Informatika u ovčarstvu i kozarstvu

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja

ljubo31

Novajlija
Učlanjen(a)
1 Mar 2011
Poruka
8
Lokacija
Međaši RS
Skinuo sam StocKeeper '03 demo verziju, za aktivaciju programa traže 100 eura. Planiram stado od 100 ovaca ovog proljeća i mislim da bi za matičnu evidenciju stada sasvim odgovarala ova gore Exel aplikacija.
StocKeeper '03 je druga priča ali još čekamo crack.
Ako neko ima linkove molim objavu.
 

ПАСТИР

Član
Učlanjen(a)
15 Okt 2011
Poruka
206
Lokacija
Јагодина
Има ли каквих новост у вези софтверских помагала у овчарству/козарству?
Имали неки нови програм(чић)?
 

Чобанин

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Jul 2012
Poruka
12
Lokacija
Београд
Ево једног програма који би могао послужити, зове се Kural 6.0 и доста је једноставан. Можете га прилагодити вашим потребама што је добро, али мане су што не ради на свим ОС већ само на ХР и старијим, није преведен и препознаје само енглеска слова. Коме одговара у таквом облику може га преузети и користити.
Поред њега ја бих препоручио програме у виду дневника који би свима били од користи - лични дневник. Сви су преведени а на вама је да одаберете по жељи и да их користите. За више података погледајте овде, а моја препорука иде програму DiaryDominator који је најпростији. Сви наведени програми су бесплатни и одлични а на вама је само да их користите и уживате.
 

printer

Novajlija
Učlanjen(a)
24 Nov 2010
Poruka
3
Lokacija
Zrenjanin
Da se ukljicim

Pozdrav svima.Procitao sam temu i zainteresovan sam da uzmem ucesce. Odnedavno sam poceo da drzim koze i hocu da napravim neki programcic da sebi (a i drugima)olaksam pracenje dogadjaja oko koza. Pogledao sam neke preporucene programe ali i nisma stekao neki poseban utisak, zapravo cine mi se dosta zamumuljeno i komplikovano a meni nepotrebno. Bicu slobodan da zatrazim vas savet a za uzvrat ako se budem izborio sa ovim okacicu neku beta verziju pa neka se koristi ko hoce ako misli da ce koristi biti. U ovoj etapi me interesuje koje su to analize kozjeg mleka koje se rade, dakle decidirano, stavka po stavka kako se zove i kako se eventualno obelezava. Najbolje bi bilo ako neko ima neku radjenu analizu pa okaci da vidimo kako to izgleda. Ukoliko takvo sta nema kod kolega forumasa onda bar neka me uputi gde bih to mogao saznati. Hvala vam svima u napred.
 

Krajisnik

Član
Učlanjen(a)
12 Avg 2010
Poruka
700
Lokacija
Krusevac,Selo Bosnjane
Drustvo jarici su ojareni relativno u kratkom vremenskom periodu znaci do 15 februara neki dan tamo ovamo.Kad te kozice mogu da puste jarca.Sa koliko starosti
 

MC_

Novajlija
Učlanjen(a)
16 Maj 2012
Poruka
7
Lokacija
Beograd
Ja sam programer sa vrlo velikim iskustvom.
Najverovatnije da vam takav program mogu napraviti besplatno, da ga svi upotrebljavate.
Program bi imao popunjavanje tabela, i stampanje izvestaja. Samo to.
Inace, razmisljam da se bavim ovcarstvom.
 

Sava21

Član
Učlanjen(a)
15 Nov 2010
Poruka
2.610
Lokacija
Sajkas Juzna Backa
Dobrodosao.U svakom slucaju bi bilo korisno ako uhvatis vremena da nam postavis neku verziju tog programa,a ti naravno pitaj sta god te zanima:ppozdrav:
 

MC_

Novajlija
Učlanjen(a)
16 Maj 2012
Poruka
7
Lokacija
Beograd
Nemam nikakav projekat, ali mogu da napravim jednostavan program vrlo brzo. POtrebno mi je da mi neko posalje opis tabela koje su neophodne.

- - - - - - - - - -

Takodje me zanima da li su su uopste potrebni takvi program, pored gore navedenih besplatnih programa sa interneta.
Da li postoji nesto specificno za nase okruzenje sto je potrebno.
 

tecanis

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Mar 2014
Poruka
11
Lokacija
Nis
Potrebno je napraviti na srpskom jeziku. I mene bi to interesovalo ako bi MC_ mogao da napravi?
 

ikac031

Član
Učlanjen(a)
11 Maj 2011
Poruka
167
Lokacija
Pozega
Program za ovčarstvo bi trebao da bude kao baza podataka. Pri čemu bi trebalo ključni podatak da bude broj ovce. Taj broj može da bude interni broj koji stočar daje ovci, a može i broj sa markice. Program treba napraviti za android i da koristi badkod skener. Da stočar samo očita barkod na markici na ovci (kozi) i da pristupi podacima o ovci.
Takođe bi trebalo omogućiti da se isti program koristi na više telefona i računara istovremeno.
 

slobaprodanovic

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Dec 2017
Poruka
2
Lokacija
Novi Sad
Pozdrav svima, na osnovu pređašnjih postova, napravio sam početnu tačku za aplikaciju koja bi omogućila evidenciju. Za sada je osnova koliko-toliko urađena za ovce, čisto da proverim da li i dalje ima interesovanja za ovakav softver. Ovo je osnova osnove, tako da ima još dosta posla oko nje, moguća je praktično neograničeno razvijanje ovog softvera, tako da je poželjna povratna reakcija iskusnih ljudi koji mogu dati sugestiju šta dodati/izmeniti/oduzeti. U pitanju je veb aplikacija, tako da nije neophodno ništa instalirati, optimizovana je i za pristup preko mobilnih telefona i tableta.
Aplikacija se nalazi na https://farm.slobaprodanovic.in.rs/rs , za logovanje možete koristiti:
Korisničko ime: test
Lozinka: test
 
Poslednja izmena:

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.070
Lokacija
Apatin
Što se tiče aplikacije na strani za logovanje je potreban neki dodatni tekst, šta ima šta se dobija, kakvi su planovi sa celom skalamerijom. :haha:

I naravno za svaku stranu praviti dokumentaciju FAQ, sa opisom šta je šta. Prevoditi što više tekst pored formi na srpski jezik i negde smestiti opciju za kontaktiranje da se mogu odmah javiti dok su u aplikaciji. Možda i neko uputstvo kako napraviti snimak ekrana i kako na njemu da obeleže deo koji im je problematičan ili gde ni nešto dodali.

Bilo bi dobro razmisliti o načinu za eksport podataka, na primer kao Word dokument ili PDF koji bi mogli koristiti za svoje potrebe na farmi (da odštampaju) ili ako trebaju kod veterinara nešto. Može izvoz i kao Exel tabela, da mogu koristiti za nešto drugo.

Dobro bi bilo dodati neke linkove ka internet stranama koje mogu biti od pomoći ljudima koji drže ovce ili koze (neke službe za savetovanje ili prema zakonima koji regulišu tu oblast, prema stranama gde se piše o subvencijama). Da na jednom mestu dobiju što više informacija.
 
Vrh