Industrijska paprika

Koliko ja znam tako nešto postoji u HR gde prvo branje ide ručno a drugo branje radi fabrika kombajnom ali uz nižu cenu.
Problem je što je kod nas cena niska i u prvom branju, fabrika te zaje*e za seme a garantujem životom da uvoze iz Kine papriku po niskoj ceni.
Inače, Kinezi totališu papriku i onda rade kombajnom, zato im je tako jeftina
 
Kinezi oprskaju sa etrelom, ona pocrveni, totalisu da stabljika svene malko i onda urade kombajnom. Cena takve paprike ako imam dobre informacije je na nivou 200e/t franco luka Kopar ili Rijeka. A da uvoze, uvoze masovno, nasa se koristi kao poboljsivac samo. Paprika u radnjama je uveliko preko 1000din/kg, sto znaci da njima sirovina zauzima maksimalno 25% maloprodajne cene. Pakovanje, transport, prerada, ostaje im itekako lepa zarada.
 
To sam ja ove godine jedno xyz puta računao i baš komentarišem na ove iz fabrika da im se ne isplati viša cena otkupa a sirovina im četvrtina konačne cene - alal im vera...
Ne znam da li je još neko primetio - nikad gora godina za povrće a cena mala kao da je obrodilo...

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока
 
Danas sam cuo jednu jako razocaravajucu vest. Jedan jako poznat proizvodjac mlevene paprike iz Bezdana je uhapsen. Prskali su je preparatima za crvenilo i ubacivali mleveni crep/cigle. Pritom njihova paprika je uvek bila 40-50% skuplja od ostalih manjih proizvodjaca.
 
Ne kupujem vec godinama mljevenu papriku u trgovini , uzimam od jednog koji je sam proizvodi , a jako puno ljudi tako radi, prodaje oko 13,5E kg mljevene paprike , ista cijena ljuta i slatka , po kvalitetu ova iz trgovine nije ni blizu.
 
Neznam dal je moguće da se ubacuje cigla u papriku.......zar se nebi primjetilo i kako je moguće ciglu tako sitno samljeti.
Dal mi tko može reći gdje da nabavim sjeme od hs-6 ili hs2 drže li to poljoapoteke ili po narudžbi.
Dal je neko radio papriku pješčani grom mislim da se tako zove....radi se o ljutoj sorti......
ja sušim i meljem papriku pa me zanima šta ima kvalitetno kod vas od sortimenta jer do sada sam radio isključivo neke Mađarske sorte i hibride....
Ako je neko voljan prijateljski mi preporučiti neku domaću sortu bio bi mu zahvalan jer cilj mi je dobiti što kvalitetniju boju i time i papriku.....
Vidim da je ta hs najzastupljenija kod vas vjerovatno je i dobra pa bi je nagodinu volio isprobati...
 
Beanbean,mozda da probas Katarinu. Nova je sorta,dobru boju ima,prinosna i ove godine nije imala probleme sa bakteriozama.
 
Probat cu je nagodinu malo sam je istrazio kazu da je nastala krizanjem hs-2 i neke madarske sorte, da je extra prinosna.
Bokibole@ hvala na preporuci.
 
Kakva su iskustva u praksi sa sortom Katarina, kakav je prinos i kakva je boja kad se samelje u odnosu na HS-2, HS-6? Koliko je otporna na bolesti?
Bio bi mnogo zahvalan da mi netko odgovori.
 
Katarina ima sve i zato je duplo i skuplja nego recimo hs 2,boja se dobiva samo ako se sve radi školski......
Kakva je sorta Peščani grom koliko je ljuta pokušao bi je ove godine............
 
Poštovani proizvođači paprike...
Vidim da ste neaktivni na forumu,znači li to da se paprika nije sijala ili se nikom neda raspravljati o tome...
 
Pre 3-4 dana sam oprskao iznikle korove sa totalom.Paprika je bila blizu nicanja.Sada se verovatno naziru redovi.



 
Vidim da i kod vas ima pokorice mada nije prevelika slicno je i tu ali nadam se da je sa ovom kisaom omeksala i da ce ovih dana izaci na svetlost dana

Послато са LG-K350 уз помоћ Тапатока
 
Kako paprika podnosi ove niske temperature pracene mrazevima.
Dal je bilo presijavanja zbog mraza jer direktnu sjetvu nisam prakticiro uvjek radim iz rasada i oko 15.05 idem u njivu.
Znam da je industrijska paprika otpornija pa razmisljam da probam i direktnu sjetvu.
 
Ja sam ove godine preskočio što se tiče paprike, ali ću da vidim kod jednog prijatelja koji ove godine radi 2 jutra na ugovor uz branje kombajnom kako će to da ispadne. Cena bi trebalo da bude 10-tak din manje nego redovne cene za prvu klasu ali se uzima sve što kombajn obere i gotovo za jedan dan. Ako je to čemu možda se i vratim industrijskoj paprici, inače ne radim više ništa za šta treba više od 5 radnika na njivi

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока
 
Lajk za 5 radnika na njivi :haha: Mi dogodine spremamo za 5kj a da li ce se posejati ili ne i koji tip, otom po tom:osmeh:
 
Nazad
Vrh