IMT

Evo, ako mogu ja da odgovorim.
Ta ploca kako je Vi nazivate ventil ploca je sastavni deo orbitrola i mora se montirati kao komplet.Ona nije namenjena da razdvaja hidrauliku ( ni na kombajnu CLAAS Consul) vec da se prikopcaju hidraulicna creva od
1.pumpe (oznaka P)
2.povratno crevo za rezervoar (T)
3.crevo za hidraulicni cilindar
4.crevo za hidraulicni cilindar
Tu postoji i ventil koji sluzi za podesavanje radnog pritiska samog orbitrola (podmetanjem i vadjenjem podloski) u zavisnosti gde se koristi.
Postoji ventil kada postoji jedna hidraulicna pumpa koja se koristi za hidrauliku i za upravljanje i taj ventil se zove prioritetni ventil.Pritisak ulja u orbitrolu pri voznji pravoliniski je 0 bar i tada se ulje usmerava na hidraulik traktora u momentu zakretanja tockova raste pritisak u orbitrolu i prioritetni ventil salje vecu kolicinu ulja na orbitrol a smanjuje na hidraulik traktora.Ovo mozete videti kod Torpedo traktora (prioritetni ventil se nalazi ispod same gidraulicne pumpe, normalno ako traktor ima hiraulini volan).Kod Vas na kombajnu je tandem hidraulicna pumpa i jedna snabdeva sve hidraulicne uredjaje na kombajnu, a druga sluzi samo za upravljanje.

Semu hidraulicne instalacije za Vas kombajn mozete pogledati na 74 strani kataloga rezervnih delova. :ppozdrav:
 
galki je napisao(la):
na orbitilu ima posebno ventil ploca zasafljena sa dva imbus safa na nju se kace cevi hidraulike(tako je kod mene na claas consulu)ona sluzi da razdvoji hidrauliku kako ja mislim za ostale funkcije varijator,keder,vitlo kada bi stavio na traktor orbitol dali mi treba i ventil ploca.
to treba samo za orbitrol ppt za lifam i zf ne treba
 
nista mi nije jasno ali nema veze pitacu nekog hidraulicara da mi pojasni malo bolje.
 
Bobo:
Ma ne da hoće da procuri,nego mi je urnisao.A mogu vam reći da nikad nisam video potpuno čist i suv razvodnik ni na jednom tskvom volanu.
šta se kod mene sjebalo,neznam(mada mi se čini da nije toliko pojeden razvodnik,to onako odoka koliko mogu da procenim),ali nikako nemogu da ga zadihtujem.kad sam kupio 577 pre 6 godina,stalno je bio masan i pomalo curkao,ali prošle godine sve više i više i na kraju nije mogao da se vozi traktor koliko je curilo.

Bogdan:
Nemoj da se obeshrabruješ,nije mi bila namera da te odvraćam od ugradnje tog volana,samo sam hteo da ti pružim savet šta se sa njim dešava.
zato ljudi masovno njih izbacuju i ugrađuju orbitrole.Često sam čuo priče da uzimaju orbitrole sa rashodovanih kombaja,pogotovo Univerzala.
Mada ovaj tip servo volana je najjednostavniji za ugraditi.Na jednom mestu imaš i cilindar i razvodnik,i još nemoraš da diraš mehanizam volana u kabini,samo dogradiš ovo.Dakle minimalne prepravke.
Preporučujem da pre nego stvarno počneš da prepravljaš volan,još malo pogledaš na drugim traktorima kako izgleda servo i pitaš ljude kako im se ponaša volan.Bilo bi dobro ako možeš naći negde neki koji je sigurno ispravan,ila da platiš kad namestiš.A u Rumi teško da ćeš naći neki koji je dobar.
I još nešto što sam zaboravio reći,a jako je važno:
Taj tip volana koji hoćeš da ugradiš ima još jednu opasnu manu.Već posle nekoliko stotina sati su počinjali da vuku u jednu stranu.Kako traktor stari,vuče sve više i više,tako da se NIPOŠTO NESME puštati volan iz ruku u transportu.Zato na onom razvodniku postoje tanki čelični listovi (Bobo zna o čemu govorim),koji se dodaju ili skidaju,sve zavisi u koju stranu vuče.
I tu treba biti maher da bi se uštelovao volan.Ja moj nisam nikad uspeo da uštelujem(nije uspeo ni odličan poljo-mehaničar koji je bio u PPT na specijalizaciji) i vuče ulevo.Kad idem asfaltom punim gasom,ako pustim ruke,za dve,tri sekunde je traktor na suprotnoj traki puta.Neotima se on jako iz ruku,da čupa ruke.Dovoljno je jednim prstom pridržavati volan da nebeži.Dakle netreba neka snaga,ali se NESME pustiti iz ruku.
Drugarov beži još više ali u desno.Jednom mu se desi,nosi kantu nafte u kabini,kanta hoće da padne,on se okrene da je dohvati i namesti,pustio volan,i dok je namestio kantu,traktor skrene udesno i na "sreću" udari u banderu,i pukne mu kućište menjača od siline udara.
Pozdrav :ppozdrav:
 
Okrim je napisao(la):
Jedno pitanje! U Priručniku za IMT 542 piše da se posle skidanja glave motora ventili šteluju na 0,30, a da se glava doteže posle 25 - 50 radnih sati i opet šteluju ventili kod vrućegmotora, ali nepiše na koji zazor, pa bih molio onoga ko zna tu tematiku da mi odgovori koji je zazor ventila kod vrućeg motora, jer nema logike da bude isti i kod hladnog i kod vrućeg, ako je naglašeno da se posle dotezanja glave zazor reguliše na vrućem motoru.

