Tomić Toma
Član
Mladji sam od 20 godina i prvi traktor sa kojim sam radio je IMT 539 iz 1984. Za njega imam samo reci hvale. Trenutno imam Rakovicu 65 i Torpeda D4006 i najveci problem je sto se cesto nagutam tonu prasine i cesto me i bole ledja kad radim od jutra do mraka. Sva sreca pa ne radim mnogo zemlje. Tata mi i neda da radim sa prskalicom, a ja njemu nedam da udje u traktor bez gas maske kad prsce Trudim se da sacuvam zdravlje i ledja koliko mogu, al dzaba kad nemam za moderne zadihtovane, klimatizovane i udobne traktore. Sto se tice odrzavaja, trudm se koliko mogu, bar osnovno (da ima ulja u motoru, menjacu u hidraulici i da je podmazan). Kad vidim kako neki teraju svoje masine, ja ih mazim.Sad od jednom svima fali klima i zracni sic a do nekidan se drndali po IMT-u
Zna i svaka baba u selu da je nov stroj bolji, udobniji od starog izdrndanog ali jedno su zelje a drugo mogucnosti...
Pisao sam vise puta da bi i ja jednog dana volio imati nov udoban traktor, velike ravne njive, udoban kombajn i sve sto ide u tom paketu ali NE MOZE... Mislim da radim ispravnu stvar, s IMT traktorima i polovnom mehanizacijom radim relativno malo zemlje ali u nju ulazem maksimalno koliko god mogu. Ne trgam ni sebe ni strojeve. Bolje nego da ganjam drzavne poticaje, radim kao mazga i na kraju opet jednaka ili cak i manja dobit... Nisam kreditima opterecen i sve sto si zaradim ostaje meni u dzepu na raspolaganje.
Novim traktorima svaka cast ali molim da se malo osvrnete oko sebe. Samo ako ste mladji od 20 godina postoji sansa da je prvi traktor s kojim ste u zivotu radili neki polovni "zapadnjak" ali svi stariji znaju vrlo dobro sta je IMT
Patim se sa ovim sto imam, nekad im je..m majku i konstruktora ali sam opet zadovoljan sa njima.