IMT

Evo da pripomognem, taj šraf koji se odvrne ključem 27 je označen na slici:

gif upload

Kad se on odvrne, ispod njega je jedna opruga i ventil koji izgleda kao na slici:

DSC02002_1.jpg

Na tom ventilu mi je bio odvrnut šraf (ključ 12) čime je smanjen pritisak pumpe i zato se volan teže okretao. Taj šraf je majstor samo zavrnuo nazad, tako što je jednom rukom kombinirkama stisnuo ventil, a drugom rukom ključem 12 zategao šraf. Platne ispod tog šrafa (kod mene 3 komada) nismo dirali jer njihov broj (odnosno debljina) određuju pritisak na kom će pumpa raditi (više platni - manji pritisak, i obrnuto). Posle toga je volan opet lako išao.

Obrati samo pažnju da kad odvrneš onaj veliki šraf na pumpi (ključ 27), da će iz tog otvora poteći ulje. Ja sam ispod njega podmetnuo flašu od kisele vode (kojoj sam odsekao grlić), i u nju prihvatio svo iscurelo ulje (1 - 1.5 l), koje sam posle vratio nazad u rezervoar za ulje hidrauličnog volana

kad smo imali nov 577 jos 1990god. majstor nam iskopirao orginalnu i kostala duplo manje od fabricke!
@danijela Jesi li imao nekih ozbiljnijih kvarovana na motoru,menjacu i hidrauliku ili je u pitanju samo losa zavrsna obrada ?:ppozdrav:
Moze koja slicica

Na motoru,menjaču i hidraulici za sad hvala bogu ništa ozbiljno(jedan nenaštelovan ventil) a od drugih ozbilnijih kvarova su polomljene obe prednje poluosovine u kratkom vremenskom razmaku.

Jedan se nalazi na Fiserovom salasu.Ruma-Sabac put tu se salas nalazi.Traktor je bio u upotrebnom stanju za vreme bombardovanja 1999 (bio sam tamo stacioniran) i radio je sa 2 Masey-a.Ova dva su orala a on je vrsio predsetvenu pripremu i tanjiranje 14000ha!Koliko sam onda uspeo da pricam sa covekom koji ga je od prvog dana vozio da je jedina mana vozac.
Koliko mi je poznato da je napravljeno 3 komada od kojih su 2 zavrsila u Sloveniji na nekim kombinatu i cuo sam neke glasine da su do prije par godina obadva bila u funkciji, ali im se izgubio svaki trag i nitko ne zna gdje su zavrsili.

Jedan je ostao u IMT-u kao izlozbani primjerak i koliko znam da je bio samo jednom izlozen u Novom Sadu na sajmu i da je to cjela povjest ovih traktora...

Ovo je slika iz IMT kataloga iz 1983.g. koju sam ukrao sa slovenskog foruma:

Najjaci Europski traktor (517ks) do prije par godina... I poanta je u tome sto nije bio prototip kao onaj fandtov trisix i jos kojekakvi drugi buckurisi koji nikada nece vidjeti svjetlo dana.

Iz mog sela jedan covek koji trenutno zivi u Bg radio sa mojim caletom u imt pa je ostao posle i bio probni vozac, pricao mi je za taj traktor IMT 5550.
Pricao je da je bila neka manifestacija u osjeku i da su se nadvalacili on i JD od 360 ks zglobni koji je imao za razliku od imt bolji menjac, i da ga je IMT raskinuo na pola.
Prestavnici Jd su bili u potpunom ocaju posle toga...

Moj IMT 539 je 91 godište.Do sada nikad ništa na njemu nije rađeno.Došlo je vreme i za to jer je počeo trošiti ulje,nema snage,dimi uvek(čak i prazan na asfaltu),lupa pumpa hidraulike,otišao puž volana....
Sutra dolazi kolega da premerimo kompresiju i proveri dizne.Ukoliko se odlučim za generalnu interesuje me koje delove tj. proizvođača preporučujete kao naj kvalitetnijeg bez obzira na cenu delova?

Sklopovi Petar Drapšin, pumpa ulja Pobeda Tešanj, ležaji radilice Kotor, zaptivači Tesnila, ventili i vodjice Mitrovačka industrija ventila. Ovo je najskuplja varijanta, ali je najsigurnija. Sve ovo može da se kupi indijsko (dosta je jeftinije), ali moraš da znaš od koga kupuješ i šta kupuješ da ti ne bi uvalili kineske delove...

Pošto mi je pre neko dan osposobljen hidraulički volan na IMT-u 560 da ponovo ide lako (pisao sam o tome prethodnih dana), danas sam ga prvi put vozio i prilikom motanja u levo puklo mi je crevo koje spaja cilindar sa metalnom cevi koja ide iz orbitrola. Srećom to se dogodilo kod drugara u dvorištu, pa je traktor ostao kod njega jer nisam znao da li bih sa tom količinom ulja mogao da se vratim kući (kod svakog motanja u levo prska ulje na tom crevu). Uzgred, koliko ulja staje u taj cilindar?

