Desni bocni reduktor mi skljoca. Ovo je pocelo verovatno jos pre nekoliko godina, culo se povremeno samo kad traktor ide brze, i to su culi samo oni koji se voze u prikolici. Posto vec duze vreme nemam privilegiju da se vozim, nego sam uvek za volanom (u kabini) potpuno sam zaboravio na ovo.
Pre mesec-dva mi je keva rekla da nesto prilicno glasno skljoca i to neprekidno. U kabini se to uopste nije culo, pokusavao sam cak i da se u voznji nagnem pozadi, ali nista, cuju samo oni koji se voze u prikolici (prikolica od motokultiventilatora). Onda sam podigao traktor na dizalicu i okretao tocak (rucno, motor ugasen), sklocanje su culo na skoro 20m (da bi imali ideju koliko je glasno) i cuje se 4 puta za jedan okret tocka. Osluskivao sam letvom i najace se cuje iz kucista reduktora (sto je i logicno, on ima odnos 4:1).
Kada budem imao vremena skinucu tocak i ispusticu ulje da vidim da li ima opiljaka. Da situacija bude gora leva kocnica koci pomalo, ali samo na ravnom.
Da li je neko imao slican problem, i sta moze da bude u pitanju (zupcanici, lageri - valjda ima dva iglicasta)?
Da je to sada pocelo da skljoca momentalno bi rasklopio reduktor, ne bi cak ni uterivao traktor u garazu, ali posto to skljoca odavno pregurao sam i oranje i setvu, sada bi verovatno trebalo da to resim.