IMT

Danas smo @sorin i ja pokušali da uđemo u 5136, ali je bio zaključan, kao i mnogo, mnogo drugih traktora, ali na štandu fendt-a nema ni jednog poklopca rezervoara za gorivo, namerno ili...:sta:

uoci razliku :D
f4pr48.jpg
[/IMG]2011
wspb34.jpg
[/IMG] 2009

na gornjoj slici su vece prednje gume,a boja se nalakse vidi,gume su bitne....................

Ovo bi trebao da je neki vocarski izgleda,ali ne vidim razliku u odnosu na 549 s tim da ovaj nema kabinu i ima ausupuh dole,cak nema ni spustenu haubu.
1zxw938.jpg

IMT 558 - zamena ulja u menjaču u reduktorima

U zvaničnom IMT-ovom uputstvu za održavanje stoji da ulje u menjaču i reduktorima treba da se redovno menja (valjda beše na 800 i 1200 radnih sati), ali u mom kraju skoro niko se ne pridržava toga. I ja vozim već nekih 10 i više godina sa istim uljem, mada ne koristim traktor previše (oko 200 litara nafte godišnje, obrtomer i sat mi ne rade) i menjač mi vrlo retko krči. Koliko se ja razumem u tu problematiku jedina opasnost za menjač predstavljaju opiljci u ulju, ali 558 ima dva magnetna čepa koji bi trebalo da pohvataju dobar deo tih opiljaka. Na šipci za proveru nivao ulja ulje je uvek čisto ko suza.

Dakle - da li se treba strogo pridržavati fabrički uputstava, ili se zamena može rastegnuti, ili pak totalno izostaviti?

P.S. izvinjavam se moderatorima ako već postoji tema o 558, ja sam tražio i nisam je našao.

Па и уље има неки рок трајања, временом губи својства, код 558 уље из мењача користи се и за хидраулик и то је још један разлог за замену . Доста људи код мене уље у мењачу није заменило од када је трактор купљен, 30 и више година, а у мом трактору није замењено више од 40 год.

Retko ko menja ulje u hidrauliku, prošla su ta lepa vremena... Većinom traktori imaju ulje koje je staro kao i oni sami (30 godina) pa i dalje rade sve normalno.
To je iz prakse, a po teoriji bi trebalo da se menja ponekad.

Nazad
Vrh