Industrijska paprika

Voda je voda ma kako god ona dosla do biljke ili tifon ili kpk.
Bogami, ovde ko zaliva tifonom ili prskalicama nema neke razlike od onog ko ne zaliva... A i košta puno u odnosu na cenu paprike. Ko radi kpk ima malo bolju papriku ali opet je slaba ove godine.
A što se tiče ajvarki mnogima se i pored zalivanja kuvaju ili crvene male, jednostavno predugo traje veliki pakao a suša je uticala na lisna masu. Na sve to gorivo skupo a rano počelo sa zalivanjem... I naravno na kraju ista priča - mala cena...


Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока
 
Ova se zaljeva...gdje god je dobila manje vode tu je losija .

o5zNhb3.jpg
 
Poslednja izmena od urednika:
Zorane ovo je industrijska paprika. Iako deluje da je isto, nije kao slonovo uvo. Slonovo uvo ima dublji koren i MNOGO jaci i razvijeniji. Ova industrijska sto se kod nas radi za Alevu, Horgos, Martonos i lokalne male proizvodjace mlevene ima mnogo losiji korenov sistem i mnogo je neotpornija na vazdusnu susu.

Bojceticu potpuno je obrnuto.Industtijska paprika ima znatno snazniji koren i do nekoliko metara ide.dublje jer se radi direktnom setvom.
 
Sada ste me dali u razmisljanje... Moram obici i pocupati primerak jedne i druge pa uporediti:ppozdrav:
 
Sta bi se desilo kad se nebi zaljevala ajvarka ili babura....
Ljudi znaju svaki dan zaljevati kpk a zna se kako taj sistem natapa...
Industrijska moze podnijeti duplo vecu susu i opet dati rod sto je kod ajvarke nemoguce...
Slike sto je stavio kolega par postova prije su dokaz sta industrijska moze podnijeti.
Slazem se s kolegom da direktna sjetva djeluje bolje na ukorjenjavanje nego iz presadnica,jer ja radim presadnice a moj kolega sije direktno u njivu...rezultat njegova nhkad nije polegla uslijed vecih kisa i vjetra a moja je.
Zato ja zagrcem papriku jer mi se pokazala stabilnija.
 
Moj kokega ima ove godine industrijsku sa sistemom kpk na foliji,ja sam se zaprepastio kad sam vidio taj urod.
Nisam imao mob. da je poslikam al ako budem imao priliku stavit cu slike.
Slazem se da paprika ne ide bez vode.
Mi ne radimo velike povrsine jer je sijemo,sami susimo,meljemo i prodajemo gotov proizvod.
Ostvarujemo cjenu od 100kn-kg i zarada je velika jer svi koriste samo domacu,safran i industrija nedolaze u obzir.
6-7kg sirove za 1kg suhe pa se da izracunati.
Kod nas je podravka radila koperaciju prije al vise niko ne radi za njih jer cijena je bila cista mizerija,kad se plate beraci i ulog nema te nigdje.
Oni sada cuo sam uvoze iz turske a koperantima beru kombajnom jer su nabavili te kombajne.
 
Kombajnom su ovde radili jos pre 2000 godine. Madjarska selekcija je bila, sa plodovima koji rastu u vis. To je napusteno usled znacajno manjeg prinosa po jutru, ali je kvalitet te paprike bio solidan. Sada ne znam kako u Hr, ali ovde masovno uvoze prosusenu u balama iz Kine, a nasu koriste samo kao poboljsivac ukusa. Male privrede rade i ovde, ali posle skandala iz Bezdana (mlevenje crepa/cigle crvene i dodavanje u papriku) poverenja kupaca je naruseno.
 
Neznam to s tim gradevnim materijalima crijep,cigla al sam cuo da je moguce.
Mi kad beremo papriku kidamo i peteljke odmah na njivi ili poslije kad provene sve u svrhu kvaliteta i boje.
I nasi koriste domacu kao poboljsivac a iz turske uvoze za 3-4 eura,tako sam cuo.
Recimo safran-hr. tvrtka pakuje tu papriku,samo neznam kakva im je ono boja,neka kao smeda ja takvu boju nikada nisam dobiio od svoje paprike.
Nase paprike su svjetle boje s mirisom i ide je 3 puta manje jer je puno jaca.
 
Prošle godine, pošto je bila kišna, ko je radio industrijsku u mom kraju na kap po kap iz direktne setve nije imao bog zna koliko veći prinos od onih koji je nikako nisu zalivali ali je zato imao mnogo veći ulog i trošak koji se nije baš isplatio na kraju... Ove godine ti koji rade na kap po kap imaju bolju papriku nego oni koji je ne zalivaju tj zalivaju od gore ali opet je mršava zarada u pitanju zbog istih boljki - bakterioza, loša cena sirove paprike, visoka cena nadnica, uvoz iz Kine ... Ovde kod mene su neki pisali ugovor za papriku na mašinsku berbu ali je ugovorena cena za 10 din manja... E, sad šta će od toga da bude - videćemo...

Послато са Lenovo P1ma40 уз помоћ Тапатока
 
Poštovani forumaši!
Dal netko od vas ima ideju kako najlakše napraviti sjeckalicu za industrijsku papriku.
Pokušavam naći nešto na you tubu al nema ništa.
Treba mi pošto ja radim papriku do finalnog proizvoda pa da ubrzam sušenje.
Inače je sušim u komadu a to jako dugo traje kad bi je sano malo isjekao sušenje bi se skratilo i ušteda energije bi bila velika.
Ako tko ima već gotov stroj ja bi ga rado kupio.
 
Jeste li se spremili za ovogodišnju setvu paprike? Bojčetiću je l je seješ? Kod nas je cena ugovorena 42,12 din/kg.
Prošle godine je par njih radilo u sistemu kap po kap. Imali su oko 15 t/kj.Prva fotografija je paprika navodnjavana tifonom 10 puta, a druge dve fotografije u sistemu kap po kap i ne znam koliko je puta navodnjavana. Fotografisano je 31. avgusta.
 
Ugovorio sam 0.6ha i radicu kpk. Cenu jos ne znam, nezvanicno 45din, ali se nadam da ce moja zadruga izboksovati vecu cenu. Postoji sansa da moja zadruga se ne dogovori sa Horgosom, onda cu posejati soju na to jutro.
Zaorao sam 200kg 6-12-24 i planiram yara 9-12-25 200kg/kj pre setve, kao i super start 12kg/kj. Djubrenje sa azotom cu raditi AN 2-3 puta u toku vegetacije sa malim kolcinama tipa 30-40kg/kj.
Zastitu imam druga zastitara koji se primio da za dz radi, ali da mu dam otvorene ruke da probava svoje ideje. Sta ce biti videcemo.:ppozdrav:
 
Koji su uslovi jos za tu industrijsku papriku? Da li moze da radi bilo ko ili postoje neki uslovi? Da li se radi direktna setva ili rasad?
 
Treba ti jaka zadruga iza tebe da u slucaju zezancije sa kvalitetnom, skracenim otkupom, velikom kolicinom na trzistu itd te podrzi. Ja sam prvo hteo solo da idem, onda sam video da moras imati 50ha+ da bi nekome bio zanimljiv.
 
Nazad
Vrh