daner
Član
15:1 , 20:1 itd nije stepen kompresije .Vec odnos zapremina kad je klip u donjoj i kad je klip u gornjoj mrtvoj tacki
Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Moja masina dobila novi prikljucak:
Pa to je to,tj isto.15:1 , 20:1 itd nije stepen kompresije .Vec odnos zapremina kad je klip u donjoj i kad je klip u gornjoj mrtvoj tacki
Sta ce ko bilo sta da ti kaze kad niko ne zna sta je on radio a i da neko od komsija ovo procita sta mislis da ce upadne ovde i da isprica,malo sutra a uz to i taj komsija 99% svercer,tako da nije li traktor od vlasnika nista ne pitaj cak ga i ne slusaj sta prica vec samo gledaj i to sto vidis kupujes pa ako si se zajebo sam si kriv a to sto ti on bude govorio sigurno su sve lazi,ja od svercera vise ni biciklu necu kupim.Cak i od vlasnika ne ocekuj neku veliku istinu ali od svercera nikakvu.Moze li neko sa podrucja Kovacice da mi kaze nesto o ovom traktoru?znam za ceste prevare na tom kraju,pa da prvo pitam nego sto se uputim dalje.
https://www.polovniautomobili.com/traktori/11498342/imt-577
Ma sta ce vam gradivo od pre 100 godina,i kojekakve usijane glave.To sto sam ja pitao nema na vikipediji.
Pitanje je bilo zasto motor bolje pali sa direktnim u odnosu na indirekni tj sa pretkomorom?
Zato sto je za samozapaljenje smese potrebna temperatura od 700-900.stepeni a ona se dobija sa sto vecim stepenom komresije pa zbog toga ali retko su postojali motori sa odnosom od cak 23.5:1 a to je bio popularni golf 1.6,mana velikog stepena kompresije je bucniji rad motora pa su ga proizvodjaci snizavali na sto je moguce manje/najcesce do 20,Opel je ranije isao sa nesto ispod pa se zato nije proslavio sa onim 1.6 u Suzama/to ce Aca bolje znati,i onda kada se sabija vazduh direktno u klipu tu je teperatura veca nego li kod motora sa prekomorom,pa ce zato i pre upaliti.Pritisci ubrizgavanja dal bili 120 ili 220 bara za tu svrhu ne igraju nikakvu ulogu
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kod motora sa pretkomorom koja se nalazi u glavi pri startovanju motora kada je hladno veliki deo stvorene toplote apsorbuje okruzenje to jest glava tako da komorasi obicno imaju grejace u komorama koji nadomescuju taj gubitak a i sama konstrukcija brizgaljke je drugacija obicno ima jednu rupu na dnu a mlaz je kupast i pritisci ubrizgavanja su manji samim tim i rasprsene kapljice vece.
Kod motora sa komorom u klipu ubrizgavanje je direktno u cilindar tj. u komoru klipa gde se vazduh koji se zagreva od sabijanja dodatno tera na kretanje a to je postignuto oblikom komore (karakteristican primer koji smo svi videli komora sa siljkom na sredini) ovo izazvano kretanje vazduha dodatno ga zagreva i pomaze da se gorivo dodatno podeli u jos sitnije kapljice sve do isparenja a samim tim i lakse zapali, a sto se tice brizgaljke i ona je drugacije konstrukcije i ima vise manjih rupica (najmanje cetiji koje ubrizgavaju gorivo pod razlicitim uglovima i stranama) veci je i pritisak ubrizgavanja pa je i samo rasprsivanje bolje a samim tim i lakse paljenje. Ipak razlika od 100 bara izmedju komere i direktnog nije mala.
Ovo bi bili neki od glavnih razloga lakseg paljenja motora sa direktnim ubrizgavanjem. Na kraju ako pogledamo kroz istoriju razvoja dizel motora videcemo da je najvise evoluirao u sistemu za ubrizgavanja prvo komora pa direktno pa elektronika pa c.r. a sa evolucijom rasli su i pritisci ubrizgavanja od skromnih 100 pa danas i preko 1500 bara
Kako god bilo kompresija motora igra bitnu ulogu i ako je ona zadovoljavajuca motor dobro pali sto je i osnovna zamisao dizel motora da dolazi do paljenja goriva usled sabijanja vazduha, a smim tim i povecanja temperature u cilindru i paljenja goriva ....
Pregrevan motor.
Voleo bih da saznam razlog kvara motora na Imt 560. Posle 1650 r.sati desio se veli kvar na motoru. Druga i treća Stublina su popucale, tj pojavile se prslotine koje se vide golim okom, a na cetvrtoj stublini hilzna neznatno utonula jedino prva Stublina ostala OK. Inače da dodam da nema nekih riseva na Stublina a i da su klipovi i karike ostale okej. Unapred hvala..