IMT

Hlizne pri vrhu, od prilike kao karika parce, na drugom cilindru. A na trećem samo prslotine na vrhu. Na hladnjaku menjane sve celije ali mislim da su te uske i da sporo voda cirkuliše kroz njih.

Pa bas tu i pucaju ali ne posle 1600 sati. Ako si ga ti sam vozio znas valjda da li se pregrejao ili nije...

Tesko se 560 pregrije taj il je ostao bez vode il je pukao remen. Može biti i da mu je hladnjak zalijepljen od prljavštine to su sve mogući uzroci a pravi zna traktorista koji je radio s njim.Nisam dobro razumio šta je mjenjano na hladnjaku valjda crijeva.

Menjane su komplet celije, ali od tada slabo ga hladi, nije mogao da ore i frezira kada je napolju topliji dan

Mozda Vam moze pomoci snimak mojih hilzni, kod mene nije dobro stegnuta glava jer motor nije pregrejan
Sto se tice hladnjaka, najbolji je orginal jer turski ne radi bas sjajno bar iz mog uskustva

Naj prije treba razjasniti tko šta smatra pod "pregrijavanje motora". Dosta ljudi ja naviklo raditi s traktorima na kojima je izvađen termostat pa kad vide tempareturu 70-80°C paniče da se traktor "pregrijava".

Susjed od mene posudio malčer da sasječka slamu iza kombajna i pita: "jel može to 539 bez problema pogoniti" a ja mu kažem da se ne pravi blesav kao da nije vidio da ja to već godinama radim s 539. Vratio je malčer i rekao: "nije to za 539, diže temperaturu na 70 a to mu nije dobro." Vratio je malčer i zapalio slamu...

Imam turski hladnjak na 539 (bilo hitno i kupio naj jeftiniji koji sam mogao) i nemam problema s nikakvim pregrijavanjem. Originalni njegov je zapakiran i čeka da ovaj turski otkaže al nikako dočekat tako da ne vjerujem da je do hladnjaka, prije da ima jako puno kamenca u bloku koji služi kao izolator i stubline ne stignu rashladnoj tekućini prenest toplinu pa pucaju od temperature a instrument pokazuje da je rashladna tekućina na urednoj temperaturi.

Kad sam vidio koliko kamenca je bilo u bloku 539 kad je rađena generalna pa to je katastrofa (nikad do tad nije u njemu bio antifriz). 549 je kod nas 11 godina isključivo antifriz, samo je jednom došao kući s njive s vodom kad je jedno crijevo puklo inače stalno antifriz i iznutra se sija kao da je jučer došao iz trgovine...

Nisu indijci i turci baš krivi za sve, ima tu i drugih faktora...

moje misljenje za hilzne .mozda su previse virile van bloka ako se ne varam mislim milimetar treba da vire .ili je bio nekvalitetan zaptivac glave pa je pregoreo a nije se primetilo na vreme

- - - - - - - - - -

ne verujem da glava nije stegnuta ima on dosta zavrtnja glave

Po pitanju kamenca, treba sipati antifriz od prvog dana. Na našem 539 je pucao blok 81.g. i tad je to u IMT servisu zamazano tekućim metalom i ja nisam ni znao za to dok niej generalka rađena. taj majstor je to sastrugao, dobro zagrijao blok prije varenja i samim procesom zagrijavanja kamenac se oljuskao i pao. Zamolio sam ga koliko može da očisti iznutra i kaže čim je zagrijao otpalo je cjelo čudo kamenca s gusa tako da eto, vjerujem mu na riječ da je očistio.

Inače limuntus i vrela voda ga otapaju fantastično samo jako brzo limuntus gubi snagu, pa ga terba često mjenjati al hladnjak npr očistiš od kamenca s kilom limuntusa i punim kotlom kipuče vode. zatvoriš hladnjak krumpirom ili nečim sličnim da ne curi voda van, naspeš otprilike pola hladnjaka vodom i limuntusom i tako natočen hladnjak dvojica dobrih dečaka mučkaju dok se jaja na objese. ponovi se postupak 2-3-4 puta ovisi od zaprljanosti lhadnjaka i očisti ga da bude ko novi iznutra.

Po pitanju ovog da glava nije bila dotegnuta, nekako u tu priču ne vjerujem. Da je bila glava labava, brtva glave bi izgorila za čas a ne bi se stvarala tolika temperatura da "topi stubline", prije bi se od tolike temperature istopili klipovi mada se meni čini da stubline s videa nisu stopljene nego napukle i to nije od slabog dotezanja nego prije od pretezanja što "majstori" jako često imaju običaj raditi kad šarafaju motor, umjesto na npr 8kila dotežu na 12 jer "8 je premalo" a u biti im se ne da sastaviti motor po propisu, zagrijati ga na radnu temperaturu, kratkotrajno opteretiti i ponovno šaraf po šaraf otpustiti, namazati navoje i ponovno dotegnuti da brtva glave propisno "sjedne"...

Bobo molim vas a jel moze limuntus da se sipa u hladnjak ako je na motoru pa da se traktor upali da sam mesa?Naravno da se rastopi limuntus pre sipanja

Masnom sodom najbolje ce te oprati i masnocu i kamenac u hladnjaku i bloku traktora nasuti oko 0,5kg m.sode u hladnjak i onda vode dodati provozati ga jedno sat-dva moze i malo vise i onda ispustiti sve iz sistema i nasuti cistu vodu isprati pa onda posle ispiranja nasuti antifriz.

Najbolje sredsto za uklanjanje kamenca je najobicnije kuhinjsko sirce,ono ga rastvara,a ne nagriza materijale,probajte u kupatilu ili bilo gde imate kamanca da se uverite.

Najbolje sredsto za uklanjanje kamenca je najobicnije kuhinjsko sirce,ono ga rastvara,a ne nagriza materijale,probajte u kupatilu ili bilo gde imate kamanca da se uverite.
Da li bi valjalo da se ceo hladnjak napuni sircetom i tako odstoji nekih sat vremena? Jedan majstor u blizini tako radi....

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Ne znam koliko je pametno išta od tih "kućnih" sredstava sipati u motor traktora radi gumenih crijeva i semeringa vodne pumpe. IMT nema gumice na cilindrima pa mu to nije problem al zbilja ne znam kako išta od tih sredstava uklanja kamenac iz bloka i koliko je pametno sipati išta. Postoje i u trgovinama auto djelova sredstva koja služe baš za tu nemjenu.

Za limuntos znam da je potrebna temperatura i mješanje. ako na hladno uspete limuntus u hladnjak i ostavite preko noći vjerujem da neće biti nikakvog efekta... Za ostala sredstva ne znam kako funkcioniraju al se ja osobno sa živom sodom ne bih igrao nikad...

Nazad
Vrh