Da li postoje ta creva da se kupe ili mora da se naruči da se napravi? Da li to crevo ima neku oznaku, (kataloški broj ne verujem da mi vredi u lokalnim prodavnicama delova), odnosno kako da obajasnim šta je na krajevim tog creva kako bi prodavac shvatio šta tražim... Kad ga budem menjao, da li je dovoljno samo da ga zamenim i dospem ulje u rezervoar, ili ima i neko odzračivanje ili nešto slično, i ako ima kako se to radi?

Izmeri mu dužinu i prečnik priključaka, na jednoj strani je matica, a na drugoj oko? Neznam gde inače kupuješ delove, ali verujem da ćeš naći, nije to ništa specijalno. Kad doneseš novo stavi ga i okreni volan levo desno od kraja do kraja, pa onda dospi ulje. Ne treba da se luftira.
Zašto pitaš koliko stane ulja u cilindar?

ima da se kupi ja sam uzimao za komsijin traktor u JUSELU - Sabac a trebalo bi da ima i u bolje snabdevenim radnjama traktorskih delova...
ima merac na rezervoaru serva isto kao sto sipas u motor MIN I MAX sipas da bude negde izmedju.

Hvala na pomoći! Što se tiče delova, uglavnoim ih uzimam na Najlonu u NS, ali sad ne mogu čekati do naredne nedelje da tamo kupim. A ovde kod mene u Srbobranu postoji jedna mala prodavnica koja drži delove za traktore i dve koje imaju auto i kamionske delove pa sam mislio da vidim i tamo. Eventualno mogu motorčićom da skoknem i do Vrbasa. Dalje ne mogu jer nemam auto.

Kad bih nekako mogao da doteram traktor kući, onda bih mogao da čekam koliko god je potrebno (ili da u nedelju odem na najlon ili da poručim brzom poštom). Zato sam mislio, da pokušam da ponesem ulja pa da negde usput stanem i dolijem u rezervoar i tako stignem kući. Problem su prometne ulice kojima moram da prođem. Zato sam pitao koliko ulja ide u cilindar da bih otprilike znao koliko izbaci ulja kod jednog motanja...

Dukej, najbolje je da skines crevo i odneses kod nekoga da ti napravi na licu mesta. Majstora za to ima u svakom drugom mestu a ti ako bas moras da dovezes traktor kuci gledaj da sto manje motas u tu stranu na kojoj pusta...

sreca sto crevo kad pukne, ako je dobro protkano tj dobar pancir ulje prska u magli al ako pukne skroz to zna i biti mnogo opasno...
Meni je na 560 prosle godine u oranju puklo crevo od izvoda za kipu, kad je kabina zamaglila i jos noc bila, izgubio se skroz nisam znao sta se desava sreca sto je pogodilo ispod sedista a da nije najebo bi skroz...

@ Bubu

Koliko ja znam, u Srbobranu niko ne radi ta creva. Da li znaš u kojim mestima u okolini Srbobrana ima tih majstora koji rade takva creva?

Uspeo sam da doteram traktor kući pa sad mogu opušteno da tražim crevo. Nije bio neki problem, kad počne da teže ide volan onda stanem i dolijem ulja i tako sam stigao kući.

Kao što sam i mislio, u Srbobranu nema ništa od toga ni da se kupi, ni da neko napravi to crevo. Sutra je svetac pa ću prekosutra ići u Bačko Grdaište, tamo sam čuo da ima radnja koja radi hidraulična creva. Da li neko zna možda adresu ili telefon te radnje iz Bačkog Gradišta? A zvaću i ove iz Siriga, ali mislim da oni samo prodaju delove, a ne prave ta creva.

Uspeo sam da doteram traktor kući pa sad mogu opušteno da tražim crevo. Nije bio neki problem, kad počne da teže ide volan onda stanem i dolijem ulja i tako sam stigao kući.

Kao što sam i mislio, u Srbobranu nema ništa od toga ni da se kupi, ni da neko napravi to crevo. Sutra je svetac pa ću prekosutra ići u Bačko Grdaište, tamo sam čuo da ima radnja koja radi hidraulična creva. Da li neko zna možda adresu ili telefon te radnje iz Bačkog Gradišta? A zvaću i ove iz Siriga, ali mislim da oni samo prodaju delove, a ne prave ta creva.

Svojevremeno sam kupovao sve za hidrauliku od privatnika iz Bačkog Gradišta i bio sam prezadovoljan kvalitetom. Adresa je:

Marić Stevan
Ivana Garića 10. Bačko Gradište

Tel: 064/1657-489 i 063/534-635

Da li je to jedna ista radnja ili su dve različite?

edit: Mislim na ove odgovore od Kikija i Okrima.

edit 2: Mislim da je to jedna radnja, preko telefonskog imenika sam uporedio.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh