za ubacivanjem druge posude.
Takođe u isto vreme proveravam toplomerom temperature po uglovima i sredini inkubatora, i za sada su odstupanja svedena na minimum. Ali to nisam postigao samo ventilatorima, primetićeš gore na prvoj slici da sijalica u sredini svetli nešto slabije nego sijalice pored nje. Razlog je taj što su te sijalice sa strane od po 60W redno vezane jer je tem. bila najniža u uglovima do vrata, nešto viša u sredini i iza leve sijalice gde su dve sijalice redno vezane od po 40W, A iza desne sijalice i ove u sredini temp. je bila najviša i tu su dve sijalice od po 25W isto redno vezane.

Kada je bilo stanje kao na prvoj slici

jrd69w.jpg

odstupanja u temperaturi su bila oko 1.2 C



a kada sam povezao ovako i dodao ventilatore
t9wp5u.jpg

odstupanja su 0.2-0.3 C


ALI, poenta svega ovog što sam napisao i gušio sve vas koji ste ovo čitali, je ta da kod samogradnje inkubatora svaki je priča za sebe, i jedino sa probama i ponovnim probama na svom inkubatoru možeš da dođeš do dobrih rezultata. A ovo je vreme idealno, pre nego što počne sezona inkubiranja...
I kao što reče Milan Gutović,ko zna što sam se ovoliko raspisao, možda zato što znam kako je meni kad mi treba pomoć da nešto saznam, ali u svakom slučaju možda će nekom i koristiti. A i ako nekom naškodi, nemojte me gađati mućkovima, molim vas, nije bilo namerno ::namigivanje:: !!!
:ppozdrav:
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Jedino što ti priznajem, da si neumoran sa pitanjima ::namigivanje::, i mene si prevazišao na tom polju !
Redno vezane sijalice rade sa pola snage ( ako su od 60W rade sa 30W ) i na 110V svaka, tako da su rasterećene i RETKO, vrlo retko u tom slučaju crkavaju. A i ako se desi, pošto imam tri vezano nezavisna para, tu su druga dva da nadoknade dok se sijalica ne zameni. ...ima sve lepo opisano na netu ...ostalo je stvar izbora, recimo ove gore sijalice ukupno daju 125W, a nisam mogao da nađem tako mali grejač, pa još da je iz tri dela, pa ako jedan izda..zatim jeftinije su, lakše se menjaju ...itd ....imaju i grejači svojih prednosti, ali za hobiste mislim da je jednostavnije ovo sa sijalicama, ali ponavljam opet, stvar izbora.
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Nisam jedno vrijeme čitao ovu temu i vidim da ste se dosta raspisali. U ovim inkubatorima vidim dosta sličnosti sa svojim. Moj ima 2 ventilatora od kompjutera koji su između grijača i jaja i pušu prema grijaču. Treći ventilator je na komadu stiropola s rupom u sredini i pluta u posudi s vodom i puše prema vodi. Sva tri su spojena preko stabilizirano ispravljača napona i prvih 18 dana se vrte na 8-9V ,a poslije povečam na 12,5-13,5V. Radili su više od 5 mjeseci bez prestanka bez ikakvih problema. Odstupanje u temperaturi u inkubatoru je max. 0,2 °C, a termostat je precizan 0,1°C. Temperatura za kokošja jaja je 37,8-37,9 prvih 18 dana, kasnije je 37,5-37,6. Izleženost je uvijek iznad 95%. Inače su najbolji grijači oni od CEKAS žice. Te žice ima u svakom boljem elektro dućanu,a grijač vam može namotati svaki bolji električar ili ih odnesete tamo gdje se premataju elektromotori. Mene je grijač 150W izašo 20 kn (cca. 2,5 €)
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Ja imam 8 rupa na inkubatoru promjera 1 cm. Po dvije na svakoj strani. Prvih 14 dana su 3 otvorene, od 14 do 19 je 5 rupa otvoreno, od 19 do 21 tj. kad izlaze pilići otvorim po potrebi od 6 do 8 rupa. Ne hladi se previše jel je stiropol unutra pa malo teže probije zrak. Kad svi pilići izađu otvorim sve rupe da imaju zraka a njih ostavim unutra da se posuše.
 
Odg: Inkubatori i prateća opreme

Pozdrav svima. Ja sam novi na forumu. Molim nekog da mi kaze sta bolje utice na inkubaciju: sijalice ili spiralni grejac. unapred hvala
 
Dobar Dan

Zanima me da li neko zna gde ima de se kupe novi inkubatori do 150-200jaja....?
U kojima bih mogao da lezem pilice, curice, guscice i morcice.....?

Ali da budu sa automatskim okrecanjem jaja posto nisam uvek u mogucnosti da to u radim ja...?
I jos ako bi imali i automatsko kvasenje jaja, zaista bi bilo super.

Ako neko zna gde to moze da se nabavi, zamolio bih ga da mi se javi na pp. Hvala :)
 
Jaja koja leže položeno okreću se za 180 stepeni, tj. pola kruga jer ako je ceo krug dođeš na isto i ništa nisi uradio. Kod mene u inkubatoru je to nekih 7 cm pomeranje. Jednostavno, izmeri obim jajeta i podeli na dva i to je tih nekih 7cm. To jest, ako je prečnik jajeta za nasad oko 4.5 cm onda je obim 4.5 x 3.14= 14.13 cm i to podeliš sa dva.
Što se tiče načina na koja su jaja postavljena, mislim da nema neke velike razlike, jer kao što reče Robins i pod kvočkom su poleške, i da tu mnogo više odlučuje ekonomski faktor.
Recimo u ovaj moj napravljen od starog frižidera staje 84 kokošijih jaja, ali da su poređana uspravno , kao što je Robins opisivao, a i kao na ovoj slici

iedv0p.jpg


stalo bi ih bar 20% više. Meni to nije bitno jer mi je i ovo dovoljno, ali ako je u pitanju inkubator od recimo 10 000 jaja, tu već 20% gore-dole ima značajnu ulogu, uz utrošak iste energije.

Ali sam primetio da je mnogo bitnije i bolje ako je inkubator skoro pun ili pun, nego poluprazan, pogotovo kod onih koji nemaju ventilator. Zato sam i ja u svoj naknadno dodao dva koja se koriste za hlađenje kućišta računara.
Pozdrav :ppozdrav:

Ovu sliku sam licno slikao... ovo je moravin inkubator!!!
 
Nazad
Vrh