IMT

Jedan moj prijatelj na IMT 559 je stavio 14,9-28 " umesto guma od 16,9-28, kako kaze mnogo je traktor snazniji i bolje radi, e sad zasto je tako nemam pojma, logika bi bila da bude suprotno, ne znam ni sam............

Za oranje petobrzinci su jos gori.

Po cemu su gori? Na 5-brzincu je 1. sporija nego na 3-brzincu i to mu dodje taman za oranje. Sve ovisi da li je traktor pravilno agregatiran s prikljuckom. Usporedba 560 i 577 nije ispravna ako s oba traktora vucete isti plug. Za 560 je 2x14" "na knap" a 577 se s njim igra i onda mjenjac s 5 brzina "ne valja".

Cuo sam za price da su s 577 vukli 2x12" plug 2. direktnom i tako orali. To sam mozda i ovdje na forumu procitao.

Citam ovde i nesto mi cudno kad pisete da 560 vuce plug 2x14" i kazete to mu je knap,kod mene 577 DV isti plug i bogami muci se sa tim plugom ali u jako teskoj zemlji.Sad da li je kod mene problem u namestanju pluga sto mislim da jeste ili je nesto drugo ko ce ga znati,premda ima tu dosta i drugi faktora koji uticu na tezinu oranja.

U mom kraju postoji jedan deo zemnjista koji se zove pustara....sam naziv sve kaze tu kad dodjes orati dzabe ti sve....i da imas nov traktor i nov plug dzabe i da radis zemlju 30 god neces moci orati tu lepo....plug nemoj ni pokusavati namestati.....muke zive ko da beton ores

- - - - - - - - - -

https://www.youtube.com/watch?v=fzULix-F5f4

Dok u mom kraju slicnu zemlju nazivaju "hrastovaca":osmeh: i tu bas tesko podesit plug,dok kod "lake" zemlje i ja cesto orem drugom brzinom.

E, vidite da 757.20 nije pravilan odabir pluga za imt 577 cim ore u 2. direktnoj kao od sale... Dakle, njemu treba veci plug da bi se traktor pravilno iskoristio a ne pricati da je 5-brzinski mjenjac los za oranje.

Kao kad smo kupili 549, imali sve prikljucke od 539 i mislili smo da ce pasati i na 549... Moze on njih sve zakopcati ali mu je 2x10" plug premalen, kao i tanjuraca 20 diskova i drljaca 3 krila. Traktor je s tim prikljuccima bio debelo neiskoristen i izmjenjao sam sve prikljucke za one koji pasu bolje na 549 a 539 je dobio da radi lakse poslove...

Opet ti kreces...

Ja ti kazem kako je kod mene. Uredan traktor koji ni hladan ne dimi vuce 2x12" u 3. sporoj u dosta laganoj zemlji a ti samo tepi po svom. Tanjuracu 24 diska samo u 1. brzini i to ima DOBROG posla da ju vuce i po ravnom. U ravnici i gdje je uredna zemlja 560 radi s 2x14" plugom da se ni ne znoji ali u teskim uvjetima su mu 14.9 gume ZAKON.

Kolega iz susjednog sela kupio DRLJAV 560 s 14.9 gumama da moze s njim ici u kultivaciju i prihranu, to mu je najmanji traktor u dvoristu i iz zajebancije dodje po moj sjetvospremac i vuce ga 2. brzinom kako god hoce dok komsija s 16.9 moze ali se traktor pati. Na cesti je novi tip 560 s 16.9 gumama brz skoro kao 549, tesko ga obilazim...

16.9 gume samo u strogoj ravnici...

Imaju ljudi stari tip 560 koji je tvornicki dosao s 16.9 gumama i od prvog dana vuku s njim leoparda 2x12" rasirenog na 2x14" i uzbrdo i nizbrdo. kad su se gume poderale, zbog neimastine kupe 14.9 i traktor se USRAO. Sad im zao sto nisu negdje posudili novce za 16.9 gume jer traktor nije pola onoga sto je bio sa sirim gumama.

Ocito ima neka razlika u prenosu novog i starog tipa 560, ja to ne znam jer nisam nikad otvarao mjenjac ni jednog od tih traktora ali razlika je i vise nego ocigledna.
Ja na 16kama tesku zemlju orem 3 spora a laksu prva direktna. povrca i neke parcele koje se redovno tore stajnjakom mogu i drugom brzinom mada je to preseravanje jer je i prvom prebrz. ali poenta je da moze. u transportu sam brzi za 2-3 na sat od 542 iz 91 godine koji je na 12kama. traktor je visok. dignem prikljucam metar od zemlje. :osmeh:

Ako moze neko ko zna ili je imao slican problem da pomogone. :)
Kocioni ventil(ako se tako zove - povezan sa desnom papucicom kocnice, sluzi za kocenje prikolice) je poceo da pusta vazduh napred, tacno oko sipke koja ga spaja sa papucicom kocnice.
Kompresor uspeva da nabije pritisak od 3 bara, ali nista preko toga. Kada pritisnem do poda desnu kocnicu, vazduh prestaje da izlazi, pritisak brzo skace preko 4 bara, i otvara se kijavac.
Postoji li neko stelovanje ili je propala neka gumica unutra, koja treba da se menja? Pitam za stelovanje zato sto ne izlazi vazduh uvek jednakim intezitetom.
I da li postoji mogucnost da su se na neki nacin negomilale voda i prljavstina u ventilu, pa da one prave problem?

I moj 560 ore 3 sporom sa 756 a isto ore i sa 757,o prvoj direktnoj mogu samo da sanjam.Gume 16,9,28 stari tip traktora(Promasena serija traktora)rado bih ga menjao ali neda komsija.

560 pogotovo stari tip je promasen traktor,ali kad mu se ugrade zadnje gume 12.4 28 to postaje azdaja,a tek novi tip sa onim ramom napred oko haube (ram tezak 200kg)to je tek avion,male zadnje gume a napred tezak,odlicna kombinacija,taj vadi iz blata samo tako....

- - - - - - - - - -

I ja razmisljam na 540 da ugradim neke manje gume od 11.2-28 naprimer od BMX,mislim da bi bio pravi traktor jer sto manje gume to je traktor sve bolji i jaci.Na 560 cu da ugradim ove gume 12-ke kad skinem sa 560.

Nazad
Vrh