IMT

Sretno s novim traktorom!

Sto se tice savjeta, nema na cemu, tu smo da pomazemo jedni drugima.

Bobo, savet ti je odlican, hvala, samo kad dobijem na loto-u :D
a naravno pozdrav i za urednika , omaklo se slovo. pa necete me banovati za jedno slovo, a i ako se desi, trpecu, u ovoj drzavi trpe
samo radnik i seljak.
ovo nije nikakvo catersko pisanje, hteo sam samo napomenuti da je to slovo.
izvinjavam se unapred :cvetic:

Trnavac, nisam na tebe mislio... Razaracu sam napisao na prethodnoj strani o 549 a nisam vidio tvoj komentar...
Imas na ovom forumu sliku sto sam ja postavio od 558 s hidraulicnim volanom. Glava volana s imt traktora, pumpa kao sto ja imam na 549 s odvojenim rezervoarom i cilindar postavljen uzduzno kao na 539 o.l.

Pase ti s 560 i pumpa i glava volana samo ne znam jel cilindar ima dovoljno hoda posto ga ne mozes staviti kao sto je na 560. Vjerujem da ce i on pasati, ali treba provjeriti.

I, svakako obrusi granicnike na rukavcima da dobijes vise anslaga, ako to vec nisi uradio.

Uradio sam jedan 560 u selu da skrece skoro ko 539. Prava stvar

http://www.pazar3.mk/Listing/Detail/Index/346186?searchID=2776&Idx=52
Trnavac je napisao(la):
Pozdrav drugari!!!!!!!!
Imam jedan problem, nije komplikovan ali trazim recept kako da ga resim!
Ugradio bih hidraulicni volan na stari dobri ( neprikosnoveni) 558.
Ima li ko ideju , kako sta i od chega ,moja neka ideja kompletan pogon od 560.
.... ili da se obratim nasem drugu SAVORIS-u, on zna sigurno.
Hvala unapred! :ppozdrav:

Javna opomena.Zabranjeni četerski stil pisanja.
trnovac pogledaj ovaj traktor koi e na prodaji covjek je uradio vrlo dobro

Tranavac pozdrav, postoji vise nacina da se tvoja ideja realizuje, moj ti je savet da zbog same tezine tvog traktora razmislis o punom servu a to ti je sistem sa 560, ja sam se odlucio za neku drugu vrstu inovacije na mom 539, sumnjao sam u trajnost toga u pocetku, ali za sada sam prezadovoljan, imas lika u okolini Kraljeva (Kiko, 063/619-02:cool: koji rastura traktore i ima svega i svacega, on je meni trazio 500 jevreja za kompletan sistem sa 560 (kompletan sa svim crevima i prikljuccima), a postoji i sistem kako ga zovu polu serva a kod ovog lika ima i servo cilindar sa IMT Skipa za 70 evrica i jos ti treba pumpa (50 evra) i rezervoar i creva (50 tak evrica), a ne seces nista, ne varis nista, niti ista remetis oko prednjih spona i trapa.
Evo link servo cilindra (napominjem ne hidraulicnog cilindra), da vidis kako izgleda http://img132.imageshack.us/i/57052555.jpg/sr=1
Svi mi imamo pomalo iskustva sa servom, pa izvoli ako nesto treba slobodno pitaj, pozdrav.
Post je spojen: [time]1293367136[/time]

@razarach

To sto ti krstis sa polu-servo volanom to je servo volan a to sto si krstio sa servo volanom to je hidraulicni volan no nije ni bitno.
Volan sa slike koju si postavio nije srecno resenje i treba ga izbegavati. Nisam jos cuo da je neko koristio ulje iz menjaca za volan. Ne kazem da nije izvodljivo ali definitivno nije preporucljivo zbog finih metalnih opiljaka koji se pojavljuju u menjacu.

Naravno slazem se, ali sam samo koristio narodne izraze a ne strucne, mada i jedne i druge srecem na razlicitim stranama pa cak i kod znanstvenika koji to trebali znati.
Sto se tice serva kod nas je lose iskustvo sa njima samo iz jednog razloga, a to je sto kod nas na trzistu postoje uglavnom servo cilindri sa gumenim zaptivkama koje procure nakon nekog perioda upotrebe, napominjem postoje i servo cilindri sa metalnim karikama.....
Sto se tice hidro sistema pokretanim uljem iz diferencijala, postoje razni sistemi preciscanja ulja pod visokim pritiskom, pa cak i tzv. oplemenjivaci viskoznosti ulja, jer hidraulicno ulje menja svoja svojtva i relativnu viskoznost sa promenom temperature.

Najveci problem kod IMT servo sistema je tanjuranje velikom brzinom po oranju. Pogotovo je ovo izrazeno na traktorima kojima i rukavci i kraknici spona imaju lufta i tu u 95% slucajeva nastrada metalna cahura koja pokrece ventil na samom cilindru... Da se taj sistem uredno odrzava (citaj: mjenjanje ulja u sistemu svake godine, mjenjanje krajnika spona i prije reda, polakra voznja po velikim brazdama, ne skretanje u mjestu, redovno podmazivanje prednjeg trapa...) Samo bi mu se povecala trajnost ali su i dalje velike sanse za neki kvar... Postelavanje ventila u cilindru je u cijeloj prici najbitnija stavka, dakle da je jednak otpor kod skretanja u jednu i drugu stranu...

Poznam JEDNOG vlasnika IMT traktora sa servom koji uredno radi od prvog dana a traktor je poderao zadnje gume i bezbroj prednjih, znaci oko 3-4 000 radnih sati i ni kapi ulja cilindar ne pusta... Radi se o 577.

blokadaj.png

Kao što sam već pisao, na IMT-u 560 mi ne radi blokada. Pošto nameravam da promenim traktor ne želim da ga rasklapam da bih video šta je sa blokadom. Zato sam podigao zadnji kraj na dizalicu i rukom okretao levi točak dok se desni oslanjao na zemlju. Kad se pritisne papučica blokade trebalo bi da ne mogu više da okrenem točak, ili ako se i desni odvoji od zemlje da se i on jednako vrti kao i levi. Međutim, levi se slobodno okreće i samo se oseti da zapinje, a kad se otpusti papučica tog zapinjanja više nema. Pretpostavljam da je to neuzubljena blokada i da se zubi (11) tek malo naslone na diferencijal pa da to osetim kao zapinjanje. Sad, ili se nešto polomilo ili iskrivilo (da li uopšte može da se iskrivi viljuška (12) i izlome zubi (11) :sta:), pošto papučica bude pritisnuta dole skroz koliko može, do one ploče gde stoji noga (mislim da se kaže nogostup), tj. nema više hoda. Gledao sam kako to izleda odozdo i kad se pritisne papučica, poluga (1) svojim krajnjim kosim delom klizi po pipku (17) i pritiska ga unutar kućišta traktora. Kad papučica dođe skroz dole, kontakt pipka i kosine je negde na donjem delu kosine, odnosno na kraju kosine gde ona prelazi opet u vertikalni ravni deo. Ako bi bilo još hoda poluge da taj ravni deo ispod kosine bude u dodiru sa pipkom (17), onda bi se pipak mogao gurnuti još malo unutra. Nadam se da sam bio jasan, a ako nisam mogu to označiti na slici.

E sad, moje pitanje je dokle treba da dođe poluga prilikom pritiskanja pipka i uključivanja blokade. Da li samo dotle da pipak bude naslonjen na kosinu ili još malo više pa da se pipak nasloni na ravan deo kraja poluge ispod kosine. Odnosno ovo bih mogao preformulisati i ovako: koliko treba pipak (17) da uđe unutar kućišta da bi se blokada dobro uzubila, tj kad se uključi blokada koliko od pipka (17) ostaje da viri van ploče ( 8 ). (koliko mm)

Meni očigledno (ako ništa nije slomljeno ili iskrivljeno) pipak ne gurne dovoljno uzubljenje (11) u diferencijal. Zato bi bilo dobro ako neko ima 560 da mi izmeri koliko viri pipak van ploče ( 8 ) kad je uključena blokada, da bih to mogao uporediti sa mojim traktorom.

