Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sagal sombor....bar ja tamo kupujem sve sto mi treba za struju.Gde mogu kupiti kod nas?
Pre nekih 2-3 godine majstor mi menjao dihtung glave na 539,tad je nosio glavu na ravnanje i nedugo posle toga na taj dihtung sa cele jedne strane mnogo pusta ulje te pitam da li je posle izvesnog vremena bilo potrebno ponovo dotegnut glavu pa zbog toga eventualno i baca ulje ili nije kvalitet dihtunga dobar ili je mozda nesto drugo u pitanju
Sagal sombor....bar ja tamo kupujem sve sto mi treba za struju.
procuri sa desne strane...jer je tu blok najtanji....glavu treba stezati na 10 kila onda nece da pusta..i svakako tanko silikonom namazati tu tanku stranu bloka...
fabricki se glava steze na 8 kila pa posle izvesnog vremena dotegnuti jos za 1.5kg...
Marko jel pusta ulje na desnoj strani tamo iznad alnasera? Tu je dihtug uzan i tu pritiska ulja nema to ti je povrat ulja sa klackalica i ventila. Mislim da je pre do lošeg dihtunga nego do stezanja al nema veze.
Ako hoćeš da probaš da rešiš to bez otvaranja probaj ovako. Poskidaj sva creva i žice što ti smetaju onde oko dihtunga, odmasti i operi lepo mašinom celu stranu posebno deo oko dihtunga(nemoj vozit traktor pre toga malo duže da se ulje lepo slije i ocedi iz glave). KAd se lepo osuši i nema više ulja uzmi lepo deci četkicu za likovno i osnovnu ili temeljnu boju za metal(najbolje sivu)i predji polako onaj spoj bloka i glave. Nemoj razredjivati farbu i lepo popuni dihtung. Ako ti ne uspe lepo iz prve probaj još jednom.Vrati sve i čekaj da se stegne
A ako nećeš ovako onda samo skini glavu i zameni dihtung nemoraš ništa ravnati
To stezanje glave je poprilicno slozena prica sa savremenim zaptivacima.
Kada sam ja radio moj DM34(u stvari original englez), skinuo sam bakarni dihtung iz prve ugradnje.
Nije mi se cekalo da dobavim taj bakarni iz inostranstva, pa sam ugradio ovaj od 1000 dinara koji svi ugradjuju.
Dosta povrsina po bloku ostaje nepokriveni sa ovim azbestnim, ali kazu trgovci to je sadasnja prva ugradnja.
Svakako ovi sadasnji dihtunzi su smesni prema Perkinsovom originalu tako da zaista treba posebna procedura da ovo ne produva.
Ja sam radio na sledeci nacin:
Prvo sam stegao na 8.5dNm.
Kada je motor odradio jedan sat i digao temperaturu na radnu, sacekao sam da se ohladi na oko 40 stepeni i opet sam dotegao na 8.
Navrtke su se normalno okrenule jos po pola kruga. Znaci dihtung se slegao. Da je ostavljen tako, drzala bi ga bukvalno tezina glave.
Posle narednih 20 radnih sati stegao sam jos jednom-bila je ista situacija. Tada sam dotegao na 12 'kila' i tako sam ostavio. Od tada je odradio oko 120 radnih sati, nije 'propisao', ali verovatno zato sto ga mnogo ne forsiram.
Vidim da u okolini ljudi non stop menjaju dihtunge posle godinu dve ili tri, uglavnom na 539, a razlog je sigurno jer njihove 'majstore' mrzi(a i neznaju za dotezanje)..
Sto se tice cupanja brezona ako se steze preko 10, to se desava zato sto nisu do kraja uvrnuti u blok.
Kako M33 nema brezone? Pogledaj bolje.
Ima procedura kako se brezoni pripremaju da bi se uvrnuli u blok. Drze se u retkom ulju preko noci, puste da se ocede dva sata pa se tek onda uvrcu.