Unapred zahvalan na odgovoru Okrim.
stigni ti lepo glavu na 12 kg...i nasteluj ventile na 0.30 i nista vise nediraj....to je cista glupos opet skidati sve i dotezat glavu....
 
@ tesin

Ja nemam potrebu skidati glavu niti je dotezati, samo sam hteo naštelovati ventile i kad sam otvorio priručnik da proverim zazor, uvideo sam nelogičnost, odnosno manjak podatka koliki zazor treba da bude na vrućem motoru.
 
@ tesin

Ynam kako se šteluje zazor ventila na motoru sa tri cilindra, ali me muču koliki zazor treba da bude kod zagrejanog motora, kad je proizvožać predvideo da se on reguliše na zagrejanom motoru.

Molio bih ako je neko to radio da mi prenese svoje iskustvo, a verujem da će i drugima koristiti.
 
bitno ti je samo da ventili nisu nategnuti ima ona stara nema vuce dok ventil netuce :D
 
Lakarije: Sto se tice vuce volana u jednu ili drugu stranu ne trebaju nikakve limice podmetati nigdje. Treba samo ovaj krajnik odvrtati ili zavrtati tako da rasteretis komandu na cilindru. postelavanje tog cilindra u centar je "prosto ko pasulj"...

 
@ galki

Ne slažem se sa tvojom tvrdnjom

bitno ti je samo da ventili nisu nategnuti ima ona stara nema vuce dok ventil netuce :D
[/quote]

Pravilan zazor ventila, uz ostale vitalne elemente je preduslov za optimalno korišćenje svakog motora.
 
Okrim je napisao(la):
Jedno pitanje! U Priručniku za IMT 542 piše da se posle skidanja glave motora ventili šteluju na 0,30, a da se glava doteže posle 25 - 50 radnih sati i opet šteluju ventili kod vrućegmotora, ali nepiše na koji zazor, pa bih molio onoga ko zna tu tematiku da mi odgovori koji je zazor ventila kod vrućeg motora, jer nema logike da bude isti i kod hladnog i kod vrućeg, ako je naglašeno da se posle dotezanja glave zazor reguliše na vrućem motoru.

Unapred zahvalan na odgovoru Okrim.
Evo odgovora na pitanje :cao:

2mwxern.jpg
 
@ meshter

Hvala meshter, taj podatak u priručniku koji ja imam nije naveden. :ppozdrav:
 
jbg nisam bas mislio na zazor od milimetar nego bolje da ventili budu labaviji nego nategnuti a u ostalom svak radi po svom pa kako radi tako nek mu bude
 
Evo šta sam danas radio, komšiji su dlokirale kočnice na levom točku od IMT-a 560, pa sam ga prevukao sa mojim IMT-om 542 na dvorište i pomogao da se skine truba i demontiraju kočnice. Sada je u toku pranje, odmašćivanje i zamena kočionog cilindra i na kraju sklapanje.
Evo slika rasklapanja.





A ovo su slike sklapanja. Operacija je uspela, traktor koči bolje nego kad je bio nov! :D





Ako neko bude tako nešto radio, obavezno treba ispustiti ulje iz menjača!!

Kada se skine truba i razdvaja ploča sa semeringom i ležajem da se dođe do kočnica ima dva šrafa sa upuštenim glavama i njih treba odvrnuti da se može ploča odvojiti. Oni nisu uočljivi ako je ostao zalepljen dihtung.
 
@lakarije
Hvala na savetu i prenetom iskustvu Evil.
Problem je sto niko u blizini nema traktor sa takvim servom pa nikad nisam uzivo video tu spravu. U dvoristu imam 560 sa hidraulicnim volanom i dosta sam zavirivao i gledao kako je to uradjeno... Ako bi se odlucio za hidraulicni, tu se plasim gde bi nasao cilindar sa odgovarajucim hodom i kako bi ga namestio (oslinac, krajevi spona).


Stigla pedala iz petoletke. Ovako sad izgleda!
1hbbb9.jpg

5v6c6x.jpg
 
Meni su rekli ovako. Nisam to nikada stelao jer nisam imao gdje. Ako se dobro sjecam da u razvodniku ima naki saraf kojim se stela naprezanje opruge. ta opruga treba biti dobro postelana i ne bi se cilindar nikud trebao micati. Ono sto sam na slici oznacio meni nema nikakvog smisla, jer da treba skratiti sponu, samo malo smotas volan i problem rijesen. ta spona ne bi trebala imati apsolutno nikakve veze, al nikad ne znas.

Kooega na zetoru 6245 ima isto servo upravljanje i njegov traktor je sudjelovao u saobracajki i preskocio mu finia navoj na cilindru, pa sad kad ga smota skroz do kraja taj navoj preskoci i volan krene sam skretati. stane, malo navrne cilindar i kao da se nista dogodilo nije...

Svakako javi jel uspjelo ovo stelanje sto sam oznacio ili nije, ali kako mi se cini da nista od toga...
 
Nazad
Vrh