Ako se ispostavi da taj pipak treba da ide još unutra da li smem to postići tako što bih iskrivio polugu (1) da već u isključenom stanju malo gurne pipak unutra pa da sa pritiskanjem papučice može da ga gurne dovoljno unutar kućišta da bi se dobro uzubila blokada? :ppozdrav:

dukej ako se dobro secam u prethodnim postovima si pisao da si radio pod blokadom. ispravi me ako gresim. ako jesi,vrlo verovatno se viljuska potrosila.

Da, upravu si, blokada je ranije radila ali sad u ovom ugaženom džombištu neće. Nije mi ni palo na pamet da može da se potroši viljuška! Ja zapravo nemam pojma kako to sve izgleda unutra, od kakvog je materijala napravljeno i da li može da se troši, krivi ili lomi. Ovo sam samo izveo zaključke posmatrajući sliku iz radioničkog priručnika.

Hvala na pomoći! :ppozdrav:

@dukej

Pogledaj da li poluga br. 1 ima lufta na nosacu. Ako ima lufta nadji neku caku da je utegnes tipa podbacivanjem platne ili dotezanjem srafa. Ako je to ok, onda predji na papucicu. Ako se opet isto desava onda slobodno produzi sipku br. 2 i neces imati problema ako ti je sve unutra. Vidjao sam dosta tih navarenih sipki.
Viljuska nije od margarina da moze da se potrosi. Eventualno ako se kojim slucajem otpusti sraf br. 13 koji povezuje viljusku sa bolnom onda nece da ukljuci blokadu ili ako se okrune zubi na kandzastoj spojki ali ne verujem da je to jer to onda drobi i cekica.

Traktorist je napisao(la):
sta se na rotacionoj pumpi dogadja ako se odvrne,tj da ima vise gasa.mane i prednosti kod imt :ppozdrav:
Glavna prednost je da ima vise snage i bolje prima gas.Losa strana je sto ce svaki put kad mu dodas gas da zadimi crn dim na auspuhu.To bi trebalo da ti uradi neki bosista jer je potrebno da se samo malo "odvrne",oni znaju koliko.Mada to i nije neka velika prednost,nisu mu dzabe u fabrici propisali "kolicinu goriva". :cao:

@dukej

Desava se i da se sama kandzasta spojnica (11) istrosi (pojede spoljne nutove) pa zbog toga iskace.

dukej viljuska moze da se potrosi zbog radnih casova sa blokadom ,to mozes da zalecis tako kao sto si rekao da iskrivis polugu kao sto si zamislio ili da obrusis sarku da poluga pridje dublje uz kuciste diferencijala.

traktorist sto se tice odvrtanja safa na leptiru za gas dobijas samo vece obrtaje motora nista vise pa sad ako ti nije zao motora ti odvrni :ppozdrav:

North ARMY je napisao(la):
@Matic rekoh ja da 560 nema rezervoar 110l a ti navalio da ima isti kao i 577 110l sto mi je nekako puno.
Marko je u pravu...110 litara pise u tehnickim podacima...ala ja imam brlje u tanku...

Pre par godina sam imao problem sa blokadom na IMT 560. Napravio sam novu, malo dužu šipku (2) ispravio polugu (1) i naštelovao tako da kad pritisnem blokadu poluga (1) nalegne ravnim delom na pipak (17) i gurne ga potpuno unutra. Prtisnuta papučica blokade je ostajala u tom položaju sve dok je rukom ne podignem gore a blodada ja funkcionisala odlično. Međutom ove godine na tvrdom i ugaženom blokada je počela da preskače to jast traktor nema blokadu. Ponovo sam pregledao sve delove vidljive spolja i konstatovao da sve naštelovano kao i ranije a ipak neradi. Zanima me kako se može doći do zupčanika (11) i kako se on menja. Uskoro moram raditi kočnice dali se taj zupčanik može zameniti kada se skinu trube.

@Uros

Mogu samo da dam potvrdan odgovor na tvoje pitanje. Kada skines trube radi rasklapanja kocnica svakako dolazis do diferencijala pa mozes da popravis to sto te zeza.

sinisa1979 je napisao(la):
dukej ako se dobro secam u prethodnim postovima si pisao da si radio pod blokadom. ispravi me ako gresim. ako jesi,vrlo verovatno se viljuska potrosila.
Podrzavam. Najbrze ti je da navaris osovinicu(pipak)17 za 6mm.

Nazad
Vrh